fbpx

Turbulencije u A-SDA i posljedice po vlast Unsko-sanskog kantona

Mjesecima nakon oktobarskih općih izbora u A-SDA nešto ne štima. Stranka koja je ulaskom u koaliciju sa SDP-om, SBB-om i Nezavisnim blokom formirala većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona našla se u unutarstranačkim problemima prouzrokovanim kadroviranjem i marginalizacijom pojedinih regionalnih odbora

 

Vijest da je Ismet Kurić podnio ostavku na mjesto predsjednika Gradske organizacije A-SDA Bihać izbacila je na površinu dugo skrivanu istinu o poremećenim odnosima unutar ove stranke. Činjenica da se vrh A-SDA na čelu s Nerminom Ogreševićem nije očitovao u vezi s Kurićevom ostavkom ukazuje na bahat i neprofesionalan odnos koji traje nekoliko godina. Ali, nije Kurićev slučaj jedini u ovoj stranci.

Prije njega to isto uradio je i bihaćki ljekar Hajrudin Halilović, koji je najprije podnio ostavku na sve funkcije u A-SDA, a onda, kako bi pokazao da je ozbiljan u svojim namjerama, nezadovoljstvo svojim statusom u A-SDA iskazao nedolaskom na sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj aktuelna većina nije uspjela usvojiti dnevni red. Nakon što je predsjednik Gradskog odbora A-SDA Bihać Ismet Kurić svoj mandat stavio na raspolaganje, ekspresno i bez bilo kakve obavijesti medijima, na čelo ove stranke u Bihaću došao je Adnan Alagić, dugogodišnji član SDA Bihać i bivši načelnik Općine Bihać, a sada ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona. Spomenute turbulencije izazvale su lančanu reakciju, te se Hasan Keškić, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća i član A-SDA Bihać, putem Facebooka obratio javnosti, objavivši da napušta A-SDA.

“Poštovana rodbino i prijatelji, ovim putem vas obavještavam da sam 19. 01. 2019. podnio ostavku na sve dužnosti u A-SDA i na članstvo u istoj. O razlozima moje odluke ne bih ovim putem, svoju dužnost vijećnika za sad ću i dalje obnašati i boriti se za ljepšu, pravedniju Gatu, Bihać, USK i BiH. Hvala vam koji vjerujete u mene i žao mi je ako sam nekog razočarao bilo radom, bilo ovom odlukom”, napisao je Keškić.

Bio je to alarm za vrh A-SDA da nešto treba hitno poduzeti, te je predsjednik ove stranke Nermin Ogrešević zvao Keškića moleći ga da promijeni svoju odluku, ali ovaj to nije prihvatio. Član A-SDA, koji nije htio javno govoriti o problemima u ovoj stranci, rekao nam je da većina u A-SDA krivca vidi u Rifetu Hozanoviću, koji samoinicijativno, “iz kafane”, vuče poteze bez saglasnosti ostalih u vrhu stranke, koristeći vješto Nermina Ogreševića, kojeg je isturio na čelo stranke, prebacivši na njega odgovornost za sve što se u stranci trenutno dešava.

Donedavni predsjednik Gradske organizacije A-SDA Bihać Ismet Kurić u stranku je doveden iz SDA, koju je predstavljao u Općinskom vijeću Bihać jedan mandat. Njegovim dolaskom stvari u A-SDA Bihać mijenjaju se nabolje. Okupljao je mlade kadrove oko sebe i pravio listu za lokalne izbore 2016. godine, na kojima je A-SDA Bihać osvojila pet vijećničkih mandata u Gradskom vijeću Bihaća. Umjesto da iskoristi potencijale mladih kadrova i njihovo učešće u Vijeću kako bi oko sebe okupila nove mlade snage, rukovodstvo ove stranke ulazi u pregovore s Građanskim savezom i Šuhretom Fazlićem zaobilazeći rukovodstvo A-SDA u Bihaću, zbog čega se javlja nezadovoljstvo i počinju turbulencije. O tome govori i Ismet Kurić u pismu kojim se obratio vrhu A-SDA, tvrdeći da je takva praksa nastavljena do danas i da su tako imenovani kadrovi u izvršnoj vlasti, zaposleni pojedinci i kreirana kandidatska lista na kojoj, od moguća tri, niti jedan nosilac nije bio iz Bihaća bez obzira na to da dolazi li iz A-SDA ili POMAK-a.

“Ovakva praksa komunikacije i donošenja odluka je konstantna i nakon izbora 2018. godine, što je dokazano imenovanjem predsjednika Kluba poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona, izborom premijera i ministara, te drugih kadrova A-SDA i POMAK-a”, tvrdi Kurić u svom pismu.

Kaže kako je očigledno da nakon poboljšanja izbornog rezultata dolazi do marginalizacije organizacije Gradskog odbora A-SDA Bihać, uprkos tome što su imali drugi najbolji izborni rezultat u kantonu, te da se ne poštuju organi stranke i stavovi, a sva komunikacija ide preko Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća i člana Građanskog saveza koji je evoluirao u instant političku tvorevinu zvanu POMAK. Nedostatak političkog znanja i iskustva, unutrašnje podrivanje stranke, miješanje vanjskih kadrova, nedovoljan angažman aktuelnog rukovodstva A‑SDA u javnim nastupima segmenti su koji se, prema Kuriću, čim prije moraju urediti. U Bihaću i Unsko-sanskom kantonu trenutno se djeluje putem strategije “zavadi pa vladaj”, tvrdi Kurić i navodi kako se u tome donekle uspjelo.

