fbpx

ŠVICARSKA JAPIJA: Ima 95 godina i pobijedila Covid-95

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Švicarskoj doseže 197 ljudi, a broj slučajeva porastao je na 12.161, podaci su Ministarstva zdravlja te zemlje.

Ima 95 godina i ovog petka vratila se kući, na videokonferenciju sa svojih 10 unučadi i 11 prapraunučadi nakon sedmodnevnog oporavka na intenzivnoj njezi. Gertrude Fatton pobijedila je Covid-19. Kada je bila u izolacija odbila je da je intubiraju kako bi joj pomogli disati.

“Ne u mojoj dobi, nemoj me intubirati. Već sam proživjela svoj život. Rekla sam im: ‘Pusti me da odem u miru.”

Nakon sedam dana liječenja antibioticima i klorokvinom, antimalarijskim lijekom koji pokazuje određenu učinkovitost protiv koronavirusa. Gertrude je ponovno sretna kod kuće, u zapadnom kantonu Neuchatel, u kojem se govori francuski jezik, sa svojom mačkom.

“Nadam se da ću steći dovoljno snage da živim još malo. Imam unuke, praunuke, želim ih vidjeti i čuti. Razgovaram s njima na mreži sa svojim iPadom.” Fatton je sedam dana bila bolesna u svom domu u gradu Le Locle, ali kad su se razvili respiratorni problemi, Hitna pomoć ju je odvezla u bolnicu La Chaux-de-Fonds.

“Izvadili su mi krv i mjerili mi krvni tlak. Tri puta na dan stavljali su mi antibiotike direktno u venu. Bilo je vrlo teško, ali uspjelo je”, kaže ona. “Nisam se bojala umrijeti, ne. Ne u svojoj dobi. U 95. godini, na kraju krajeva, vrijeme je da krenem. Ali uopće nisam mislila da ću umrijeti. Nisam se bojala.”

Fatton je bila zdrava čitav život, iako je uzimala lijekove za krvni tlak, a ponekad i sirup protiv kašlja zbog bronhitisa. Njezina kći Jacqueline sjeća se: “Kad me doktor nazvao da mi kaže da kiseonik majke u krvi pada i da su imali 24 sata da to zaustave, bila sam jako, jako uplašena i mislila sam da ću je izgubiti te noći.”

“Sljedećeg dana liječnici su rekli ‘Pokušat ćemo sa što više lijekova’… Trećeg dana ponovo je porastao kisik. Lijekovi su djelovali izuzetno dobro. Mogla je zvati dva puta dnevno na mobitel. Kad sam vidio da može razgovarati sa mnom bez puno kašljanja, znala sam da smo pobijedili”, kaže Jacqueline.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Švicarskoj doseže 197 ljudi, a broj slučajeva porastao je na 12.161, podaci su Ministarstva zdravlja te zemlje.

PROČITAJTE I...

Nekoliko je ruta kojima migranti iz Srbije ilegalno ulaze u Bosnu i Hercegovinu, ali su dvije glavne, obje preko rijeke Drine. Jedna je kroz Zvornik. Kako su nam kazali volonteri koji pomažu migrantima koje sretnu u putu, ilegalni migranti u Zvorniku sačekaju švercere koji ih kombijima ilegalno prebace dvadesetak kilometara dalje, do tzv. koridor pijace u Memićima kod Kalesije, koja se nalazi na samoj entitetskoj liniji. Odatle put ka Tuzli ili Sarajevu nastavljaju pješice

Ovakav način isplaćivanja stimulacija izazvao je bijes uposlenika koji prstom upiru u članove Upravnog odbora Domova zdravlja. Upravni odbor od aprila ove godine čine Milan Mandilović, Saša Mandić, Dinko Remić i Aida Kikić.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!