Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam, koji boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, poručio je danas kako nikada neće biti zaboravljeno da je u genocidu u Srebrenici ubijeno više od 8.000 ljudi. Podvukao je kako je negiranje genocida u Srebrenici neprihvatljivo, javlja Anadolu Agency (AA).

Cam je posjetom mezarju Kovači danas započeo trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Prisustvovao je svečanom otvaranju biblioteke Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čiju obnovu i opremanje je realizirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), te radionicu KUD Baščaršija.

Podsjećajući kako će u nedjelju u Potočarima prisustvovati kolektivnoj dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, Cam je izjavio kako je negiranje genocida u Srebrenici neprihvatljivo.

“Činjenice je nemoguće sakriti. Mi danas svjedočimo suzama i boli velikog broja porodica koje su izgubile svoje najmilije. Ubijeno je više od 8.000 ljudi, i to nije niti će ikada biti zaboravljeno”, podvukao je Cam.

Naglasio je kako je najvažnije, a na što se ukazuje svake godine, da čovječanstvo iz toga izvuče pouku.

“U bližoj prošlosti svjedočili smo ponovo vrlo bolnim i tragičnim događajima, na Bliskom istoku, još uvijek svjedočimo. Sjećanjem na ovakve tragične događaje mi zapravo trebamo izvući pouku i sve države su dužne dati svoj doprinos kako bi u budućnosti svijet učinili okruženjem mira i blagostanja”, rekao je Cam, te dodao kako je “negiranje genocida u tom smislu je neprihvatljivo.”

Na kraju je dodao kako sve zemlje na ovom području moraju ulagati trud i napore kako bi u budućnosti njihov odnos bio više bratski i prijateljski.

Cam je danas prisustvovao svečanom otvaranju biblioteke Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čiju obnovu i opremanje je realizirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a na Arhitektonskom fakultetu ga je dočekao dekan te visokoobrazovne ustanove Erdin Salihović.

Nakon presijecanja vrpce, Salihović je Cama i njegovu delegaciju informirao o modernoj i bogato opremljenoj biblioteci koja je već na usluzi studentima. Svečanom otvaranju biblioteke prisustvovao je i turski ambasador u Sarajevu Sadik Babur Girgin, koordinator TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu Muhamed Unal, te osoblje i studenti Arhitektonskog fakulteta.

Riječ je o biblioteci koja omogućava pretraživanja kompletnog fonda, te on-line pretragu međunarodnih baza podataka. Fond biblioteke zadovoljava kriterije nastavno-naučnog procesa Fakulteta iz oblasti arhitekture i sadrži monografske publikacije (knjige, zbornici i udžbenici), serijske publikacije (periodične publikacije, časopisi, novine i sl.), elektronske kataloge o magistarske radove i doktorske disertacije.

Cam je potom otvorio i radionicu KUD Baščaršija, koju je obnovila TIKA i donirala potrebnu opremu. Ovom donacijom je KUD-u omogućeno da u zdravim uvjetima čuva najbogatiju kolekciju tradicionalne nošnje u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je pružiti podršku u zapošljavanju, te realizovati aktivnosti kojima će KUD ostvariti prihode i na taj način efikasnije raditi na čuvanju kulturne baštine.