fbpx

Turska vojska pokrenula antiterorističku operaciju “Kandža-Tigar” na sjeveru Iraka

Operacija Kandža-Tigar provodi se u okviru naših legitimnih prava na samoodbranu koja proizilaze iz međunarodnog prava. Operacija je usmjerena protiv PKK i drugih terorističkih elemenata koji sve više napadaju naše policijske stanice i baze u regiji

 

Oružane snage Republike Turske pokrenule su jutros novu operaciju protiv terorista PKK-a na sjeveru Iraka, a operacija je nazvana “Kandža-Tigar”, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva odbrane Turske navedeno je kako je operacija “Kandža-Tigar” počela, te kako se turske specijalne jedinice nalaze u regiji Haftanin, na sjeveru Iraka.

Navedeno je također kako je specijalnim jedinicama pružena podrška iz zraka.

“Operacija ‘Kandža-Tigar’ provodi se u okviru naših legitimnih prava na samoodbranu koja proizilaze iz međunarodnog prava. Operacija je usmjerena protiv PKK i drugih terorističkih elemenata koji sve više napadaju naše policijske stanice i baze u regiji”, navedeno je iz ministarstva.

Oružane snage Republike Turske su prije dva dana provele i akciju Kandža-Orao na sjeveru Iraka u okviru koje su uništile ukupno 81 položaj terorističke organizacije PKK.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avashin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističkog pokreta PKK-a.

Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka.

Vojne operacije u pograničnim regijama bazirane su na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!