fbpx

Turska i predsjednik Erdogan odgovaraju na poziv za pomoć Sandžaku

U najskorije vrijeme pomoć će biti isporučena. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ove pomoći u svoje, i u ime naroda Sandžaka, napisao je Akgul

 

SARAJEVO (AA) – Predsjednik Vijeća sa poslovnu saradnju Turske i Srbije (DEIK) Bayram Akgul najavio je skoru dostavu pomoći Sandžaku, najteže pogođenoj regiji koronavirusom u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Akgul, je u objavi na svom nalogu na društvenim mrežama poručio da Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovaraju na poziv za pružanje pomoći upućen iz Sandžaka.

“U najskorije vrijeme pomoć će biti isporučena. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ove pomoći, u svoje i u ime naroda Sandžaka”, napisao je Akgul.

Istakavši trud i učešće Sabrija Demira, savjetnika predsjednika Erdogana za Balkan, u izjavi novinaru AA uputio mu je riječi zahvale zbog angažmana s ciljem pomoći Sandžaku.

Opštoj bolnici u Novom Pazaru 12. juna je isporučen drugi šleper medicinske opreme i zaštitnih sredstava koji je upućen iz Turske.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), imajući u vidu alarmantnu situaciju, pozvalo je ranije nadležne državne organe da što prije reaguju i upute hitnu pomoć novopazarskim zdravstvenim ustanovama kako bi se katastrofalna kriza zdravstvenog sistema u Novom Pazaru što prije prevazišla.

“Pozivamo vas da spasimo živote građana Sandžaka. Državni organi su u obavezi da hitno reaguju i pošalju pojačanje bolnici u Novom Pazaru. Svi smo svjedoci novonastale situacije, naglog porasta broja zaraženih, broja kritičnih slučajeva i velikog broja umrlih. Jedan dio ljekara i medicinskog osoblja novopazarske bolnice se herojski bori, ali malo ih je da bi zbrinuli veliki broj pacijenata. Novopazarskim bolnicama nedostaje i medicinske zaštitne opreme ali i veliki broj medicinskih aparata neophodnih za liječenje pacijenata sa teškim oblicima bolesti COVID-19, ističu iz BNV-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je na odgovornost sve nadležne državne organe kao i odgovorne pojedince da hitno reaguju kako bi se zaustavila ova epidemiološka katastrofa.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je nedavno uputilo poziv za pomoć predsjedniku Republike Turske Redžepu Tayipu Erdoganu te je veliki broj medicinskog osoblja iz Turske spreman da dođe u Sandžak i pomogne u borbi protiv ove zarazne bolesti. Kako bi pomoć iz Turske, koja je odmah organizovana i spremna, stigla što prije, potrebna je saglasnost i poziv zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija iz Srbije što se još uvijek čeka“, zaključili su ranije iz BNV-a.

Akgul, inače poznati privrednik porijeklom iz Sandžaka, četiri godine je predsjednik Vijeća sa poslovnu saradnju Turske i Srbije te pomoćnik koordinatora DEIK-a za Evropu, ranije je u više navrata pomagao i Bosni i Hercegovini.

PROČITAJTE I...

Za nadati se da u slučaju Mostara neki neće trgovati nacionalnim interesima radi onih vlastitih. Dinamika medijskih spinova ipak upućuje da bi Mostar mogao biti završni čin u kojem bi se mogući poraz Koalicije za Mostar prišio direktno Bakiru Izetbegoviću, a zatim bi se krenulo na “delistiranje” SDA iz političkog života.

Otkud ta iznenadna pojava tolike negativne energije i političke ostrašćenost koja podsjeća na sektaštvo, zašto većina ovih, do jučer prijatnih ljudi zvuči kao da idu po (ne)pamet na jedno te isto mjesto, ima li tu elemenata nekih pojava sličnim onim u Turskoj kada su do jučer ugledni i poštovani građani odjednom postali pučisti, je li u pitanju neka vrsta gulenizma?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!