fbpx

U Sandžaku se izbori više neće moći dobijati na emocijama

Rezultati izbora pokazuju da je SDP Rasima Ljajića najjača stranka u Novom Pazaru i Prijepolju. SDA Sulejmana Ugljanina svoju dominaciju potvrdila je u Tutinu i Sjenici. Zukorlićeva Stranke pravde i pomirenja, iako je zabilježila blago rast, i dalje nije vodeća stranka ni u jednom sandžačkom gradu

 

Piše: Almir MEHONIĆ

Sandžačka politička scena nakon novih izbora, čini se, neće pretrpjeti značajnije promjene. Prema preliminarnim rezultatima za sandžačke općine i grad Novi Pazar, struktura vlasti i koalicije ostat će najvjerovatnije približno iste. U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici vlast bi trebala nastaviti funkcionirati po Sporazumu o strateškom partnerstvu između Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije Sandžaka, koja je još na snazi. Eventualna iznimka mogla bi se desiti u Prijepolju, gdje bi Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića mogla otići u opozicione klupe, a na njeno mjesto doći Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića u koaliciji s grupacijom koja je predvođena Srpskom naprednom strankom.

Prijepolje je, inače, bila jedina općina u Sandžaku u kojoj je Zukorlić imao učešće u vlasti, izuzme li se Priboj, gdje je njihovo učešće bilo zanemarljivo zajedno sa SDP i SDA. Zukorlić bi poslije ovih izbora mogao završiti u dubokoj opoziciji u Sandžaku i s dva narodna poslanika u Parlamentu Srbije, koliko je uzela i Stranka demokratske akcije Sandžaka. No, što se tiče državnog Parlamenta, Zukorlić bi mogao, kao i do sada, podržavati vladu naprednjaka, dok bi poslanici SDA Sandžaka u nekoj kombinatorici mogli biti možda jedina opoziciona stranka u Skupštini Srbije, zajedno s Albancima iz Preševske doline.

NOVI PAZAR

U centralnom sandžačkom gradu Novom Pazaru uvjerljivu pobjedu odnijela je Sandžačka demokratska partija s 18.653 glasa, odnosno 21 odbornički mandat. Za drugoplasiranu Stranku pravde i pomirenja glasalo je 9.742 birača, što je 11 odbornika, dok će lista “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” imati devet odbornika u Skupštini grada, s osvojenih 7.716 glasova. Lista “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu” osvojila je šest odborničkih mjesta, odnosno 5.317 glasova. Na lokalnim izborima u ovom gradu bilo je ukupno 87.589 građana s pravom glasa, od kojih je svoje pravo iskoristilo 42.360 ili 47,27 posto. Skupština grada Novog Pazara ima 47 odbornika, a za vladajuću većinu potrebno je 24. Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija, vlast bi trebala biti konstituirana od strane SDP-a, SDA i SNS-a.

TUTIN

Nekad neosvojivo uporište SDA Sandžaka općina Tutin i dalje je ostala vjerna najstarijoj bošnjačkoj stranci, no ovaj put s nešto manje od 50 posto glasova. Stranka demokratske akcije Sandžaka osvojila je 18 odborničkih mandata i nedostaje joj još jedan mandat do natpolovične većine u skupštinskim klupama. Slijedi Zukorlićeva SPP s 11 i grupa građana bivšeg poslanika SDA Bajra Gegića s pet mandata. Sandžačka demokratska partija imat će dva, a Srpska napredna stranka jedan, od ukupno 37 odborničkih mjesta u Skupštini Tutina. Iako su u izbornoj noći, nakon saopštavanja informacije da SDA nema natpolovičnu većinu u ovom sandžačkom gradu, Zukorlićeve i Gegićeve pristalice zajednički slavile pobjedu, ipak, informacije do kojih smo uspjeli doći govore da je izvjesna koalicija između SDA – SDP i SNS. Lista Bajre Gegića formirala se okupljajući one koji su nezadovoljni radom SDA, no najave o velikom uspjehu ove grupacije nisu se obistinile te je vjerovatnije da će do narednih izbora iščeznuti s političke scene Sandžaka. Očito da za četvrtu političku opciju među Bošnjacima Sandžaka definitivno nema mjesta.

