fbpx

Svjetska unija islamskih učenjaka osudila uništavanje turbeta Omara bin Abdulaziza

Generalni sekretar Unije Ali Muhiddin al-Karadagi poručio je kako je "ovaj zločin dokaz velike mržnje prema pravednom halifi Omaru bin Abdulazizu, čak 1.300 godina nakon njegove smrti"

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osudila je uništavanje i pljačku turbeta Omara bin Abdulaziza u sirijskom Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar Unije Ali Muhiddin al-Karadagi poručio je kako je “ovaj zločin dokaz velike mržnje prema pravednom halifi Omaru bin Abdulazizu, čak 1.300 godina nakon njegove smrti”.

Karadagi je poručio kako oni koji su to učinili ne gaje samo mržnju prema Omar bin Abdulazizu, već generalno prema sljedbenicima Ehli Sunneta. Dodao je kako ovo predstavlja napad na sve muslimane i širenje smutnje.

Prije nešto više od 10 dana objavljeno je da su proiranske terorističke grupe u redovima režima Bashara al-Assada u provinciji Idlib otkopale mezar za koji se vjeruje da pripada Omaru bin Abdulazizu, emevijskom halifi ili petom pravednom halifi muslimana.

Na videosnimku koji su u utorak objavile prorežimske stranice na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako terorističke grupe ekshumiraju mezar u mjestu Deir Sharqi u blizini grada Maarat al-Numan.

Na drugom snimku vidi se kako otvaraju mezar i iznose posmrtne ostatke, za koje nije poznato gdje su premješteni.

Režimske snage u februaru zapalile su područje oko svetišta kada su preuzele kontrolu nad gradom, uzrokujući značajnu materijalnu štetu.

Omar bin Abdulaziz, poznatiji kao Omar II, emevijski halifa ili peti pravedni halifa muslimana, vladao je od 22. septembra 717. do njegove smrti 720.

Dao je posebno značajan doprinos napretku zajednice i provođenju važnih reformi, a opisan je kao najpobožniji i najpravedniji od svih emevijskih halifa.

Njegovo porijeklo seže do Omara bin al-Khattaba, drugog muslimanskog halife i saputnika poslanika Muhammeda.

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

Često se objavljuju priče kako je nemoguće doći do doktora, kako se dugo čeka na testiranje i slično. Građani mogu biti i upravu, ali se zasigurno borba za bolje zdravstvo ne dobija tako što i sebe i druge izlažemo zarazi. Sigurno je da doktori neće moći pružati bolju uslugu ako mi prouzrokujemo veći broj zaraženih

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!