Tresla se gora, rodilo se oklijevanje

Vrlo ružna i vrlo opasna poruka šalje se ovakvom neodlučnom i kalkulantskom politikom. Njome se Dodiku signalizira da slobodno nastavi s dosadašnjim političkim kursom jer istinske reakcije, a kamoli akcije, neće biti, a političare u FBiH prokazuje kao neodlučne i isprepadane konformiste koji više osluškuju šta kažu strane ambasade nego ono šta im poručuje narod ili historijski trenutak.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

FOTO: N1

Kao što se možda moglo i očekivati, nema i do daljnjeg neće biti adekvatne reakcije iz Federacije BiH na osnivanje rezervnog sastava policije RS-a.

Takav rezultat zasjedanja sjednice Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održane 23. aprila, mogao se naslutiti ne samo na osnovu posljednjih izjava SDP-ovih kadrova nego i samom činjenicom da su zasjedanju prisustvovali predstavnici OHR-a, OSCE-a i Ambasade SAD-a (ne treba naglašavati da ih u Banjoj Luci kada se odlučivalo o formiranju rezervnog sastava niko nije ni zvao ni pitao za mišljenje, ali je zato ruski ambasador u našoj zemlji 22. aprila na sastanku s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačem podržao akcije u svezi s rezervnim sastavom MUP-a ovog entiteta).

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH odlučila je da se zatraži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega od OHR-a, da reagiraju i zaustave stvaranje rezervne policije u RS-u te da se “preporuči” kantonalnim vladama da popune aktivni policijski sastav i adekvatno opreme policijske službenike.

Tek ako OHR, tačnije visoki predstavnik Inzko (nadaleko poznat po pravovremenim, oštrim i učinkovitim reakcijama), željeno ne reagira do trenutka stupanja na snagu izmijenjenog i dopunjenog Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno formiranje rezervnog sastava policije, tek onda će se u Federaciji početi preduzimati “aktivne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana”.

A one mogu, “ali ne moraju”, kako je to formulirao Damir Mašić, predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma PFBiH, značiti i formiranje rezervnog sastava policije na nivou FBiH.

Šta reći na ovakvo odgađanje i oklijevanje, šta reći na ovo ignoriranje stvarnosti, ovakvo bježanje od odgovornosti i zatvaranje očiju pred činjenicama? Valjda je svakome jasno da međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini niti HOĆE niti MOŽE zaustaviti ovakve aktivnosti Dodikove vlade, te da je već do sada, studioznom i znakovitom ignorancijom, pokazala da NEMA nikakvu namjeru to učiniti?

Šta reći na to da čak i te zakašnjele mjere, ako do njih i dođe, IPAK i dalje ne podrazumijevaju formiranje rezervnog sastava policije, kako je naglasio Mašić?

Također, kakve veze ima ojačavanje aktivnog sastava policije s postojanjem rezervnog sastava, koji u Dodikovom slučaju prije svega služi da bi se stalnom rotacijom obučio i vojnim vještinama naučio odgovarajući broj civila te zatim aktivirao kada za to dođe trenutak?

Prvo su profesionalni organi reda, kojih nema puno, ali mnogo koštaju, a drugo potencijalna pješadija koja ne košta puno, ali je ima mnogo, pogotovo kada zatreba.

Vrlo ružna i vrlo opasna poruka šalje se ovakvom neodlučnom i kalkulantskom politikom. Njome se Dodiku signalizira da slobodno nastavi s dosadašnjim političkim kursom jer istinske reakcije, a kamoli akcije, neće biti, a političare u FBiH prokazuje kao neodlučne i isprepadane konformiste koji više osluškuju šta kažu strane ambasade nego ono šta im poručuje narod ili historijski trenutak.

No, šta očekivati od Komisije za sigurnost, na čijem je čelu osoba koja je proteklu agresiju posmatrala iz Srbije?

PROČITAJTE I...

Nacionalističko nastojanje Hrvatske da Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu bošnjačku politiku, prikaže Evropi i svijetu u najgorem mogućem svjetlu počiva na jasno postavljenoj strategiji, čiji je osnovni cilj dobijanje prava na direktno uplitanje u unutarbosanska pitanja, pod izgovorom da će Hrvatska na taj način zaštititi Evropu od militantnih Bošnjaka, koji su skloni terorizmu i radikalizmu

U dopisu upućenom predsjedniku Preporoda Čapljine gradonačelnik Vidić je sugerirao da se koncert održi u kino sali hotela Mogorjelo koja ni prostorno ni kapacitetom ne odgovara potrebama koncerta. Uz odluku da se koncert ne može održati ispred Osnovne škole Vidić je naglasio kako Općina ne može garantirati sigurnost učesnicima programa zbog, kako to stoji u dopisu, gustog saobraćaja. Više je već očigledno da je ovakvim izgovorima Vidić neutralizirao bilo kakvu pomisao na dobru volju jer regulisanje saobraćaja i obezbjeđenje javnih skupova nije u njegovoj nadležnosti već nadležnosti Policijske Uprave.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!