fbpx

“STRUČNO USAVRŠAVANJE”: Kina prisiljava Uyghure na rad u tvornicama poznatih brandova

"Ako su nekome pronašli Kur'an, kazna im je bila od tri do pet godina veća u centru za ponovno obrazovanje", navodi se u svjedočenju.

Ukupno 83 međunarodne kompanije angažirale su kineske tvornice u kojima su prislino radili Uyghuri, prebačeni iz ‘Centara za ponovnu edukaciju’ u kineskoj provinciji Xinjiang.

Studija australijskog Instituta za stratešku politiku (ASPI) pokazala je da su mnogi od zatvorenika u tim centrima poslani u tvornice širom zemlje u programima prisilnog rada. ASPI je identificirao 27 tvornica u devet kineskih provincija koje upotrebljavaju ujgursku radnu snagu dovedenu iz Xinjianga od 2017. Te tvornice tvrde da su dio lanca opskrbe poznatih svjetskih marki, poput Applea, Nikea, Googlea ili Calvina Kleina, između ostalih.

Ovaj izvještaj, temeljen na izvornim dokumentima na kineskom jeziku, analizama satelitskih slika i medijskim izvještajima sa terena, pruža dokaze eksploatacije radnika u tim tvornicama i sudjelovanja stranih i kineskih kompanija u kršenju ljudskih prava. Ukupno, istragom je identificirano 83 poduzeća koja izravno ili neizravno imaju koristi od ujgurskih radnika izvan Xinjianga.

Oko 80.000 Uyghura prebačeno je iz Xinjianga kako bi radilo u tim tvornicama između 2017. i 2019. godine, a neki su poslani izravno iz „kampova za ponovno učenje“. Nakon rada u tvornicama slušaju ideološku obuku, podliježu različitim vrstama torture i zabranjeno im je sudjelovanje u vjerskim proslavama.

Neki od brandova spomenutih u izvještaju, poput Abercrombie and Fitch, već su izjavili da će prestati raditi sa tim dobavljačima. Drugi, poput Adidasa ili Boscha, objasnili su istraživačima da s njima nemaju izravne veze. No, niko nije mogao isključiti vezu s tim tvornicama.

Xinjiang je dom velikog broja pretežno muslimanskih etničkih grupa, od kojih je najveća grupa Uyghura. Od 2016. godine kineska vlada koristi velike utvrđene centre dizajnirane za potrebe takozvane reedukacije. To su mjesta na kojima se zatvorenici silom poučavaju mandarinskom i podliježu propagandi Komunističke partije. Neka svjedočenja bivših zatočenika opisuju prenapučene ćelije, mučenja, pa čak i smrt drugih zatočenika.

“Razlog zbog kojeg je poslan u trening centar: njegova supruga nosila je veo i prekršila politiku planiranja obitelji (imao je četvero djece)”, neka su od svjedočenja koja je CNN objavio prošlog mjeseca.

Dokumenti koji su procurili u američkim medijima kompilacija su 667 zapisa uhićenih građana. Publikacija je pokazala presude poput “transformacija njegovog mišljenja nije bila idealna,  preporučuje se nastavak školovanja“.

“Ako su nekome pronašli Kur’an, kazna im je bila od tri do pet godina veća u centru za ponovno obrazovanje”, navodi se u svjedočenju.

Prošle godine, Europski parlament pozvao je kinesku vladu da “odmah” zatvori kampove za reedukaciju u Xinjiangu. Međutim, osim što nisu odgovorili na tu preporuku,  prisilni transferi radnika u različite tvornice su sastavni dio procesa „preusmjeravanja“, koji je kineska vlada službeno nazvala „stručnim usavršavanjem“. /R.S./

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!