fbpx

Svjetska unija islamskih učenjaka osudila uništavanje turbeta Omara bin Abdulaziza

Generalni sekretar Unije Ali Muhiddin al-Karadagi poručio je kako je "ovaj zločin dokaz velike mržnje prema pravednom halifi Omaru bin Abdulazizu, čak 1.300 godina nakon njegove smrti"

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osudila je uništavanje i pljačku turbeta Omara bin Abdulaziza u sirijskom Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar Unije Ali Muhiddin al-Karadagi poručio je kako je “ovaj zločin dokaz velike mržnje prema pravednom halifi Omaru bin Abdulazizu, čak 1.300 godina nakon njegove smrti”.

Karadagi je poručio kako oni koji su to učinili ne gaje samo mržnju prema Omar bin Abdulazizu, već generalno prema sljedbenicima Ehli Sunneta. Dodao je kako ovo predstavlja napad na sve muslimane i širenje smutnje.

Prije nešto više od 10 dana objavljeno je da su proiranske terorističke grupe u redovima režima Bashara al-Assada u provinciji Idlib otkopale mezar za koji se vjeruje da pripada Omaru bin Abdulazizu, emevijskom halifi ili petom pravednom halifi muslimana.

Na videosnimku koji su u utorak objavile prorežimske stranice na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako terorističke grupe ekshumiraju mezar u mjestu Deir Sharqi u blizini grada Maarat al-Numan.

Na drugom snimku vidi se kako otvaraju mezar i iznose posmrtne ostatke, za koje nije poznato gdje su premješteni.

Režimske snage u februaru zapalile su područje oko svetišta kada su preuzele kontrolu nad gradom, uzrokujući značajnu materijalnu štetu.

Omar bin Abdulaziz, poznatiji kao Omar II, emevijski halifa ili peti pravedni halifa muslimana, vladao je od 22. septembra 717. do njegove smrti 720.

Dao je posebno značajan doprinos napretku zajednice i provođenju važnih reformi, a opisan je kao najpobožniji i najpravedniji od svih emevijskih halifa.

Njegovo porijeklo seže do Omara bin al-Khattaba, drugog muslimanskog halife i saputnika poslanika Muhammeda.

PROČITAJTE I...

Apelujem na sve da provjere svoje podatke i da eventualne greške prijave CIK-u”, kaže Tabaković, svjestan da će biti teško spriječiti zloupotrebe s obzirom na to da “srpska politika u Srebrenici ima na raspolaganju resurse i kapacitete Opštine i kontroliše sve procese”, te da “ta ista politika ima podršku i od određenih političkih opcija.” “U sve ovo je uključen i dio ljudi iz Općinskog odbora SDP-a. Naše informacije govore da oni imaju tijesnu saradnju sa srpskim prijedlogom kandidata za načelnika Mladenom Grujičićem”, rekao je, između ostalog, Tabaković na pres-konferenciji Inicijative Moja adresa: Srebrenica

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!