fbpx

Teška borba protiv virusa, još teža protiv lažnih vijesti i teorija zavjere

Vlasti širom svijeta upozoravaju da bi posljedice varanja i lažnih vijesti mogle biti isto toliko smrtonosne koliko i sam koronavirus, tako da razne zemlje usvajaju različite strategije za zaustavljanje širenja lažnih vijesti.

 

Koronavirus je biološki rat između velikih sila, laboratorijski eksperiment ili velika strategije promidžbe. Te teorije zavjere svakodnevno dobivaju sve više sljedbenika i predstavljaju veliki izazov u borbi protiv Covid-19.

Nedugo nakon  početka sada već globalizirane koronavirusne krize, pojavile su se grupe koje su odbacile ono što je utvrdila znanstvena zajednica – patogen je smrtonosniji i zarazniji od onog koji uzrokuje gripu. Te grupe minimiziraju ozbiljnost pandemije, unatoč hiljadama smrtnih slučajeva koje je prouzročila, analizira Efe.

Neki su dužnosnici zauzeli skeptičan stav, poput brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je napore zdravstvenih radnika nazvao “histerijom” ili “fantazijom” koju potiču mediji. Bolsonaro je na prikriveni način kritizirao mjere sprječavanja suzbijanja epidemije koje su donijeli neki guverneri u dijelovima te zemlje a on je, iako se sumnjalo da je pozitivan na virus, zaobišao preporuke liječničke i grlio brojne sljedbenike tijekom jednog javnog skupa.

Među njima su bili mnogi koji su držali transparente s riječima poput “Ne bojim se virusa” ili “Šta je koronavirus za nekoga ko je preživio komunizam?”

Među teorijama koje sve više dobivaju na snazi na globalnom nivou izdvaja se ona koja tvrdi da je pandemija, u stvarnosti, “biološko ratovanje” između najvećih svjetskih sila. “To je biološki rat između svjetskih sila poput Sjedinjenih Država s Rusijom, kako bi se zaustavila Kina. Vjerujem da je ovaj virus stvoren u laboratoriji“, tvrde oni koji vjerumju u tu teoriju.

Unatoč činjenici da koronavirus već ostavlja gotovo 15.000 mrtvih i oko 330.000 zaraženih širom svijeta, širenje lažnih vijesti, video zapisa i tekstova za koje se tvrdi da su ih napisali zdravstvenim stručnjacima s najrazličitijim teorijama množi se na društvenim mrežama. Tvrdi se kako “izumitelji” epidemije imaju mračne interese. Brane tezu da je koronavirus “marketinška strategija” velikih farmaceutskih skupina usmjerena prema Kini kako bi ju se spriječilo da preuzme globalno vodstvo.

“Taj je koronavirus manje moćan i puno bezopasniji od H1N1, gripe ili SARS-a. Ono što se dogodi je da postoji prilika za zaradu i svi žele zaraditi”, tvrdi govornik u jednom videu koji kruži različitim skupinama na  servisu WhatsApp.

Osoba koja se predstavlja kao liječnik iz Brazila tvrdi u drugom videu: “Jasno je da ovaj (Covid-19) iza sebe ima gospodarske i političke interese, kako bi zaradili novac, milione dolara resursa za kontrolu epidemije koja uopće ne postoji.” Ni najugroženije zemlje, poput Kine, kolijevke epidemije ili Italije, novog epicentra bolesti u kojoj je oko 6.000 smrtnih slučajeva, nisu imune na prevare, poricanje ili izmišljene vijesti.

U Italiji postoji Facebook grupa pod nazivom “Fake news Coronavirus” na kojoj članovi raspravljaju o “nevjerojatnoj prevari” Covid-19 i iznose teorije da je virus bio “eksperiment pod kontrolom SAD-a” Ili da je kriza “izumljena” da bi srušila svjetsku ekonomiju.

Twitter je uklonio jedan od postova kojeg je prenio bivši šerif države Wisconsin, David Clarke, koji je pozvao više od 900.000 svojih sljedbenika da “preplave” barove i restorane kako bi zaštitili njegovu zemlju od “histerije” izazvane prokletom gripom.

Vlasti širom svijeta upozoravaju da bi posljedice varanja i lažnih vijesti mogle biti isto toliko smrtonosne koliko i sam koronavirus, tako da razne zemlje usvajaju različite strategije za zaustavljanje širenja lažnih vijesti.

Evropska komisija pozvala je na odgovornost građana i osnovala je Radnu grupu East Stratcom, jedinicu koja je zadužena za “izvještavanje i pomoć u praćenju” dezinformacija tijekom krize Covid-19.

 

PROČITAJTE I...

Težina ratne krize i rizik koji je ta kriza u sebi nosila za opstojnost države Bosne i Hercegovine, za njene građane i narode, okolnost je koja objašnjava ali ne opravdava nedostatke i anomalije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve dok se njegovi nedostaci i anomalije ne prevaziđu, održavat će se i komplicirati kriza na Balkanu, a politički sukobi u toj krizi nosit će velike rizike za mir i sigurnost

Mi danas ni svoju državnost ni svoju nezavisnost ne slavimo samo kao puke datume, ta dva događaja obuhvataju, prihvataju i grle sve ono što ova država jeste i što je čini Bosnom i Hercegovinom. Dan državnosti je, prema tome, prilika da se prisjetimo godišnjica značajnih događaja iz povijesti Bosne, godišnjica koje su nerijetko i same u prošlosti označavale neke nove početke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!