fbpx

Srbi 9. januara izgubili krsnu slavu, dobili paradu

Na plakatima koji pozivaju na proslavu 9. januara ispisano je “PRAVOnaSLAVLJE”, što se može pročitati kao “pravoslavlje”, a što ponovo sugerira da za muslimane, katolike i ostale u Republici Srpskoj nema mjesta

Piše: Jakub SALKIĆ

 

“PRAVOnaSLAVLJE” 9. januara. Ova pozivnica za proslavu u Banjoj Luci visi s bilborda širom RS‑a. Simbolično su ukrašeni bojama srpske zastave. Organizatori, na čijem je čelu predsjednik RS-a Milorad Dodik, najavljuju najveću feštu otkako se slavi 9. januar.

No, vratimo se malo unazad i podsjetimo one koji su slučajno smetnuli s uma da je Ustavni sud BiH 9. januar Dan RS-a proglasio neustavnim i da je praznik samo za Srbe, a da ga ostali građani RS-a ne doživljavaju svojim. Kako će ga i doživljavati kad je upravo tad osnovana Srpska Republika BiH, u kojoj su Bošnjaci doživjeli genocid i iz koje su s Hrvatima protjerani. Taj datum Bošnjake i Hrvate podsjeća na monstruozne zločine koje su počinile njihove komšije Srbi.

Dodik je, nakon presude Ustavnog suda i naloga Narodnoj skupštini RS-a da izmijeni Zakon o praznicima, najavio referendum o 9. januaru, NSRS je usvojila potrebne akte, referendum je proveden, a 98 posto onih koji su glasali, dakle Srba, izjavili su da žele slaviti 9. januar kao Dan RS-a. Međutim, rezultati nikada nisu zvanično objavljeni u Službenom glasniku, tako da se i referendum može posmatrati kao obična anketa. S druge strane, Vlada RS-a je predložila, a Narodna skupština RS-a usvojila Zakon o Danu Republike Srpske, te je tako 9. januaru oduzeta vjerska dimenzija koju je ranije imao, pa 9. januar ostaje Dan RS-a, ali ne i krsna slava. Nema više crkvene proslave praznika i krsne slave. Sveti Stefan, koji je do sada bio zaštitnik RS-a, novim Zakonom nema više tu ulogu. Pored Dodika, RS-u ne treba drugi svetac zaštitnik.

Praznik, neradni dan

Međutim, usvajanjem Zakona o Danu RS-a Narodna skupština RS-a je napravila jednu kontradiktornu situaciju. Prvo je iz Zakona o praznicima RS-a izbrisala Dan RS-a kao republički praznik, što znači da, prema tom zakonu, 9. januar je radni dan. Ali, prema posebnom zakonu, Zakonu o Danu RS-a, koji je nastao voljom građana izraženom na referendumu, Dan RS-a je ipak republički praznik, sekularni, ali republički. Građani, prema tome, mogu odahnuti, ipak je 9. januar neradni dan. To se za poslodavce baš i ne može reći, hem moraju radnicima dati platu za cijeli mjesec, a rade samo pola, hem moraju ispuniti ugovore, a kako će ispuniti kada ne rade.

Dodik je prije referenduma pozivao Srbe u RS-u da odbrane svoj praznik, nakon referenduma slavio je pobjedu jer su odbranili svoj praznik, ali građani RS-a još nisu svjesni da su zapravo sve izgubili, džabe su zaokruživali ono “ZA” – Narodna skupština je usvojila izmjene Zakona o praznicima kako je tražio Ustavni sud (Dan RS-a je izbačen iz zakona), rezultati referenduma nisu objavljeni, pa referendum više nije referendum, rezultati referenduma nisu obavezujući tako da su ljudi džabe izlazili da glasaju, a ni Sveti Stefan nije više zaštitnik RS‑a.

Zbog svega toga, Dodiku ne preostaje ništa drugo nego da dobro zabavi mase i da Srbe time što više homogenizira. Plakat kojim Dodik poziva na zabavu “PRAVOnaSLAVLJE” ima više značenja, ali dominantno je “pravoslavlje”, time vlast u RS-u želi utjecati na emocije građanstva i pokazati da su oni bedem “pravoslavlja”. Istina, rijetki mogu plakat pročitati i kao poziv “pravo na slavlje”, ali i obećanje “pravo slavlje”. U svakom slučaju, Dodik najavljuje spektakl. Neće on pjevati, valjda, bilo bi šteta uništiti program. Kakvo je to “pravoslavlje” kada Sveti Stefan nije više zaštitnik RS-a?!

Najavljeno je da će u Banjoj Luci biti održana svečana parada u kojoj će učestvovati policajci, vatrogasci, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, pa čak i bajkeri i kulturno-umjetnička društva. Pošto nema vjerskih obreda, organizatori su na dan proslave repertoar popunili s čak nekoliko koncerata na više lokacija. Obećavaju – svečano će biti svuda: od zgrade Vlade do Trga Krajine. Paradirat će više od 200 policajaca.

Najljepši na svijetu

Premijerka Srpske ne skriva svoje ushićenje, i za nju je Dan Republike – najljepši na svijetu.

“Kakva god da bude u Banjoj Luci ili u kom god gradu u RS‑u, bilo kakva stvar ili događaj vezan za Dan Republike bit će najljepši na svijetu i uvijek je najljepši na svijetu. Šta god da bude. Hoćemo li napraviti trku ili paradu, hoćemo li napraviti izložbu djece, hoćemo li dovesti male ‘Vrapčiće’ ili neki drugi hor da pjeva, to je najbolja stvar koja se dešava na planeti zato što je nama najvažnija”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS-a.

Cjelodnevni program obilježavanja Dana RS-a otvorit će dječiji hor “Vrapčići”. Parada na Trgu Krajine, simboličnog naziva “25 godina Republike Srpske”, počet će nešto poslije podneva. Svečana akademija bit će održana navečer u dvorani “Borik”, a nakon toga, program se vraća na Trg Krajine, gdje će dva sata kasnije početi koncert nekoliko muzičara iz RS-a. Muzičke zvijezde večeri bit će članovi beogradske grupe “Legende”.

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!