Super Dino

Nećemo ovaj put o “Bosna‑agentu”, Sport Centru, Zetri, Mišku Ražnatoviću i sličnim projektima. Nego ćemo o novinskom arhivu u kojem se iz vremena kada su ovdašnji mediji bili puno bolji nego danas može svašta naći. I to “svaka prijava, potpis, kolege sa fakulteta”.

 

“Uništio KK Bosnu, a postoji revizorski izvještaj, objavljen, svaka marka, puna dvorana, titule, igrači. Završio fakultet za nekoliko sedmica i položio sve ispite za nekoliko dana, a postoji svaka prijava, potpis, kolege sa fakulteta, profesori, sve živi ljudi. Šef sam bio mafije u Sarajevu jer poznajem nekoliko mangupa sa sarajevskih ulica. Stotine izmišljenih različitih afera, skandala. Nikad nijedan, al’ NIJEDAN dokazan”, zavapit će prije nekoliko dana na svom profilu na Facebooku vječito ugroženi, duboko neshvaćeni, hudi Elmedin Konaković.

Zna on dobro da ovdašnji svijet pamti otprilike tri dana unazad te da se nešto što je dokazano prije tačno 11 godina danas može podvesti pod “nikad nijedan, al’ nijedan”. Nećemo ovaj put o “Bosna‑agentu”, Sport Centru, Zetri, Mišku Ražnatoviću i sličnim projektima. Nego ćemo o novinskom arhivu u kojem se iz vremena kada su ovdašnji mediji bili puno bolji nego danas može svašta naći. I to “svaka prijava, potpis, kolege sa fakulteta”.

Dakle, neposredno prije nego što će propasti kao kandidat SDA na jednim od izbora za načelnika sarajevske Općine Centar, Konaković se počeo u javnosti predstavljati kao sportski menadžer. Zaintrigirani Konakovićevim naglim akademskim usponom, tadašnji novinari Dana prokopali su dokumentaciju studentske službe Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i otkrili kako je Elmedin Konaković ustvari Super Dino. On je uspio za godinu i po završiti dvogodišnji studij. Pored brojnih obaveza koje je imao, ispite s Više trenerske škole, koju je upisao 2004/2005. godine, polagao je bukvalno u razmacima od jednog do dva dana!

U njegovom indeksu stoj da je devet najvažnijih ispita položio u samo jednom mjesecu, tačnije, od 8. do 22. juna 2006. Za tačno trinaest dana. Predmet Menadžment ljudskih resursa polaže 8. juna devetkom, a potom slijede desetke, 11, 13, 14. te 16. juna. Prosjek mu 17. juna kvari predmet Jezička kultura – polaže je osmicom. Odmah sutradan Sportski menadžment završava devetkom, a potom čitav studij okončava 22. osmicom i desetkom! Međutim, ovaj neviđeni uspjeh, pišu tada Dani, nije ništa ako ga usporedimo s načinom na koji Konaković apsolvira bolonjski proces.

Kada, naredne godine, Sarajevski univerzitet “uvodi” bolonju na fakultete, a Izet Rađo omogućava studentima Više trenerske škole da uz polaganje još samo jedne godine dobiju stepen visoke stručne spreme, Konaković postaje primjer briljantnog akademskog pregalaštva. Od dvanaest predmeta, deset ih polaže desetkom, i to u rekordnom roku: od 4. do 29. februara 2008. godine! Taman na vrijeme da kao najuspješniji student generacije, s tek stečenim zvanjem sportskog menadžera, krene u izbornu kampanju. /N. H./

PROČITAJTE I...

Macron, poput Françoisa Mitterranda, Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i Françoisa Hollandea, pokušava natjerati CFCM da funkcionira kao svojevrsni “štit” od radikalizacije, očekujući čvršću integraciju muslimana Francuske, kojih ima oko šest miliona, među ukupno 67 miliona Francuza. Jedno od pitanja u kojima Macron očekuje pomoć jeste pitanje vela ili hidžaba, koji je bio zabranjen u Francuskoj 2004. godine. Ta je mjera imala određenog uspjeha i u drugim evropskim zemljama. Petnaest godina kasnije, hidžab je ponovno postao osjetljiv društveni problem, ne samo na periferiji i u predgrađima nego i na nekim univerzitetima

Osmanovićevo hapšenje nije izoliran slučaj, Srbija je to radila u još nekoliko navrata, a više puta raspisivala je potjernice zbog kojih su državljani Bosne i Hercegovine hapšeni u inostranstvu. Srbija to radi na osnovu vlastitih zakona kojima je sebi dala za pravo da procesuira sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, što nije u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!