fbpx

U Srebrenici 27. godišnjica zločina na školskom igralištu: Baloni u znak sjećanja na žrtve

Na igralištu i tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve, a predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su položili cvijeće i odali počast žrtvama.

U Srebrenici je danas obilježena 27. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja srpske vojske ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole.

Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina njih preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Današnje obilježavanje zbog pandemije koronavirusa, za razliku od proteklih godina, bilo je simbolično. Na igralištu i tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve, a predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su položili cvijeće i odali počast žrtvama.

“Danas smo obilježili stradanje Bošnjaka koje se dogodilo 12. aprila 1993. godine. Obilježili smo na način kako su nam uslovi dozvolili zbog situacije u kojoj se nalazimo. Za razliku od prošlih godina, danas je bilo prisutno na obilježavanju samo deset osoba. Tog dana od granata koje su ispaljene sa srpskih položaja poginule su 74 osobe, ali veliki broj osoba je ranjen. Mnogi od ranjenih nisu preživjeli, tako da je ubijeno više od stotinu osoba. Tih dana u Srebrenici je vladao haos, tako da je bilo teško smjestiti izbjeglice, a kamoli zbrinuti sve ranjene. Naša obaveza je da se sjećamo žrtava, a nadamo se da će odgovorni biti kažnjeni”, rekao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Cvijeće su položile i predstavnice udruženja “Žene Srebrenice” i “Majke Srebrenice”.

“Obilježili smo na način kako je dozvoljeno. Proteklih godina je to bilo masovnije. Nažalost, u ovoj situaciji moramo ispoštovati upute nadležnih. Poruka je da se nikom više nikada ne dogodi što se ovdje dogodilo. Na igralištu je ubijena mladost, djeca. Nažalost, niko nije odgovarao za ovaj zločin”, rekla je Nura Begović, članica udruženja “Žene Srebrenice”.

Proteklih godina prilikom obilježavanja je bila praksa da na igralištu bude prisutan veliki broj osoba, da se održi historijski čas i poslušaju svjedočenja preživjelih koji su bili prisutni na igralištu 12. aprila 1993. godine.

(AA)

PROČITAJTE I...

Ništa se nije propustilo, na sve se stiglo. SDA je prvoosnovana stranka u BiH. U pola godine je uspostavila stranačku strukturu u svim bitnim mjestima, ne samo u BiH i Jugoslaviji već širom svijeta, do Amerike i Australije. A zatim je spektakularno pobijedila na novembarskim izborima. Atmosfera u “Holiday Innu” tog 26. maja 1990. godine bila je istinski svečana, bili smo ponosni na sebe, na govornike, na prepunu salu, na dobru organizaciju

Možete zamisliti kakav je odnos mogla imati jedna ostrašćena srpska policija prema uhapšenim, utamničenim, nezaštićenim “Turcima”, koji su, uz to, još i “Alijini mudžahedini” i koji “hoće rat”. Kakve su te torture mogle biti... Kakvo nečovječno postupanje protiv uhapšenih, protiv čitavog bošnjačkog civilnog stanovništva... U prvo vrijeme nisu nam ni advokate dozvoljavali. Jedna politika koja je kriva za genocid u Bosni šta je tek mogla činiti s nezaštićenim žrtvama na “svojoj teritoriji”, u kraljevačkim i bjelopoljskim kazamatima. Mučenja, batinanja, elektrošokovi, držanje u samicama po više mjeseci

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!