fbpx

Srebrenica se brani u Skupštini opštine Srebrenica

U praksi, Srbi su mogli donositi odluke bez bošnjačkih odbornika. Tako su u proteklom periodu u više navrata Bošnjaci preglasani. Posljednji se put to desilo nedavno na tematskoj sjednici Skupštine kada je usvojen rebalans budžeta Opštine za ovu godinu bez glasova bošnjačkih odbornika. Isto se desilo i u martu 2018. godine, kada su srpski odbornici izglasali odluku o dodjeli Zlatne opštinske plakete Miloradu Dodiku. Na sličan je način od 2016. godine do danas izglasan niz odluka. Podsjećanja radi, u periodu kada su Bošnjaci imali skupštinsku većinu nije se dešavalo da preglasavaju Srbe u Skupštini

 

 

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u novembru ove godine. Srebrenica će, kao i u prethodnim izbornim ciklusima, biti u fokusu javnosti. Trenutno se u javnosti najviše govori o kandidatima za načelnika Opštine Srebrenica, dok se s druge strane malo govori o izborima za Skupštinu opštine Srebrenica. Poznato je da će kandidat za načelnika probosanskih političkih stranaka u Srebrenici biti Alija Tabaković.

S druge strane, srpske političke stranke za svog su kandidata izabrale aktuelnog načelnika Mladena Grujičića. Kako to obično bude u politici, stvari se mijenjaju iz dana u dan, pa tako se i zaokružuje priča o kandidatima. Mile Janjić najavljivao je svoju kandidaturu, čak je CIK i ovjerio, ali u međuvremenu se Janjić povukao u korist Mladena Grujičića. Aleksandar Simić također je prijavio svoju kandidaturu za načelnika CIK-u i u svojim javnim istupima kaže “da se neće povući”. Tako da su trenutno tri kandidata za načelnika Opštine Srebrenica, i to Tabaković, Grujičić i Simić.

Kada su u pitanju kandidati za načelnika, tu se situacija neće drastično mijenjati. Otvoreno pitanje je da li će Simić istrajati u svojoj namjeri ili će se u jednom trenutku povući u korist Grujičića. Izvjesno je da će se glavna “bitka” za načelnika voditi između Tabakovića i Grujičića.

Ono što je neizvjesno jesu izbori za Skupštinu opštine Srebrenica. Lokalni parlament broji 21 odbornika. U suštini, to je mjesto gdje se odlučuje o važnim pitanjima od općeg interesa. Svaki načelnik, da bi mogao adekvatno raditi, mora imati podršku odbornika (tj. skupštinske većine).

Nakon izbora 2016. godine, Bošnjaci u Srebrenici, osim načelničke pozicije, izgubili su i skupštinsku većinu. Od 21 odbornika, Bošnjaci su dobili devet odborničkih mjesta, dok su Srbi imali 12. U praksi, Srbi su mogli donositi odluke bez bošnjačkih odbornika. Tako su u proteklom periodu u više navrata Bošnjaci preglasani. Posljednji put to se desilo nedavno na tematskoj sjednici Skupštine kada je usvojen rebalans budžeta Opštine za ovu godinu bez glasova bošnjačkih odbornika. Isto se desilo i u martu 2018. godine, kada su srpski odbornici izglasali odluku o dodjeli Zlatne opštinske plakete Miloradu Dodiku. Na sličan je način od 2016. godine do danas izglasan niz odluka. Podsjećanja radi, u periodu kada su Bošnjaci imali skupštinsku većinu nije se dešavalo da preglasavaju Srbe u Skupštini.

