fbpx

TIKA podržala rad Udruženja žena ”Sehara“ iz Goražda

TIKA je donirala materijale među kojima su pamuk, vuna, svila i tome slično

 

 

Turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donacijom materijala podržala je rad Udruženja žena ”Sehara“ iz Goražda, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju TIKA-e navodi se kako udruženje djeluje od 2012. te da su organizirali mnoge radionice kako bi pomogli, između ostalog, poboljšanje ekonomske situacije žena žrtava rata i žrtava nasilja.

Navodi se kako Udruženje, pored edukacije tkanja, pletenja, šivenja, izrade suvenira i nakita, organizuje i izložbe. U saopćenju je rečeno kako je TIKA rad Udruženja pomogla donacijom materijala među kojima su pamuk, vuna, svila i drugi.

Predsjednica udruženja Fadila Radmilović kazala je kako su edukacije žena žrtava rata i žrtava nasilja, koje su jedna od ranjivih grupa društva, važne u prevazilaženju doživljene traume te ponovnom uključivanju u društveni život.

Koordinator programa TIKA-e Sarajevo Muhammed Unal kazao je kako snažne žene u društvu ukazuju na snažnu porodicu, ali i državu.

”TIKA pridaje važnost projektima iskorjenjivanja zlostavljanja i nasilja nad ženama. Drago nam je da radionicama možemo biti dio projekta ekonomske podrške i ponovnog uključivanja žena žrtava u društveni život”, rekao je on.

PROČITAJTE I...

Praktično, posljednji dan, kada smo mi rekli porodici da se očekuje smrtni ishod predsjednika Izetbegovića za dan-dva, on je primio tadašnjeg predsjednika turske Vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Ta njegova snaga je bila fascinantna, rekao je ranije u ekskluzivnom intervjuu za AA prof. dr. Enver Raljević, dugogodišnji šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS-a i šef konzilija koji je liječio Izetbegovića

Boraveći u zatvoru u Foči nakon sudskog procesa na nivou Okružnog suda u Sarajevu, zatim Vrhovnog suda BiH i na kraju Saveznog suda Jugoslavije, Alija Izetbegović je 8. aprila 1986. godine podnio saveznom javnom tužiocu Zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presude Saveznog suda 1985., i Okružnog suda u Sarajevu 1983. i Vrhovnog suda BiH 1984. godine. Ovaj dokument, koji je Izetbegović ispisao rukom pa prekucao na pisaćoj mašini i koji je, treba to naglasiti, bio posljednje pravno sredstvo kojim se Izetbegović uopće mogao braniti nakon presude Saveznog suda, na najbolji način svjedoči njegovu nevjerovatnu upućenost u detalje krivičnog prava. Istovremeno, ovaj dokument otkriva Aliju Izetbegovića i kao izuzetnog “čitaoca” koji je kadar dekonstruirati tri presude tako moćno i uvjerljivo da se postavlja pitanje kako je uopće bilo moguće donijeti osuđujuću presudu, čak i u jednom montiranom procesu kakav je bio Sarajevski proces. Dokument je ispisan na četrdeset stranica, pa ćemo, zbog dužine teksta, jedan njegov dio prepričati, a drugi citirati. Posebno je zanimljivo što se Izetbegović u tekstu ponajviše bavi Islamskom deklaracijom, djelom koje je i dalje predmetom javnih rasprava. Izetbegović ne ostavlja prostora sumnji da to nije njegovo autorsko djelo, već potvrđuje autorstvo i uvjerljivo brani svoja stajališta

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!