fbpx

Sudanske piramide

Sukobi i krize zbog vladavine Omara al-Bašira, poteškoće u dobivanju viza i nedostatak pristojnih cesta i hotela izvan Kartuma učinili su Sudan neprivlačnom turističkom destinacijom.

 

Sudanske piramide svjetska su atrakcija koja je odavno napuštena. Nalaze se kod grada Meroe, drevnog naselja na istočnoj obali rijeke Nil, oko 200 km sjeveroistočno od glavnog grada Kartuma.

Sudan ima više piramida od Egipta, mada su sudanske manje. Prošle ih je godine posjetilo svega 700.000 turista, puno manje u usporedbi s 10 miliona turista koji su pogledali piramide Egipta, sjevernog susjeda Sudana.

Sukobi i krize zbog vladavine Omara al-Bašira, poteškoće u dobivanju viza i nedostatak pristojnih cesta i hotela izvan Kartuma učinili su Sudan neprivlačnom turističkom destinacijom.

No, Bašir je svrgnut u aprilu, a nova tranzicijska vlada olakšala je vizna pravila kako bi privukla više posjetilaca na mjesta poput kraljevskih piramida Meroe. Poput Egipćana, dinastija Nubian Kuš, koja je vladala ovim područjem prije otprilike 2.500 godina, pokopala je članove kraljevske obitelji u piramidalnim grobnicama.

U blizini zgrada nalazi se niz hramova drevnog grada Naga, a dalje sjeverno, u Jebel Barki, može se pronaći više piramida. Nova vlada već je počela opuštati vizni sistem, uključujući povlačenje dozvole potrebne za putovanje izvan Kartuma, rekao je Graham Abdel-Kadir, zamjenik sekretara Ministarstva informacija, kulture i turizma.

Sudanu su potrebni turisti nakon desetljeća izolacije i hiperinflacije. U Meroeu je otvoren centar koji objašnjava historiju zemlje i njene građevine. Postoje staze za pješačenje, a posjetioci mogu prvi put pristupiti unutrašnjosti piramida i uskoro će moći ući u donje grobnice.

PROČITAJTE I...

ZAVNOBiH je bitan jer je anulirao ono što je osporavalo historijski kontinuitet BiH kroz proglašenje banovina tokom Kraljevine Jugoslavije ili Nezavisne države Hrvatske dvije godine prije toga. Kao samostalna banovina i kraljevina u srednjem vijeku, sandžak pa ejalet u vrijeme Osmanske države, “corpus separatum” za vrijeme Austro-Ugarske... ZAVNOBiH predstavlja nastavak postojanja Bosne i Hercegovine kao administrativne jedinice u njenim povijesnim granicama. Upravo zbog toga je i pogrešno nazivati ga rođendanom Bosne i Hercegovine

Mi danas ni svoju državnost (25. novembar 1943) ni svoju nezavisnost (1. mart 1992) ne slavimo samo kao puke datume; ta dva događaja obuhvataju, prihvataju i grle sve ono što ova država jeste i što je čini Bosnom i Hercegovinom. Dan državnosti je, prema tome, prilika da se u okviru Bošnjačkog leksikona prisjetimo godišnjica značajnih događaja iz povijesti Bosne, godišnjica koje su nerijetko i same u prošlosti označavale neke nove početke i za Bosnu i za Bošnjake.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!