fbpx

STUDENTSKE BESMISLICE

Održavanje praktične nastave na Kliničkom centru rizik je za medicinsko osoblje koje je tu zaposleno, a bitno je da što više ostane zdravih medicinskih radnika, održavanje praktične nastave rizik je za pacijente koji se liječe od drugih oboljenja i zaraza virusom bi ih mogla bukvalno ubiti, na kraju krajeva, rizik je i za studente.

 

Studenti medicinske grupacije fakulteta, odnosno, studenti Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta održat će protestne šetnje u Sarajevu. Studenti Medicinskog fakulteta naumili su šetati prvi, potom će studenti Fakulteta zdravstvenih studija šetati dan kasnije, i, kao posljedni, studenti Farmaceutskog fakulteta izlaze na proteste u petak.

“Zbog oglušivanja institucija na zahtjeve studenata, studenti će na ovaj način izraziti svoje nezadovoljstvo i pokušati se izboriti za svoja prava”, navodi se u zajedničkom saopćenju studenata. Navode kako su problemi neodržavanje praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za sve studente medicinske grupacije, zatim neodržavanje nastave za studente Stomatološkog, Farmaceutskog i Fakulteta zdravstvenih studija na predmetima za koji su odgovorni profesori s Medicinskog fakulteta. Problem je i finansiranje školarina najboljih studenata od Vlade KS i sniženje troškova školarine za akademsku 2020/2021. godinu.

Cijene školarina svakako su legitiman zahtjev, u interesu studenata je da budu što je moguće niže, što je i razumljivo. Međutim, protestovati zbog neodržavanja praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u najmanju je ruku neozbiljno čak i od djece, mada studenti više i nisu djeca. Kako očekuju održavanje praktične nastave u uslovima u kojima je Klinički centar pod neviđenim pritiskom ogromnog broja oboljelih od COVID-19?

Kako očekivati održavanje praktične nastave na Kliničkom centru u uslovima kada je veliki broj uposlenih na Kliničkom centru zaražen, sav teret pada na medicinske radnike koji su zdravi i rade dan-noć? Kako očekivati održavanje praktične nastave na Kliničkom centru kada je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu trenutno jedina ustanova u Kantonu Sarajevo koja se ozbiljno bori s obuzdavanjem virusa i prihvatom pacijenata, svi drugi se sklanjaju ukraj koliko god je moguće?

Održavanje praktične nastave na Kliničkom centru rizik je za medicinsko osoblje koje je tu zaposleno, a bitno je da što više ostane zdravih medicinskih radnika, održavanje praktične nastave rizik je za pacijente koji se liječe od drugih oboljenja i zaraza virusom bi ih mogla bukvalno ubiti, na kraju krajeva, rizik je i za studente.

Mogu li studenti obećati da neće izlaziti na kahve, nargile, studentska druženja raznih vrsta, strogo poštovati mjere borbe protiv COVID-19 kako ne bi virus unijeli na Klinički cetar među pacijente i medicinsko osoblje?

Protestne šetnje dokaz su da ćemo morati još pričekati da postanu toliko odgovorni. /J. S./

PROČITAJTE I...

O srednjovjekovnoj Bosni, suverenoj, nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, generalno malo znamo. Fragmenti slike srednjovjekovne bosanske države nalaze se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Srednjovjekovna postavka u Zemaljskom muzeju postavljena je 80-ih godina prošlog stoljeća i na njoj su radili neki od najvažnijih naučnika koji su svoj naučni rad posvetili srednjovjekovlju – Pavo Anđelić i Nada Klajić. Izložba je koncipirana kao rani srednji vijek, razvijeni srednji vijek i kasni srednji vijek.

Direktnim izvršiocima ratnih zločina na području općine Rogatica do sada je izrečena kazna od 57 godina zatvora. Sve ih je izrekao Sud BiH, osudivši kroz pet osuđujućih presuda pet pripadnika VRS-a i MUP-a RS-a. Na optuženičkoj klupi sjede još peterica, jedan je u bijegu, a 18 osumnjičenih upisano je na “hašku listu”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!