Svakako da su stanju u Skupštini doprinijeli i bošnjački odbornici svojim podjelama, međusobnim svađama i sukobima. Tako smo donedavno imali svega dva bošnjačka odbornika koji su bili dio faktički srpske većine. Situacija se od dogovora bošnjačkih političkih predstavnika u Srebrenici promijenila, tako da sad svih devet odbornika djeluje jedinstveno. Mada, ruku na srce, nema nekog razloga za zadovoljstvo s obzirom na situaciju da srpski odbornici i načelnik ne doživljavaju Bošnjake kao relevantan faktor, svjesni i činjenice da ima uvijek onih koji su spremni da zbog ličnog interesa po strani ostave opći interes (što je u proteklom periodu također bio čest slučaj).

Značaj Skupštine opštine je veliki i tome treba posvetiti posebnu pažnju. Kako se približavaju izbori i određeni rokovi CIK-a, više je informacija poznato ko će se pokušati domoći odborničkih mjesta u Skupštini. Poznato je da će SDA, SBiH, SBB i PDA imati zajedničku probosansku listu. SDA, kao najjača stranka u Srebrenici, zbog jedinstva i cjelokupne situacije, popustila je i prihvatila određene kompromise. Pokazuje to i činjenica da će nosilac liste biti Hamdija Fejzić, aktuelni zamjenik načelnika Opštine Srebrenica. Fejzić je dobro poznato političko lice u Srebrenici, bio je dugogodišnji član SDA, ali je isključen iz stranke. Na listi će se naći po automatizmu i imena svih odbornika koji su trenutno u Skupštini (Suljo Čakanović, Almir Dudić, Almir Muminović, Zulfo Salihović, Enver Begić, Hamdija Husejnović, Nedib Smajić, Salko Tursunović i Tifa Efendić).

Mišljenja su građana podijeljena i mnogi smatraju da su se neki od odbornika trebali povući i mjesto na listi prepustiti mlađim snagama kojih ima u Srebrenici. Svoje mjesto na listi naći će i bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković. Pored Durakovića, izvjesno je da će na listi biti i Munir Habibović (PDA).

Na listi će se naći određen broj žena. Radi se o ozbiljnim, obrazovanim osobama, majkama koje imaju dvoje ili troje djece (Jasna Avdić, Mirela Hodžić, Hanka Vejzović i druge). Možda one najbolje i znaju i osjećaju kakva Srebrenica u budućnosti treba biti. Svakako da njihov glas treba poslušati. Nedostatak ove liste jeste što, zbog situacije, nije bilo prostora za neke nove snage i mlade ljude koji su u proteklom periodu kroz aktivizam i društveni rad pokazali da bi mogli biti dobri odbornici i korisni za svoj grad.

Druga lista koja je dobila podršku probosanskih političkih stranaka jeste lista koju će predvoditi Demokratska fronta, a nosilac liste bit će Hamdija Gušić. O imenima ostalih članova liste malo se zna. Svoje listu najavio je i SDP na čelu s Begom Bektićem. Liste su najavili i Nezavisni blok i Naša stranka. Međutim, u javnosti nema mnogo informacija ko će činiti te liste, s obzirom na to da ove stranke nemaju formirane odbore u Srebrenici, ali nemaju ni neku značajnu ulogu u političkom životu.

Činjenica je da se najviše očekuje od zajedničke liste stranaka SDA, SBiH, SBB i PDA. Sigurno da će se u narednom periodu i sami kandidati predstaviti javnosti. Najbitnije je da svi oni koji imaju pravo glasa ostvare to pravo. Zbog toga je vrlo važno da se animiraju i probude svi oni koji mogu glasati kako u Srebrenici, tako i u dijaspori, jer im je to obaveza. Sigurno da će im se nuditi kandidati i sami, ali njihovo je pravo da glasaju i izaberu one za koje smatraju da su najbolji za Srebrenicu.

 

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

Često se objavljuju priče kako je nemoguće doći do doktora, kako se dugo čeka na testiranje i slično. Građani mogu biti i upravu, ali se zasigurno borba za bolje zdravstvo ne dobija tako što i sebe i druge izlažemo zarazi. Sigurno je da doktori neće moći pružati bolju uslugu ako mi prouzrokujemo veći broj zaraženih

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!