Turske sapunice pokorile Španiju

Španski mediji analiziraju razloge ogromnog uspjeha turskih sapunica u toj zemlji. Tvrde kako Španija nije izoliran slučaj, nego jedna od 156 zemalja svijeta koje kupuju gotovo stotinu serija koje Turska proizvodi godišnje. Tako je, primjerice, turska produkcija postala iznimno gledana u Južnoj Americi nakon što je čileanski kanal Mega, koji je bio u finansijskim problemima, počeo emitirati Fatmagül.

Svakog radnog dana poslijepodne posljednjih mjeseci ponavlja se isti fenomen među korisnicima Twittera u Španiji. Počne rasprava o onome što se tog dana desilo u seriji Kara Sevda.

To je turska sapunica koju španska televizijska mreža Divinity emitira svakog dana u 17.45 i koju gleda milionska populacija koja je o njoj postala potpuno ovisna. Iako je ne tako davno telenovela bila zaštitni znak latinoameričkih televizija, taj televizijski format sada je nevjerovatno uspješan zahvaljujući produkcijama iz Turske. Na španskim ekranima već je s velikim uspjehom emitirano osam telenovela.

Prva je bila Fatmagül, priča o silovanoj ženi koja je prisiljena udati se za jednog od nasilnika. To je najgledanija serija u historiji televizije Nova. Epizodu emitiranu 26. februara 2018. godine vidjelo je gotovo milion ljudi, što je do tada nezabilježena brojka. Od tada, turske drame s velikim uspjehom dolaze i na druge kanale. Trenutno najgledaniji program je serija Silá, koju Nova emitira u udarnom terminu u 21.40.

Španski mediji analiziraju razloge ogromnog uspjeha turskih sapunica u toj zemlji. Tvrde kako Španija nije izoliran slučaj, nego jedna od 156 zemalja svijeta koje kupuju gotovo stotinu serija koje Turska proizvodi godišnje. Tako je, primjerice, turska produkcija postala iznimno gledana u Južnoj Americi nakon što je čileanski kanal Mega, koji je bio u finansijskim problemima, počeo emitirati Fatmagül.

Bio je to ogroman uspjeh, pa je kanal počeo emitirati telenovele istog porijekla, kakve su Sühan, Ezel, Medcezir, i spasio se propasti. U Španiji je priča započela s Novom, koja nije imala astronomske brojeve gledalaca u 2017. godini. “Mislili smo da će se i ovdje desiti isto što se desilo u Čileu”, objašnjava Luis León, jedan od čelnika “Atresmedia”, kojem pripada Nova. “Ta je odluka podrazumijevala rizik, jer trajanje epizoda, njihove teme i sukobi u seriji su bili daleko od onoga na što smo navikli.”

Španskim je televizijama najveći problem bila sinhronizacija jer se strahovalo da bi titlovi mogli odvratiti publiku od gledanja. Ono što je bila prednost jeste odlična produkcija.

“Za razliku od latinskih telenovela, Turci više brinu o produkciji. Snima se na otvorenom, a predstava je bolja. Nemate osjećaj da ste zaglavljeni u kartonskoj kutiji. To je proizvod visoke kvalitete, koji objašnjava zajednicu koja je stvorena oko nje”, pojašnjava Juan Calderón, jedan od čelnika španskih televizijskih kanala.

“Sve je tako napravljeno da su uspjeli srušiti klišej o tome da su telenovele namijenjene ruralnoj publici određene dobi, a ne ljudima iz urbanih jezgri.”

Prethodni članak

Historija za ponavljače

Sljedeći članak

Neizvjesna sudbina Alžira

PROČITAJTE I...

Qaboos Bin Said al Said (Salalah, 1940.) došao je na vlast 1970. godine u državnom udaru protiv svog oca. Član potomka 14. generacije utemeljitelja dinastije Al Bu Saidi, koja je osnovala sultanat u 17. stoljeću nakon protjerivanja Portugala iz Muskata, školovao se u Indiji i na Vojnoj akademiji Sandhurst u Velikoj Britaniji. Također, proveo je godinu s britanskom vojskom u Njemačkoj.

Zaključci Berlinske konferencije pisani su kako bi udovoljili svim stranama koje su učestvovale i samim tim omogućuju različita tumačenja, ne pružajući nova rješenja ili mehanizme za razbijanje ćorsokaka u kojem se našla libijska kriza od 2015. godine, odnosno od kada je sporazumom u Skhiratu formirana legitimna, od UN-a priznata, Vlada Nacionalnog sporazuma (GNA). Sporazumom, koji je gospodar rata Khalifa Haftar (samoproglašeni maršal, koji je, što je apsurdno, tom titulom počašćen i u berlinskom dokumentu) proglasio nevažećim u decembru 2017. godine

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!