fbpx

U Bosni i Hercegovini džamije ponovo otvorene za obavljanje dnevnih namaza

U Bosni i Hercegovini od danas će džamije biti ponovo otvorene za dnevne namaze - džuma, podne i ikindija, uz poštivanje mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Vjernici islamske vjeroispovijesti od danas mogu prisustvovati dnevnim namazima u džamijama, objavljeno je na stranici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jer na snagu stupa instrukcija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donesena na sjednici Rijaseta 30. aprila 2020. godine.

Ova instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze (džuma, podne i ikindija) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Zbog pandemije koronavirusa zajedničko obavljanje namaza u džamijama obustavljeno je od 17. marta, a broj vjernika na džumi (molitva petkom u podne) je ograničen. /mina/

 

PROČITAJTE I...

Nema apsolutno niti jednog argumenta da se opravda odluka kojom bi se usred epidemije smrtonosnog virusa – kada se bilježe rezultati o broju zaraženih i umrlih neuporedivo gori od onih iz proljeća, a zbog kojih je bila prekinuta redovna nastava – poslala djecu u školske kupe.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!