fbpx

Turske vježbe u istočnom Mediteranu su u skladu sa pravilima NATO-a

Grčka je jasno stavila do znanja da nije za dijalog rekavši “ne“ nedavnim inicijativama za pomirenje, rekao turski ministar vanjskih poslova

 

 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu potvrdio je u utorak da su sve aktivnosti Turske u istočnom Mediteranu u skladu sa propisima NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kongoanskim kolegom Jean-Claudeom Gakossom, Cavusoglu je rekao:

“Naše vježbe u istočnom Mediteranu provode se u okviru NATO-ovih pravila.“

Cavusogluova izjava uslijedila je kao odgovor na pitanje u vezi sa navodima grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa koji tvrdi da Turska izvodi “vježbe sa bojevom municijom“.

Cavusoglu se osvrnuo i na nespremnost Atine za dijalog radi ublažavanja tenzija i podsjetio na inicijative za pomirenje pokrenute od strane Evropske unije i NATO-a.

“Grčka je jasno stavila do znanja da nije za dijalog rekavši ‘ne’ nedavnim inicijativama za pomirenje“, naglasio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije je istakao potrebu zauzimanja principijelnog stava i poštenog ponašanja i pozvao Grčku da dođe za pregovarački stol.

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale.

Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je učestvovala i Francuska, čiji je cilj zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje. Također, Grčka je ilegalno naoružavala egejska ostrva kršeći dugotrajne mirovne ugovore.

Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Turska i Turska Republika Sjeverni Cipar (TRNC) imaju prava u toj regiji.

Dijalogom o pravednoj podjeli resursa korist će imati sve strane, ističu turski zvaničnici.

PROČITAJTE I...

U novoj prijestolnici, u koju bi se moglo smjestiti pet miliona ljudi, nalazi se deset kilometara dugački Centralni park sa umjetnom rijekom i tri velika područja različitih profila. U jednom su botanički vrt, beduinsko polje i džamija. U drugom je sport na otvorenom, a u trećem mjesta za slobodno vrijeme i restoran.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!