fbpx

Stolac: Fašistički vandali ponovo u akciji

Noćas su u Stocu oskrnavljeni spomenik žrtvama NOB-a ali i spomen ploča na ulazu Koštane bolnice koja je 1993. godine služila kao logor i mučilište u kojem je HVO zatvarao stolačke Bošnjake.

Vandalima nije bilo dovoljno tek išarati spomenike već su i našarane prijetnje klanjem. Ko su počinioci još nije poznato, ali je gotovo sigurno da je ovaj barbarski vandalizam povezan s napetom atmoseferom kreiranom nakon što je Vrhbosanska bisukupija najavila da će 16. maja u Sarajevu održati misu i komemoraciju žrtvama Bleiburga, a što je izazvalo veliki broj negativnih reakcija u javnosti.

Nije teško naslutiti ko bi mogao stajati iza ovog najnovijeg vandalizma u Stocu jer je očigledno i ko šalje i kome se šalju ovakve prijetnje, pa se može pouzdano zaključiti da se radi o akciji koju provode iste one političke snage kojima odgovara zloupotreba tema iz Drugog svjetskog rata kako bi se kreirale dodatne tenzije između Hrvata i Bošnjaka.

Također, ovo nije prvi put da su ovi isti spomenici meta napada ustašoidnih ekstremista pa bi u tom smislu bilo pohvalno kada bi barem dio od tolikih hiljada najavljenom misom zgroženih sarajevskih antifašista konačno shvatio da je i Stolac dio Bosne i Hercegovine pa antifašističke tekovine odlučio braniti ondje gdje one i jesu zaista ugrožene.

     

PROČITAJTE I...

Najnovija svinjarija kojom je Stevandić odlučio pokazati da nije tek nekakvo “trinaesto prase” (veliko)srpske politike već autentični i autohtoni ekstrem jeste predizborni spot Ujedinjene Srpske.

Vanjska politika tema je opozicije isključivo kao poligon za kritizerstvo Vlade i predsjednika Turske. O konstruktivnosti je iluzorno govoriti, a jedina vanjskopolitička “vizija” opozicije jeste raskantati predsjednički sistem, pa šta košta da košta. Zar to nije unutrašnja politička vizija? Nije, niti je unutrašnja politička niti je “vizija” opozicije, nego je na Zapadu priželjkivani povratak na pasivnu Tursku – “za Zapad najbolji Turčin jeste usnuli Turčin”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!