fbpx

U Srebrenici 27. godišnjica zločina na školskom igralištu: Baloni u znak sjećanja na žrtve

Na igralištu i tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve, a predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su položili cvijeće i odali počast žrtvama.

U Srebrenici je danas obilježena 27. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja srpske vojske ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole.

Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina njih preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Današnje obilježavanje zbog pandemije koronavirusa, za razliku od proteklih godina, bilo je simbolično. Na igralištu i tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve, a predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su položili cvijeće i odali počast žrtvama.

“Danas smo obilježili stradanje Bošnjaka koje se dogodilo 12. aprila 1993. godine. Obilježili smo na način kako su nam uslovi dozvolili zbog situacije u kojoj se nalazimo. Za razliku od prošlih godina, danas je bilo prisutno na obilježavanju samo deset osoba. Tog dana od granata koje su ispaljene sa srpskih položaja poginule su 74 osobe, ali veliki broj osoba je ranjen. Mnogi od ranjenih nisu preživjeli, tako da je ubijeno više od stotinu osoba. Tih dana u Srebrenici je vladao haos, tako da je bilo teško smjestiti izbjeglice, a kamoli zbrinuti sve ranjene. Naša obaveza je da se sjećamo žrtava, a nadamo se da će odgovorni biti kažnjeni”, rekao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Cvijeće su položile i predstavnice udruženja “Žene Srebrenice” i “Majke Srebrenice”.

“Obilježili smo na način kako je dozvoljeno. Proteklih godina je to bilo masovnije. Nažalost, u ovoj situaciji moramo ispoštovati upute nadležnih. Poruka je da se nikom više nikada ne dogodi što se ovdje dogodilo. Na igralištu je ubijena mladost, djeca. Nažalost, niko nije odgovarao za ovaj zločin”, rekla je Nura Begović, članica udruženja “Žene Srebrenice”.

Proteklih godina prilikom obilježavanja je bila praksa da na igralištu bude prisutan veliki broj osoba, da se održi historijski čas i poslušaju svjedočenja preživjelih koji su bili prisutni na igralištu 12. aprila 1993. godine.

(AA)

PROČITAJTE I...

Neki se bave citatima Izetbegovića, a Zoran Milanović izjavljuje da je Bosna i Hercegovina poput juge 45. Hrvati neukusno lažu ovih dana, krenuli su od Željka Komšića i pozicije člana Predsjedništva, a završili na tvrdnjama da nemaju nikakva prava u Bosni i Hercegovini, da nestaju intervencijom Bošnjaka i slične neistine. Bestidnici, pa neka samo nabroje svoje pozicije koje zauzimaju na federalnom i državnom nivou.

Ono što je jasno i što se može slobodno zaključiti jeste da je lista Prve stranke za Skupštinu opštine Srebrenica samo paravan za prodaju mjesta u biračkim odborima. S obzirom na to da Prva stranka nema općinski odbor u Srebrenici, da su na listi tri osobe srpske nacionalnosti (nepoznate osobe, i vrlo je izvjesno da su nastanjene u Srbiji), prodaja mjesta u biračkim odborima planirana je ranije, što samo pokazuje o kakvom diletantu se radi kada je u pitanju predsjednik Prve stranke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!