Turska snažno podržava BiH u svim integracionim procesima

-Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo tako preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena takvim događajem - rekao je za Faktor izvor iz Ambasade Turske.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Na sastanku je potvrđeno da će se postojeći prijateljski odnosi dviju zemalja i u narednom periodu nastaviti jačati, te da će Republika Turska i dalje snažno pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u NATO-u i Evropsku uniju. Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske dodatno će se osnaživati u oblasti ekonomije i investicija, saopćeno je iz SDA.

Predsjedavajući Bakir Izetbegović se zahvalio na podršci koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini u svim integracionim procesima, kao i na podršci jačanju regionalne saradnje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama. U cilju jačanje te saradnje predsjedavajući Izetbegović je ponovo naglasio važnost izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obišao je danas Šehidsko spomen-mezarje Kovači. Dočekali su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Erdogan je položio cvijeće na Spomen-obilježje Kovači, a potom obišao i proučio Fatihu na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Prekoputa mezarja Kovači okupili su se turski državljani i bh. građani koji su pozdravljali i selamili predsjednika Republike Turske, a on im je srdačno uzvraćao. Pozdravio se i rukovao sa djecom koja su ga dočekala.

Prilikom slijetanja aviona danas u Sarajevo u kojem se nalazila delegacije Republike Turske na čelu s predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, članovi njegovog osiguranja su imali spor s pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, danas je za nekoliko medijskih kuća kazao kako je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo došlo do incidenta, tačnije “došlo do sukoba između pripadnika Granične policije BiH i članova ličnog osiguranja predsjednika Turske”.

Galić je, kako su interpretirali mediji, “potvrdio” kako je  došlo do verbalnog sukoba, a zatim i kratkog fizičkog okršaja između pripadnika ličnog osiguranja Recepa Tayyipa Erdogana s pripadnicima Granične policije BiH.

Prema informacijama Faktora, a od izvora iz Ambasade Republike Turske, došlo je do kratkog sporenja “koji je proizašao iz protokola”.

-Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo tako preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena takvim događajem – rekao je za Faktor izvor iz Ambasade Turske.

Inače, Zoran Galić je poznat po tome što nije pretjerano nagodan za saradnju s medijima, pa je indikativno da je danas našao vremena da se javi na telefon svim redakcijama koje su bile voljne saslušati njegovu interpretaciju događaja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

PROČITAJTE I...

“Vlada je i zakonska rješenja i amandmane jednoglasno podržala. Volio bih biti u prilici da vidim koje su to zamjerke, odnosno dodatni prijedlozi parlamenta, kako bismo mogli zajednički doći do usaglašenog teksta ovih dugo iščekivanih zakonskih rješenja. Nadam se da će se to vrlo brzo desiti jer ovi zakoni trebaju stupiti na snagu početkom obračunskog perioda ili eventualno s krajem polugodišta. Realni rok početka primjene ovih zakona sada može biti samo 1. juli 2020. godine. Na ovim zakonima radimo dugo vremena i zakoni su prošli redovnu parlamentarnu proceduru, koja je uključivala i javnu raspravu”

Početkom 2019. godine Egipat, Uprava kiparskih Grka, Grčka, Jordan, Izrael i Palestina sklopili su sporazum u Kairu o formiranju “Istočnog mediteranskog plinskog foruma” s ciljem uspostave regionalnog tržišta prirodnog gasa i izgradnje saradnje usredotočene na energiju. Sve te zemlje tretiraju Tursku kao da ona nema 1.577 kilometara obale Sredozemnog mora. Isto tako tretiraju Lebanon, a na vrh svega toga, Uprava kiparskih Grka tretira turske Kiprane kao nepostojeće i nevrijedne dijeljenja prirodnih resursa

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!