fbpx

U Tabrizu gorio jedan od najznačajnijih svjetskih bazara

Kompleks Bazara sastoji se od niza objekata, zgrada i zatvorenih prostora za različite namjene. Svi su oni međusobno uvezani i sagrađeni od cigle, te natkriveni tako da tvore jednu arhitektonsku cjelinu.

Piše: Hamza RIDŽAL

U večernjim satima 8. maja u Bazaru u iranskom gradu Tabrizu, jednom od najznačajnijih objekata te vrste u svijetu, izbio je požar koji je nanio veliku štetu ovom historijskom objektu. Vatrogascima je trebalo šest sati da ugase vatru, u kojoj je šesnaest osoba lakše povrijeđeno. U požaru je izgorjelo i 150 trgovina, od njih ukupno 5.500, koliko je smješteno u Bazaru.

Pored praktične primjene i činjenice da se u njemu odvija društveni i trgovački života Tabriza, ogroman je i kulturno-historijski značaj Bazara, starog skoro hiljadu godina. Tabriz je od davnina bio mjesto kulturne razmjene, a njegov historijski Bazar bio je jedan od najvažnijih trgovačkih centara na Putu svile, o čemu je pisao i Marco Polo.

Kompleks Bazara sastoji se od niza objekata, zgrada i zatvorenih prostora za različite namjene. Svi su oni međusobno uvezani i sagrađeni od cigle, te natkriveni tako da tvore jednu arhitektonsku cjelinu.

Ovaj je Bazar bio slavan još u 13. stoljeću, kada je grad, tada smješten u pokrajini istočnog Azerbejdžana, postao glavni grad kraljevstva Safavida. Izgubio je status glavnog grada u 16. stoljeću, ali je ostao važan kao trgovačko središte sve do kraja 18. stoljeća, s ekspanzijom osmanske vlasti.

Bazar, kao centar Tabriza, zbog svog je značaja 2010. godine proglašen dijelom svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Na društvenim mrežama postavilo se odmah nakon požara pitanje hoće li se skupljati donacije za obnovu Bazara, kao što je to bio slučaj nakon što je također u požaru oštećena crkva Notre-Dame u Parizu.

Za potrebe njenog kompletnog renoviranja procijenjena je suma od 1,13 do 2,3 milijarde dolara. S druge strane, šteta na Bazaru u Tabrizu iznosi milion i 280 hiljada dolara.

PROČITAJTE I...

Odakle je on?”, pitaju ashabi, a Poslanik im odgovori: “Iz Karena.” “Je li te vidio?”, upitaše, a Poslanik kaže: “Očima nije.” Oni kažu: “Čudnovato, toliko te voli, a nijednom nije došao da te vidi”, a Poslanik im objasni: “Za to postoje dva razloga: prvi je njegov duhovni hal, duhovno stanje, a drugo, ima majku koja je slijepa, pa onda on po danu čuva tuđe deve i time hrani majku i sebe.” Tada Ebu Bekr Es-Siddik, r. t. a., upita: “Ya Resulallah, hoćemo li ga mi vidjeti?”, a Poslanik mu odgovori: “Ti nećeš, ali će ga vidjeti Omer i Alija. On je kosmat čovjek i na leđima i na dlanu ima jedan bijeli biljeg veličine dirhema, novčića. To nije lepra i nema veze s bolešću. Pa, kada ga prepoznate, onda mu prenesite selam od mene i recite da čini dovu za moj ummet”

Kada sam prije nekoliko dana banuo u londonski “Fopp” da nabavim nešto od “nove robe” i nakon dugog čekanja u koronarnom redu uletio unutra, dočekale su me dvije police na kojima su bili izloženi skoro svi važniji albumi Boba Dylana i Neila Younga – remasterizirani, s dodatnim komentarima na pločama. Izgleda da se svijet obrnuo naopako i da ovu neskrivenu svevremenu kvalitetu opet trijumfira

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!