fbpx

Trideset dana od početka morije u Italiji: U Lombardiji danas dvostruko više umrlih nego prošle godine

U Lombardiji je danas zabilježena smrt 546 osoba od posljedica zaraze korona virusom. U martu 2019. godini u ovoj su talijanskoj pokrajini umirale u prosjeku 302 osobe dnevno.

U medijskom, a naročito u fejsbučkom svijetu traži se ovih dana odgovor na nestvarne podatke o broju mrtvih u Italiji, koji je 21. marta – tačno trideset dana od dana kada je zabilježe prvi smrtni slučaj u ovoj zemlji kojem je uzrok COVID-19 – dosegao 4.825. I teoretičari zavjere došli su na svoje, a plodno tlo smo svi mi koji ne možemo prihvatiti da neka bolest u jednom danu u 21. stoljeću na nekom malom prostoru može odnijeti stotine života. U tom smislu dijele se podaci o broju umrlih u Italiji prošle godine ili nekih drugih godina, pri čemu se informacija o nekoliko hiljada mrtvih od korona virusa uspoređuje sa 500.000 ili 600.000 mrtvih koliko ih u Italiji bude svake od tih godina. Jedni to čine da pokažu kako brojevi o mrtvima nisu tako strašni kako nam se čini, da se ne prepadamo, a drugi hoće kazati da se ionako mnogo umire u ovoj zemlji, da je to uobičajeno, a da nam neko umrle hoće prodati pod koronu kao uzročnik.

Činjenica je da su u Italiji prošle godine u martu umrle 57.882 osobe. To znači da je dnevno umiralo 1.930 osoba. Danas je u ovoj zemlji samo od posljedica zaraze korona virusom umrlo 793 ljudi. Riječ je o iznimno visokom povećanju od 41%. Međutim, gledano po regijama stvari stoje još lošije.

U Lombardiji je danas zabilježena smrt 546 osoba od posljedica zaraze korona virusom. U martu 2019. godini u ovoj su talijanskoj pokrajini umrle 9.062 osobe, odnosno, umirale su u prosjeku 302 osobe dnevno. U pitanju je povećanje od 181%, skoro dvostruko više umrlih nego lani (ako posmatramo samo današnji dan). Pritom treba imati na umu da nisu sve provincije u Lombardiji jednako stradale, da ima gradova u kojima je broj mrtvih uvišestručen u odnosu na prošlu godinu.

Jedino čemu se u ovom trenutku treba nadati jeste da se zaraza u istom ili sličnom intenzitetu ne proširi u dijelove Italije u kojima je stopa zaraženosti niska, pa prema tome i broj umrlih mnogo manji nego u Lombardiji. Dođe li do jednakog širenja, a mnogi su uvjereni da će se to desiti, dosadašnjih skoro pet hiljada mrtvih bit će samo mali dio od ukupnog broja.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!