Upravo je Kurić bio najveći zagovornik približavanja A-SDA i SDA, te formiranja stabilne vlade njihovim ulaskom u politički savez koji je, prema ocjenama mnogih, najprirodniji od svih koji su ikad postojali u Krajini. Možda je to Kurića i koštalo “odsijecanja glave” u A-SDA, jer su planovi i strategije Rifeta Hozanovića u suprotnosti od onog što misli većina u ovoj stranci. Skoro identično Kurićevom slučaju, umalo je prošao i Mirsad Topčagić, koji je zagovarao savez sa strankom Narod i pravda. Postaje sve očiglednije da Hozanović samovoljnim djelovanjem urušava vlastitu stranku i da ne želi njeno širenje niti da u njoj ima kvalitetnih, mladih i perspektivnih kadrova koji bi mogli ugroziti njegove metode djelovanja putem kojih participira u vlasti puna dva izborna ciklusa.

Pozadina i uzroci smjene Ismeta Kurića mogu se tražiti u činjenici da se njegov stav razlikovao od stavova Rifeta Hozanovića o pitanju izbora policijskog komesara MUP-a Unsko-sanskog kantona. Kurić se protivio mišljenjima unutar A-SDA da se stranka treba uplitati u proces izbora komesara, a stav da Mujo Koričić nije prava osoba za tu funkciju najvjerovatnije ga je kasnije koštao pozicije na izbornoj listi i statusa u stranci. Naravno, rukovodstvo stranke nije željelo da se ta činjenica zna i na propitivanja o razlozima Kurićevog “puštanja” iz stranke i prekidanja komunikacije s njim odgovarala je pričom da je Ismet Kurić u predizbornoj kampanji radio protiv A-SDA, a u korist SDA. Ovo nema veze s istinom, čemu u prilog govore i rezultati izbora na području Bihaća, gdje je A-SDA osvojila do sad najviše glasova. A-SDA osvojila je 5.255 glasova i razlika između nje i SDA bila je samo u 269 glasova, dok je na izborima 2016. godine ta razlika bila drastična, a iznosila je 4.308 glasova.

Kurić je razloge prekidanja komunikacije vrha A-SDA s njim i sam obrazložio time da ga je koštalo razilaženje u mišljenju sa strankom u pogledu izbora policijskog komesara. Već tada mu je bilo jasno da on neće još dugo ostati u A-SDA jer pitanje izbora policijskog komesara u Unsko-sanskom kantonu uzrokovalo je niz komplikacija i podjela.

Mjesecima nakon oktobarskih općih izbora, u A-SDA nešto ne štima. Politička organizacija koja je ulaskom u koaliciju sa SDP-om, SBB-om i Nezavisnim blokom formirala većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona našla se u unutarstranačkim problemima prouzrokovanim kadroviranjem i marginalizacijom pojedinih regionalnih odbora. Iako je značajan dio članstva stranke i prije izbora izražavao nezadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma sa SDP-om BiH o podršci Denisu Bećiroviću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH, rukovodstvo stranke to je učinilo ne obazirući se na stavove i mišljenja svog članstva. Treba li uopće i podsjećati kakve je stavove imao Hozanović i A-SDA kada su isključeni iz SDA? Hozanović se tada pravdao koaliranjem SDA sa SDP-om. Još na YouTubeu postoje i dokazi izjave u kojoj Hozanović kaže da oni nisu prihvatili koaliciju sa SDP-om i da to neće učiniti nikada. Prividni savez i koalicija između A‑SDA i SDP-a USK neprirodan je i pitanje je vremena kada će puknuti.

Sukobi unutar A-SDA generator su nestabilnosti aktuelne skupštinske većine koja je imenovala Vladu Unsko-sanskog kantona. Problemi su dodatno eskalirali raspisivanjem konkursa JP “Komrad” Bihać za upošljavanje kadrova A-SDA – POMAK. Pojedinci iz Gradskog odbora A‑SDA Bihać nezadovoljni su što osobe koje su oni predlagali neće biti zaposlene, te je na kraju A-SDA u dogovoru s Vidom Šantićem, direktorom “Komrada”, poništila odluku uprave ovog preduzeća o raspisivanju konkursa.

Koliko će Šuhret Fazlić još moći obuzdavati svoje nezadovoljno članstvo i dokle će funkcionirati neprirodna tvorevina A-SDA – POMAK, ovisit će o stabilnosti kantonalne vlade. Ako ovome još dodamo nezadovoljstvo Zikrije Durakovića, koji je tražio da bude izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, što mu nije udovoljeno, i konstantne zahtjeve od pojedinih skupštinskih zastupnika koji predstavljaju ovu koaliciju, jasno je da trenutna kantonalna vlast u Krajini nema dobru perspektivu i da će se A-SDA morati okrenuti saradnji sa SDA ako želi ostati u vlasti narednih četiri godine.

PROČITAJTE I...

Probosanske stranke se opredijelile da podrže nezavisnog kandidata za načelnika Jasmina Hušića, a onda je Konaković na Facebooku za Hušića napisao kako je bio “savjetnik Ade Mulalića, desne ruke zločinca Fikreta Abdića”.

Plan je borba protiv onoga što je francuski predsjednik nazvao “islamističkim separatizmom”, s dvostrukim ciljem iscjeljivanja društvenih podjela i borbe protiv nasilnog ekstremizma. Već takva postavka problema mora (bolno) dirnuti u živac svakog pobožnog muslimana s obzirom na to da implicira njihovu “neprosvijećenost” te izdvaja njihovu religiju kao jedinu koja je rasadnik nasilnog ekstremizma

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!