Turski “Crveni polumjesec” vraća život na sjeveru Sirije

Osim što se dijele humanitarni paketi pojedinačno, “Crveni polumjesec” osigurao je i brašno za proizvodnju hljeba u dvije pekare koje zbog rata godinama nisu radile. Sada, nakon dužeg vremena, prvi put ponovo proizvode hljeb koji se narodu dijeli besplatno

 

 

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Dok su pojedini strani mediji i domaći “analitičari” optuživali Tursku da vojnom operacijom “Izvor mira” na sjeveru Sirije provodi “teror” nad kurdskim narodom, turske su vlasti u osvojenom Tel Abjadu uspostavile najpotrebnije uvjete za život tamošnjeg stanovništva. Odmah nakon što je postignuta vojna kontrola u Tel Abjadu, turski “Crveni polumjesec” započeo je s dostavljanjem humanitarne pomoći, što je ujedno i prva humanitarna pomoć koja je dospjela u Tel Abjad od početka rata u Siriji.

Nakon Tel Abjada, “Crveni polumjesec” posjetio je i Resulajn, koji je također očišćen od terorističkih organizacija PKK/YPG, te podijelio humanitarnu pomoć za dvije hiljade ljudi.

Ispred humanitarnih kamiona “Crvenog polumjeseca” formirane su kolone civila koje su čekale na svoj prvi humanitarni paket u kojem su im bili hrana i higijenske potrepštine. Među onima koji su dobili pomoć bilo je i onih koji su od radosti u znak zahvale “Crveni polumjesec” pozdravljali “vojnim pozdravom”.

Prvi humanitarni konvoj u Tel Abjad stigao je već 16. oktobra, a predsjednik turskog “Crvenog polumjeseca” Kerem Kınık za medije je kazao kako će pomoć biti podijeljena za pedeset hiljada ljudi. “Ovo je akcija koju smo radili i u prošle dvije vojne operacije, kada smo podijelili više tona humanitarne pomoći. Sada smo osigurali kapacitet humanitarne pomoći za naredna tri mjeseca za pedeset hiljada ljudi. Ovo je akcija koja zahtijeva duže vrijeme jer je potrebno ponovo osigurati normalne uvjete za život, kako tamošnjem narodu, tako i izbjeglicama koje se namjeravaju vratiti”, rekao je Kınık u izjavi za medije.

Osim što se dijele humanitarni paketi pojedinačno, “Crveni polumjesec” osigurao je i brašno za proizvodnju hljeba u dvije pekare koje zbog rata godinama nisu radile. Sada, nakon dužeg vremena, prvi put ponovo proizvode hljeb koji se narodu dijeli besplatno.

Predsjednik Kınık istakao je da se nakon nekoliko godina prvi put na ulicama Tel Abjada mogu čuti dječije igre i smijeh. Upravo zbog značaja i veličine ove humanitarne akcije, “Crveni polumjesec” započeo je posebnu kampanju u Turskoj na koju se odazvao veliki broj turskih državljana. Osim pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama, “Crveni polumjesec” namjerava omogućiti i pomoć u zdravstvu kao i u obrazovanju.

Kada je u pitanju zdravstvo, prvi korak već je učinjen stavljanjem u funkciju mobilne klinike postavljene ispred bolnice u Tel Abjadu, a koju su teroristi PKK/YPG spalili onemogućivši lokalnom stanovništvu pristup rješavanju osnovnih zdravstvenih potreba. Klinika će po potrebi mijenjati lokaciju, a dnevno će moći zbrinuti do pet stotina bolesnika. U mobilnoj klinici radi šesnaest ljekara specijalista, a sama klinika sadrži internu medicinu, radiologiju, pedijatriju kao i laboratoriju. “Crveni polumjesec” i u Afrinu ima četiri zdravstvene ustanove koje već mjesecima pružaju usluge, i to sve nakon vojne operacije “Maslinova grana”.

Samo u proteklih desetak dana turski “Crveni polumjesec” u Tel Abjadu i Resulajnu podijelio je sedamnaest hiljada humanitarnih paketa hrane, isto toliko paketa higijenskih potrepština, proizvedeno je deset hiljada hljebova, te dostavljeno brašna za 25 tona hljeba.

 

 

 

Prethodni članak

Arapska proljeća i jeseni

Sljedeći članak

TOKSIČNA (JUGO)NOSTALGIJA

PROČITAJTE I...

Ishitreni zaključci da se sve poslije “malo džapanja” vratilo na staro i da bi obje strane mogle da tvrde neki dobitak – Trump je bar nakratko skinuo poglede s procesa opoziva koji mu visi nad glavom i usput ispao “deeskalator” tenzija, a Iranci ujedinjenje / homogenizaciju naroda – bili su površni i brzo se pokazali pogrešnim. Vruće ratne situacije po pravilu donose neželjene posljedice. Neželjena posljedica ovih limitiranih (ratnih) operacija bilo je obaranje civilnog putničkog aviona “Boeing 737-800” ukrajinske kompanije na letu PS752 Teheran – Kijev od protivzračne odbrane Iranske revolucionarne garde

Nismo Mahmutćehajić i ja jedini ljudi u Stocu koji mogu voditi borbu. Kandidat je najmanji problem, problem je u činjenici da je OIK Stolac odlučan da radi krađu u korist HDZ-a, a da će ih u tome maksimalno štititi i pomagati 4 ili 5 članova CIK-a BiH. I nisu u pitanju samo članovi CIK-a nego i šefica pravne službe, gospođa Jasmina Hadžiabdić, koja je, pored toga što je pravomoćno presuđivana za kriminal, odnedavno ispunila i uvjete za penziju

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!