fbpx

Turska je apsolutno protiv podjele Libije

Apsolutno smo protiv razbijanja Libije, bilo u stvarnosti, bilo na karti, ili politički ili geografski, rekao je Kalin

 

Ibrahim Kalin, portparol ureda turskog predsjednika istakao je kako se Turska odlučno protivi podjeli Libije, bilo to načelno ili zakonski, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Apsolutno smo protiv razbijanja Libije, bilo u stvarnosti, bilo na karti, ili politički ili geografski”, naglasio je Kalin u intervjuu za londonski CNN International i dodao:

“To bi bio poražavajući scenarij. Slične slučajeve vidjeli smo i u Iraku, u Siriji, na drugim mjestima. Iz toga bismo trebali izvući pouke.“

Libiju je nakon svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine razorio građanski rat. Nova vlada te zemlje osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga odanih generalu odmetniku Khalifi Haftaru.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom kao legitimnu vlast, dok se Tripoli bori protiv Haftarovih militanata. Vlada priznata od UN-a ima podršku Turske, dok Haftar ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije.

Vlada je u martu ove godine pokrenula operaciju “Mirna oluja“ protiv Haftarovih snaga kako bi se suprotstavila njegovim napadima na glavni grad Tripoli i nedavno oslobođena strateška mjesta, uključujući vazduhoplovnu bazu al-Watiya i grad Tarhuna, posljednje uporište Haftara na zapadu Libije.

Kalin je kazao da će Vlada Turske nastaviti podržavati Vladu nacionalnog jedinstva Libije, koju je priznao UN, optuživši Haftara da je sijao “pustoš“ u Libiji.

“Pokušao je progurati svoj put i pokušava podijeliti Libiju ili preuzeti kontrolu nad Libijom bez ikakvog legitimiteta“, rekao je Kalin, kazavši i da je Haftar “kršio svaki pojedinačni sporazum, primirje ili mirovni proces u posljednje dvije godine“.

PROČITAJTE I...

Konačno se i to desilo, Bosna i Hercegovina dobila je svog prvog postkomunističkog cenzora! Iako se nekome ova tvrdnja može učiniti pretjeranom, ona to nije, jer vijest da je Facebook, kod nas uvjerljivo najpopularnija društvena mreža i medijska platforma, u sklopu svog “programa provjere činjenica” odabrao vanjsku organizaciju koja će arbitrirati i moderirati njen sadržaj u Bosni i Hercegovini, doslovno znači uvođenje cenzure na ono što je danas glavni javni forum u našoj državi.

Mene puno ne dotiče to što govore negatori. Bošnjaci ne trebaju na to nasjedati, upuštati se u besmislene rasprave. Mi moramo biti svjesni onoga što nam se desilo i da su sve takve priče suvišne. U Hagu je praktično u dan i skoro minut precizirano ko je šta radio u Prijedoru 1992. godine, a presude govore ko je kriv i za šta je kriv. Naravno da takvi napisi nama smetaju, to je kopanje po otvorenoj rani, ali na to se ne smijemo osvrtati. Problem je što su mlade generacije otrovane, zaražene tim otrovom koji je i doveo do genocida, da je to zaista zabrinjavajuće.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!