fbpx

Studenti u borbi protiv virusa korona

“U ovoj globalno ozbiljnoj situaciji, kao tim ponosni smo na sve što su naše vlade, državna ministarstva, Predsjedništvo BiH i mediji ovaj put napravili. Potezi koje su poduzeli i uvedene mjere su odlični. Važno je da građani budu mirni, ali na oprezu i da prate upute stručnjaka”

 

Kako bi pomogli ljekarima u borbi protiv COVID-19, grupa studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, zajedno sa svojim asistentom Denisom Bećirovićem, počela je proizvodnju maski s vizirima i filtera za respiratore. Nastaju pomoću 3D printera, a proizvodnja bi mogla postati i masovnija.

“Ovo radimo kako bismo u Tuzlanskom kantonu izbjegli virus i da u slučaju najgoreg scenarija imamo dovoljno opreme za zaštitu. Također, želimo pomoći i dijelovima države koji su najviše pogođeni. Riječ je o kompliciranom i rizičnom procesu u kojem ne smije doći do greške ni u jednom koraku. Očekujemo sastanak sa stručnjacima iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, kako bismo vidjeli na koji način možemo izvršiti dezinfekciju prije upotrebe”, kaže nam Denis Bećirović.

U programu učestvuju studenti Merjema Berbić, Tarik Bećirović, Ajdin Brigić, Kenan Brigić, Kenan Taletović, Benjamin Kadirić, Ivan Čagalj, Dino Osmanović, Amar Bečić, Salko Rizvanović i Eldar Ibrić. Rade u timovima, a zajedno s asistentom Bećirovićem testirani su na virus u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Svi su prilikom pregleda bili zdravi i niko nije dolazio u kontakt s potencijalno zaraženom osobom. Poduzete su sve mjere predostrožnosti. Rade u kampusu, izdvojeni od svih, kako bi u miru i bez problema realizirali projekt.

Kada su maske u pitanju, Bećirović pojašnjava da nosač, odnosno bijeli dio oko providnog dijela, izrađuju pomoću 3D printera, a modele dijele i zainteresiranim građanima ukoliko imaju printere i materijal. Podijelili su modele i s drugim fakultetima, a zvale su ih i kolege s Univerziteta u Bihaću.

“Kod nosača je estetika nevažna, bitna je funkcionalnost. Providni dio maske radimo u koordinaciji s drugim firmama. Samir Durmić i Krešimir Pejić laserom i alatima vrše probijanje i prosijecanje providnog dijela maske. Mirsad Helić nam je nabavio PETG materijal, a s njim ćemo pokušati ući i u industrijsku proizvodnju, brizganjem plastike. Helić se ponudio da to sve besplatno urade u Gračanici, uz našu podršku. Ako bismo to uspjeli, a vjerujem da hoćemo, mogli bismo proizvoditi na veliko i podmiriti sve potrebe, pa se građani ne bi trebali plašiti, a i printeri će raditi punom parom”, priča Bećirović, dodajući da se, s obzirom na to da se u apotekama u BiH trenutno ne mogu pronaći nikakve maske, stanovništvo aktiviralo i u kućama šije pamučne maske koje se mogu otkuhavati i peglati.

Bećirović nam dodaje da su od početka imali podršku i razumijevanje Nermine Hadžigrahić, rektorice Univerziteta u Tuzli, kao i Fahrete Delibajrić-Brašnjić te Vedada Pašića, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, i Denijala Sprečića, dekana Mašinskog fakulteta.

“U ovoj globalno ozbiljnoj situaciji, kao tim ponosni smo na sve što su naše vlade, državna ministarstva, Predsjedništvo BiH i mediji ovaj put napravili. Potezi koje su poduzeli i uvedene mjere su odlični. Važno je da građani budu mirni, ali na oprezu i da prate upute stručnjaka”, zaključuje Bećirović. /A. A./

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!