fbpx

Strateški potez BNV za jačanje bošnjačkog identiteta u Polimlju

U Prijepolju, iako se u vlasti nalaze i neke bošnjačke stranke, predsjednik Opštine i njegov zamjenik, zatim predsjednik Skupštine i njegov zamjenik, dolaze iz reda srpskog naroda.

U Prijepolju je  otvoren Područni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, koji će, pored Prijepolja, pokrivati Brodarevo, Priboj i Novu Varoš. Ovaj čin rukovodstva BNV, prije svega predsjednika Esada Džudža, značajan je iz više razloga. Najprije jer se decenijama unazad u Prijepolju bošnjačka komponenta želi staviti u defanzivnu poziciju bez mogućnosti proaktivne politike vezane za svoj identitet i nacionalne interese. Ovaj je čin potez proaktivne bošnjačke akcije i iz tog je razloga od izuzetnog značaja.

Naime, Prijepolje je drugi po veličini sandžački grad u srbijanskom dijelu i Bošnjaci u njemu čine skoro 50% od ukupnog stanovništva. Međutim, do sada najveći bošnjački blagdani, koji su priznati od države Srbije, nisu se na adekvatan način obilježavali na cijelom prostoru Sandžaka, a posebno u Prijepolju. Stoga otvaranje jednog ovakvog ureda trebalo bi da podstakne organiziranje manifestacija koje će doprinijeti većoj vidljivosti Bošnjaka u ovom sandžačkom gradu.

Također, uloga ovog ureda trebala bi biti i stalno praćenje, bilježenje i sačinjavanje godišnjih izvještaja o stanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda Bošnjaka u Prijepolju, ali i širem prostoru Polimlja. Posebno je to bitno jer je u posljednje vrijeme zabilježen proces smanjivanja stečenih prava Bošnjaka na ovom prostoru, kao i procesi diskriminacije i asimilacije koji su, istini za volju, prisutni duži niz godina.

U Prijepolju, iako se u vlasti nalaze i neke bošnjačke stranke, predsjednik Opštine i njegov zamjenik, zatim predsjednik Skupštine i njegov zamjenik, dolaze iz reda srpskog naroda.

Ipak, čini se da će ispred ovog ureda kao ključno pitanje biti uvođenje nastave na bosanskom jeziku, za koje će se morati imati dovoljno mudrosti i upornosti kako bi uspjelo u sredini i okolnostima u kojem se nalazi ovaj sandžački grad. Na koncu, činom otvaranja Ureda BNV u Prijepolju šalje se i snažna poruka da bošnjačka kultura, umjetnost, baština, ali i Sandžak općenito ne stanuje samo u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Nadati je se da će ovo prepoznati i prijepoljski Bošnjaci, njihova politička, kulturna i akademska zajednica i da će svesrdno pomoći u uspostavljanju ovog ureda.

Sljedeći članak

Bosanske vakufname

PROČITAJTE I...

Ništa se nije propustilo, na sve se stiglo. SDA je prvoosnovana stranka u BiH. U pola godine je uspostavila stranačku strukturu u svim bitnim mjestima, ne samo u BiH i Jugoslaviji već širom svijeta, do Amerike i Australije. A zatim je spektakularno pobijedila na novembarskim izborima. Atmosfera u “Holiday Innu” tog 26. maja 1990. godine bila je istinski svečana, bili smo ponosni na sebe, na govornike, na prepunu salu, na dobru organizaciju

Možete zamisliti kakav je odnos mogla imati jedna ostrašćena srpska policija prema uhapšenim, utamničenim, nezaštićenim “Turcima”, koji su, uz to, još i “Alijini mudžahedini” i koji “hoće rat”. Kakve su te torture mogle biti... Kakvo nečovječno postupanje protiv uhapšenih, protiv čitavog bošnjačkog civilnog stanovništva... U prvo vrijeme nisu nam ni advokate dozvoljavali. Jedna politika koja je kriva za genocid u Bosni šta je tek mogla činiti s nezaštićenim žrtvama na “svojoj teritoriji”, u kraljevačkim i bjelopoljskim kazamatima. Mučenja, batinanja, elektrošokovi, držanje u samicama po više mjeseci

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!