fbpx

Turska i predsjednik Erdogan odgovaraju na poziv za pomoć Sandžaku

U najskorije vrijeme pomoć će biti isporučena. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ove pomoći u svoje, i u ime naroda Sandžaka, napisao je Akgul

 

SARAJEVO (AA) – Predsjednik Vijeća sa poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) Bayram Akgul najavio je skoru dostavu pomoći Sandžaku, najteže pogođenoj regiji koronavirusom u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Akgul, je u objavi na svom nalogu na društvenim mrežama poručio da Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovaraju na poziv za pružanje pomoći upućen iz Sandžaka.

“U najskorije vrijeme pomoć će biti isporučena. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ove pomoći, u svoje i u ime naroda Sandžaka”, napisao je Akgul.

Istakavši trud i učešće Sabrija Demira, savjetnika predsjednika Erdogana za Balkan, u izjavi novinaru AA uputio mu je riječi zahvale zbog angažmana s ciljem pomoći Sandžaku.

Opštoj bolnici u Novom Pazaru 12. juna je isporučen drugi šleper medicinske opreme i zaštitnih sredstava koji je upućen iz Turske.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), imajući u vidu alarmantnu situaciju, pozvalo je ranije nadležne državne organe da što prije reaguju i upute hitnu pomoć novopazarskim zdravstvenim ustanovama kako bi se katastrofalna kriza zdravstvenog sistema u Novom Pazaru što prije prevazišla.

“Pozivamo vas da spasimo živote građana Sandžaka. Državni organi su u obavezi da hitno reaguju i pošalju pojačanje bolnici u Novom Pazaru. Svi smo svjedoci novonastale situacije, naglog porasta broja zaraženih, broja kritičnih slučajeva i velikog broja umrlih. Jedan dio ljekara i medicinskog osoblja novopazarske bolnice se herojski bori, ali malo ih je da bi zbrinuli veliki broj pacijenata. Novopazarskim bolnicama nedostaje i medicinske zaštitne opreme ali i veliki broj medicinskih aparata neophodnih za liječenje pacijenata sa teškim oblicima bolesti COVID-19, ističu iz BNV-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je na odgovornost sve nadležne državne organe kao i odgovorne pojedince da hitno reaguju kako bi se zaustavila ova epidemiološka katastrofa.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je nedavno uputilo poziv za pomoć predsjedniku Republike Turske Redžepu Tayipu Erdoganu te je veliki broj medicinskog osoblja iz Turske spreman da dođe u Sandžak i pomogne u borbi protiv ove zarazne bolesti. Kako bi pomoć iz Turske, koja je odmah organizovana i spremna, stigla što prije, potrebna je saglasnost i poziv zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija iz Srbije što se još uvijek čeka“, zaključili su ranije iz BNV-a.

Akgul, inače poznati privrednik porijeklom iz Sandžaka, četiri godine je predsjednik Vijeća sa poslovnu saradnju Turske i Srbije te pomoćnik koordinatora DEIK-a za Evropu, ranije je u više navrata pomagao i Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!