fbpx

U Grčkoj zatvoren mesdžid u kojem su se muslimani molili 32 godine

Mesdžid ”Andalusia” u Pireju, u kojem su od 1989. vjerske obrede obavljali i mnogi turisti, od danas je zatvoren

U Pireju, nedaleko od grčkog glavnog grada Atine, zatvoren je mesdžid kojeg su koristili muslimani, uz obrazloženje da nema potrebne dozvole, javlja Anadolu Agency (AA).

Mesdžid ”Andalusia” , u kojem su od 1989. vjerske obrede obavljali i mnogi turisti, od danas je zatvoren.

Muslimani koji su se tu našli kako bi pokupili stvari iz bogomolje, nisu mogli skriti emocije zbog ove odluke.

”Ovo mjesto, koje je 32 godine mnogim muslimanima davalo mogućnost za molitvu, danas je zatvoreno zbog odluke donesene bez razloga“, rekao je predsjednik Udruženja muslimana u Grčkoj Naim el Gadur.

Poručio je kako im se treba jasno objasniti zbog čega je donesena odluka o zatvaranju.

”Šta vlasti dobijaju zatvaranjem ove bogomolje ako i u Atini zvanično ne postoji džamija? Kako u Atini ne postoji džamija, tako ne postoji ni mezarje. Zašto su muslimani prisiljeni gledati ophođenje kao prema građanima trećeg reda u ovoj zemlji. Zar se želi da muslimani mrze ovu zemlju?”, upitao je on.

Odluku je komentarisalo i Udruženje muslimana u Grčkoj.

“Muslimani su, nažalost, daleko od jednakosti pred zakonom“, rečeno je.

Atina je jedini glavni grad u Evropi u kojem nema otvorene džamije, a muslimani molitve obavljaju na mjestima koja prave u skladu s vlastitim mogućnostima.

S druge strane, prva zvanična džamija u Atini, čija je gradnja završena, zbog raznih prepreka i dalje nije otvorena za molitve. Džamija je medijima predstavljena u junu prošle godine, a prvi namaz je trebao biti obavljen u septembru.

PROČITAJTE I...

“U privatnoj arhivi porodice Izetbegović sam nedavno imala priliku pronaći jako zanimljiv i vrijedan materijal: fotografije, dokumente, snimke, pisma, nagrade i priznanja i lične predmete koji su pripadali rahmetli Aliji Izetbegoviću. Između ostalog, tu je i par cipela koji je pripadao rahmetli predsjedniku, njegove naočale iz vremena kada je potpisivan Dejtonski sporazum, porodična pisma koja je Alija razmjenjivao s članovima porodice kada je bio u zatvoru, njegovi lični dokumenti, kvalitetne i dobro očuvane porodične fotografije. Za Muzej 'Alija Izetbegović' ovi materijali predstavljaju neizmjerno bogatstvo za koje nisam ni bila svjesna da ga posjedujemo”

Građani Bosne i Hercegovine, koji su nekada davno, posebno na prostoru Južne Dalmacije, bili rado viđeni gosti, danas se smatraju turistima “druge klase”, posjetiocima čije pare možda imaju vrijednost, no čije prisustvo kvari specifični mediteranski štih onoga što se danas naziva hrvatskom obalom.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!