fbpx

Stolac: Fašistički vandali ponovo u akciji

Noćas su u Stocu oskrnavljeni spomenik žrtvama NOB-a ali i spomen ploča na ulazu Koštane bolnice koja je 1993. godine služila kao logor i mučilište u kojem je HVO zatvarao stolačke Bošnjake.

Vandalima nije bilo dovoljno tek išarati spomenike već su i našarane prijetnje klanjem. Ko su počinioci još nije poznato, ali je gotovo sigurno da je ovaj barbarski vandalizam povezan s napetom atmoseferom kreiranom nakon što je Vrhbosanska bisukupija najavila da će 16. maja u Sarajevu održati misu i komemoraciju žrtvama Bleiburga, a što je izazvalo veliki broj negativnih reakcija u javnosti.

Nije teško naslutiti ko bi mogao stajati iza ovog najnovijeg vandalizma u Stocu jer je očigledno i ko šalje i kome se šalju ovakve prijetnje, pa se može pouzdano zaključiti da se radi o akciji koju provode iste one političke snage kojima odgovara zloupotreba tema iz Drugog svjetskog rata kako bi se kreirale dodatne tenzije između Hrvata i Bošnjaka.

Također, ovo nije prvi put da su ovi isti spomenici meta napada ustašoidnih ekstremista pa bi u tom smislu bilo pohvalno kada bi barem dio od tolikih hiljada najavljenom misom zgroženih sarajevskih antifašista konačno shvatio da je i Stolac dio Bosne i Hercegovine pa antifašističke tekovine odlučio braniti ondje gdje one i jesu zaista ugrožene.

     

PROČITAJTE I...

Možete zamisliti kakav je odnos mogla imati jedna ostrašćena srpska policija prema uhapšenim, utamničenim, nezaštićenim “Turcima”, koji su, uz to, još i “Alijini mudžahedini” i koji “hoće rat”. Kakve su te torture mogle biti... Kakvo nečovječno postupanje protiv uhapšenih, protiv čitavog bošnjačkog civilnog stanovništva... U prvo vrijeme nisu nam ni advokate dozvoljavali. Jedna politika koja je kriva za genocid u Bosni šta je tek mogla činiti s nezaštićenim žrtvama na “svojoj teritoriji”, u kraljevačkim i bjelopoljskim kazamatima. Mučenja, batinanja, elektrošokovi, držanje u samicama po više mjeseci

Pred kraj osamdesetih godina radi se na obnovi Kulturnog društva “Preporod”. Osnivačka skupština u Sarajevu, kao i osnivačke skupštine u svim gradovima BiH, napravila je izvanredan kulturni ambijent u kome će se stvarati ona klima koja će prethoditi otopljavanju odnosa unutar BiH i omogućiti stvaranje demokratskih promjena i višepartijskih sistema. Svake sedmice “Preporodovi” predavači gostovali su na tribinama po cijeloj BiH. Te su tribine bile izvanredna edukacija naroda u svrhu samorazumijevanja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!