SJENICA

I u Sjenici je prvoplasirana SDA Sandžaka s osvojenih 25,3 posto, Stranka pravde i pomirenja ima 21,7 posto, dok je na trećem mjestu Ljajićeva Sandžačka demokratska partija (SDP) sa 17 posto osvojenih glasova. Slijede “Aleksandar Vučić – Za našu decu” s 13,9 posto, GG “Bez diskriminacije” s 11,8 posto i “Ivica Dačić – SPS” sa 6,4 posto osvojenih glasova birača. I ovdje je vrlo moguća koalicija SDA – SDP – SNS, uz eventualno proširivanje koalicije sa SPS-om i GG “Bez diskriminacije”.

PRIJEPOLJE

U Prijepolju je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom, u kojoj su i sve značajnije srpske stranke, osvojila 6.631 glas, što će im donijeti 16 mandata u Skupštini opštine Prijepolje. Odmah iza njih slijedi Sandžačka demokratska partija s 4.391 glasom, odnosno 11 mandata. Treća po snazi jeste Stranka pravde i pomirenja s 3.209 glasova, što im donosi 8 mjesta u Skupštini. Slijedi Demokratska partija Sandžaka s 3 mandata, a po jedan mandat dobili su Grupa građana “Za bolje Prijepolje – Lutka”, SDA Sandžaka i Građanski pokret “Za čisto Prijepolje”.

Zanimljivo je da je u Prijepolju u prošlom periodu na vlasti bila šira koalicija čiju je okosnicu činila SNS i Zukorlićeva SPP, a Ljajićeva SDP bila je u opoziciji. No nakon promjena u vrhu prijepoljskih naprednjaka i niza afera koje su pratile Zukorlićevu SPP, sasvim je očigledno da će novu vlast činiti SNS i SDP. Na marginama izbora u ovoj sandžačkoj općini na Limu primjetno je da već treći put, u zbiru, bošnjačke stranke uzimaju više glasova od srpskih partija. To se dešava iako prema zvaničnom popisu stanovništva u Prijepolju ima skoro 53 posto Srba i 44 posto Bošnjaka. Zbog toga mnogi iznose sumnju u vjerodostojnost ovog popisa. Kako sada stvari stoje, u skupštinskim klupama u Prijepolju bit će 17 odbornika biranih na dvije srpske liste i 24 odbornika biranih na 5 bošnjačkih lista koje su učestvovale na ovim izborima.

U Priboju i Novoj Varoši uvjerljivu pobjedu odnijela je koalicija okupljena oko SNS-a Aleksandra Vučića. S tim što je u Priboju među Bošnjacima najviše glasova uzeo SDP – 7,71 posto, zatim SDA Sandžaka – 5,76 posto i SPP s 5,68 posto.

POBIJEDIO PRAGMATIZAM

Što kombinatorikom koja bi se mogla desiti, što izbornim rezultatima, za najvećeg dobitnika ovih izbora mogla bi se proglasiti Ljajićeva SDP. Ljajić će najvjerovatnije s minimalnih dva odbornika u Tutinu imati značajnu vlast u ovoj općini jer je “jezičak na vagi”. U isto vrijeme on bi ovu podršku Stranci demokratske akcije u Tutinu mogao kapitalizirati u Sjenici možda čak i u vidu predsjednika općine, iako je tek treći po zbiru glasova u Sjenici. Naravno, Ljajiću je SDA potrebna i u Novom Pazaru, iako sa SNS ima natpolovičnu većinu, jer time smanjuje ucjenjivački potencijal SNS.

Analizom izbornih rezultata može se primijetiti tendencija jačanja SDP-a i slabljenja SDA Sandžaka, naročito u Novom Pazaru i Prijepolju kao u dva najveća sandžačka grada. Poslije ovih izbora može se reći da se SDP u potpunosti učvrstila na vlasti u Novom Pazaru. Mnogi tumače da je to prije svega zbog evidentnih pomaka u infrastrukturi i pojedinim kapitalnim investicijama. I u ovoj su kampanji SDP i Rasim Ljajić govorili o životnim temama građana, o komunalnoj infrastrukturi i svemu onome što otežava ili olakšava običan život građana. Nije tu bilo mjesta za neke velike nacionalne i državne teme, kojih su, izgleda, građani i zasićeni.

