fbpx

(U)vozi Miško

Istraga je fokusirana uglavnom na osobe iz Srednje Bosne, gdje je takvih slučajeva bilo ponajviše.

 

Posljednjih je nekoliko mjeseci nekoliko kantonalnih tužilaštava, uz asistenciju Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, otvorilo istragu o uvozu rabljenih putničkih vozila iz zemalja Evropske unije.

Nije riječ o sada već čuvenoj aferi s falsificiranjem EUR 1 obrazaca čiji su krakovi završavali u Hercegovini, koja, naravno, nije dobila sudski epilog.

Ovog se puta istražuju fizička lica koja su uvozila i preprodavala automobile a nisu imali za to registriran obrt. Naime, mnoštvo je osoba koje su uglavnom iz Njemačke samostalno uvozili automobile, nakon uvoza ih za prodaju oglašavali na internetu i onda prodavali trećim licima bez da su platili porez.

Istraga je fokusirana uglavnom na osobe iz Srednje Bosne, gdje je takvih slučajeva bilo ponajviše.

Kupce koji su kod fizičkih lica bez registrirane firme kupovali vozila ovih se dana poziva u policijske stanice gdje daju iskaz o tome kada su, za koliko novaca i od koga kupovali vozila, a samo u jednom slučaju zabilježenom u Kiseljaku istražuju se dva lica koja su uvezla i prodala 79 vozila. /R. S./

 

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!