fbpx

Turski parlament usvojio deklaraciju kojom osuđuje antiislamske izjave Macrona

Nekoliko arapskih zemalja, Turska, Iran i Pakistan osudili su Macronov stav protiv muslimana i islama, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je francuskom lideru potreban ”mentalni tretman“.

 

U zajedničkoj deklaraciji turski parlament je osudio antiislamske stavove predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

”Predstavnici političkih partija Velike narodne skupštine Republike Turske oštro osuđuju provokativne, bez poštovanja i opasne riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona upućene islamu, dragom poslaniku Muhammedu i muslimanima“, navodi se u deklaraciji usvojenoj u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozvali su i svjetske lidere, političare, filozofe, umjetnike i društvo da usvoje stavove koji se baziraju na razumu i miru, a protiv ovog ružnog stava.

Macron je izazvao reakcije širom islamskog svijeta optužujući muslimane u Francuskoj za separatizam, a islam opisao kao ”religiju u krizi“.

Nakon toga je došlo do ubistva francuskog prosvjetnog radnika koji je prikazao karikaturu poslanika Muhammeda tokom nastave. Macron mu je odao počast dodavši kako ”Francuska neće odustati od svojih crteža“.

Nekoliko arapskih zemalja, Turska, Iran i Pakistan osudili su Macronov stav protiv muslimana i islama, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je francuskom lideru potreban ”mentalni tretman“.

Na mnogim tržištima poslan je poziv na bojkot francuskih proizvoda, a Erdogan je Turke pozvao da ne pomažu francuskim brendovima niti da ih kupuju. /FENA/

PROČITAJTE I...

„Potkraj studija, možda 1960, otkrivam sasvim drugačiji ambijent i pejsaž na ušću Neretve. Odlazim veslajući trupicom ili vozom za Ploče. Boravim u Kominu ili Rogotinu, crtam od jutra do mraka, opčinjen fantastičnim krajolikom, širokom vodom, oblim valovitim brdima u daljini i plavim nebom. Septembar je, vrijeme sakupljanja plodova ljeta, lađe su pune grožđa, badnji i bačvi, stasite Neretvanke veslaju, nogama gnječe grožđe u badnjima, podignutim kotulama iznad koljena, a raskošno poprsje slobodno visi do pupka. To je za mene idealna inspiracija za Odiseja koji odlazi u avanturu gdje će možda sresti pretilu Kalipso“

Mi danas ni svoju državnost ni svoju nezavisnost ne slavimo samo kao puke datume, ta dva događaja obuhvataju, prihvataju i grle sve ono što ova država jeste i što je čini Bosnom i Hercegovinom. Dan državnosti je, prema tome, prilika da se prisjetimo godišnjica značajnih događaja iz povijesti Bosne, godišnjica koje su nerijetko i same u prošlosti označavale neke nove početke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!