Iako ovoj stranci nedostaje jedna vrsta prepoznatljive nacionalne identifikacije – sandžački Bošnjaci većinski su podržali ovakvu politiku. Može se zaključiti da se radi o jednoj vrsti pragmatizma kod bošnjačkog biračkog tijela koje je osjetilo ko mu u konkretnom smislu, u onim životnim problemima, može najviše pomoći. A to je prije svega asfaltiranje ulica, izgradnja škola, kanalizacije, rasvjete i sl. Nije to podrška Vučićevom načinu vladavine i vlasti, kako su mnogi spremni protumačiti. Prije je to političko sazrijevanje i spoznaja u kakvoj se državi i sistemu živi i koji je to najlakši put da se od Beograda i srbijanskog režima dobiju određeni ustupci. Očito je prošlo vrijeme kada su se izbori u Sandžaku dobijali na emocije i velike riječi.

Nasuprot njima, SDA Sandžaka u potpunosti je u drugi plan stavila pitanja ekonomije i infrastrukture i isključivo potencirala pitanje specijalnog statusa za Sandžak i vraćanju Bošnjacima statusa naroda u Republici Srbiji. Velike teme i već viđene parole u posljednjih 30 godina izgledale su anahrono. Nažalost, možda je i to najveća zamjerka prema SDA Sandžaka, koja nije sve ove godine uspjela da se iz jednog svebošnjačkog nacionalnog pokreta transformira u modernu nacionalnu stranku. Nedostaje tu i novi nacionalni program, ali i jedna vrsta kadrovskog refreširanja.

Istini za volju, SDA Sandžaka možda i najviše od svih sandžačkih stranaka pokazuje interes za uključivanje mlađeg kadra u rukovodeće stranačke strukture. Možda tu leži i najveća snaga SDA Sandžaka i nada u jednu programsku i strukturalnu reformu koju bi mlađi kadrovi mogli izvesti. Već nekoliko godina u SDA Sandžaka osjeća se takozvani “zamor materijala”, ali u istom momentu i neophodnost postojanja ove stranke za sandžačke Bošnjake. Sandžački Bošnjaci vole ovu stranku, ali ona mora u narednom periodu iznaći modus kako da im se približi, a u isto vrijeme napravi jednu vrstu otklona od povezivanja s tzv. projektom albanizacije sandžačkih Bošnjaka za koje se optužuju pojedine strukture s Kosova koje su bliske nekim funkcionerima SDA Sandžaka. U svemu ovome neophodno bi bilo definirati jednu nacionalnu realpolitiku, odnosno modernu nacionalnu politiku primjerenu 21. stoljeću, lišene velikih i nerealnih ciljeva i parola. Ako se to, pak, ne desi, postoji bojazan da će se s ovom strankom na duže staze desiti ono što se desilo sa SDA Crne Gore.

Između ove dva politička pola koje predstavljaju SDA i SDP stoji Zukorlićev SPP, koji pokušava imati dobre konekcije s beogradskim režimom, a u isto vrijeme predstavljati se kao jedina autentična bošnjačka i muslimanska opcija. Pored očigledne medijske podrške u Beogradu, Zukorlić i SPP na sandžačkom terenu maksimalno koriste i resurse Islamske zajednice u Srbiji. Primjetno je da je na ovim izborima zabilježen blagi rast rejtinga SPP, koji ipak nije u direktnoj proporciji uloženom medijskom prostoru i sredstvima. Stječe se utisak kao da je srbijanskom režimu stalo da od SPP pravi neki vrstu alternative Stranci demokratske akcije Sandžaka, ali alternative koja bi bila lojalna vlastima u Beogradu. No ono što je frustrirajuće za Zukorlića i njegovu SPP jeste taj manjak koalicionog potencijala na nivou Sandžaka i ostajanje u opoziciji iz jednog izbornog procesa u drugi.

 

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!