fbpx

Sulejmanijeva kćerka, novo lice u Iranu

Zbog sigurnosnih razloga, Sulejmanijev osobni život bio je snažno zaštićen. Vrlo malo se znalo o njegovoj supruzi, čije ime ostaje tajno, njegovo četvero djece i peto dijete koje je prije nekoliko godina izgubio zbog bolesti. Unatoč nedostatku detalja o obitelji, zna se da je pobožna Zejneba pratila oca na brojnim putovanjima u arapski svijet, posebno u Irak, Libanon i Siriju.

 

«Rekao si mi ćeš biti sretan ako oboje umremo zajedno kao mučenici. Otišao si i ostavio me ovdje. Možda su mi krila bila prekratka”, bila je to jedna od poruka koju je Zejneba Sulejmani posvetila ocu na svom Instagram profilu, jedinoj velikoj društvenoj mreži koja nije blokirana u Islamskoj Republici, prije nekoliko dana povodom perzijske Nove godine. Do šestog januara ona nije bila javna ličnost, ali toga dana, na dženazi njenog oca, generala Kasima Sulejmanija, kojeg su tri dana ranije ubile SAD u Bagdadu, postala je glas te porodice.

Sulejmani je dva desetljeća vodio je Snagu Qudsa, inozemne operacije Revolucionarne garde i bio je arhitekta iranskog vojnog angažmana u Iraku. Zejneba (29) se deset minuta obraćala okupljenima  mirno pozvavši na osvetu i upozorila Sjedinjene Države i Izrael koje “čekaju mračni dani.”

Bio je to prvi u nizu javnih istupa i satanaka sa osobama iz regije poput Hassana Nasrale, vođe libanonske šiitske milicije Hezbollah, kojeg je nazvala “mojim daidžom”. Izrael je odmah analizirao propagandne video zapise koje su proizveli Iranci u kojima je prikazana mlada Zejneba odjevena potpuno u crno, s oružjem na boku kako izgovara parole poput „krv moga oca vodit će nas na putu da se molimo u Jeruzalemu“.

Zbog sigurnosnih razloga, Sulejmanijev osobni život bio je snažno zaštićen. Vrlo malo se znalo o njegovoj supruzi, čije ime ostaje tajno, o njegovo četvero djece i petom djetetu koje je prije nekoliko godina izgubio zbog bolesti. Unatoč nedostatku detalja o porodici, zna se da je pobožna Zejneba pratila oca na brojnim putovanjima u arapski svijet, posebno u Irak, Libanon i Siriju.

Zejneba je ime unuke Muhameda a.s. a Sirijci tvrde da su sahranili njene posmrtne ostatke u svetištu Sayida Zeinab, koje se nalazi na periferiji Damaska. Egipćani također tvrde da su njeni posmrtni ostaci u Kairu. Zejneba je preživjela bitku kod Kerbale 680. u kojoj je poginuo njen brat Husein. U porukama koje Sulejmanijeva kći objavljuje na Instagramu, stalne su usporedbe između njenog oca i Huseina.

Sulejmanijevo ubistvo natjeralo je Iran da na čelo Qudsa postavi Esmaila Ghaanija. Njegov profil je manje karizmatičan i on ima pred sobom zadatak držati na okupu “os otpora” koju je stvorio njegov prethodnik, među kojima su Hezbollah (Libanon), Ansar Ala (jemenski Huti), Kataib Hezbollah (Irak), Hash al-Shaabi (Irak), Hamas (Gaza), Liwa Fatemiyun (sastavljena od afganistanskih hazara, ali se bore u Siriji) i Liwa Zaynabiyun (Sirija).

Kroz ove skupine Islamska republika uspijeva proširiti svoj utjecaj u regiji s konačnim ciljem protjerivanja američkih trupa s Bliskog Istoka. Taj nedostatak karizme Ghaanija je ono što Iran nastoji ispuniti pojavljivanjem Zejnebe u javnosti.

 

Sljedeći članak

Ramazan u Kataloniji

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!