fbpx

Sramna šutnja bh. književnih udruženja povodom dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Vijest o dodjeli nagrade Handkeu snažno je odjeknula i u Bosni i Hercegovini. Šta je spriječilo Društvo pisaca Bosne i Hercegovine i PEN centar BiH da se oglasi o ovom pitanju?

Nakon dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, negatoru srebreničkog genocida, ljubitelju Slobodana Miloševića i presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, oglasili su se brojni svjetski intelektualci, pisci, novinari, institucije i mediji, protestirajući što je ovu važnu nagradu dobio pisac s tako problematičnim i revizionističkim stavovima.

Vijest o dodjeli nagrade Handkeu snažno je odjeknula i u Bosni i Hercegovini. Do sada su se tim povodom oglasili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reisul-ulema Husein-efendija Kavazović, udruženje Majke Srebrenice, Stranka demokratske akcije… Reagirali su i istaknuti pojedinci iz ovdašnjeg političkog, društvenog i kulturnog života.

Oglasili su se, istina, i pojedini pisci od kojih su neki, poput Miljenka Jergovića, opravdavali dodjelu Nobelove nagrade Handkeu, objasnivši da se književnost ne treba čitati kroz prizmu autorove biografije. Ono što je bitno Jergoviću, kako kaže, jeste da Handke ni u jednom književnom tekstu “nije veličao Karadžića, Miloševića, Srbe…”.

Treba se sjetiti da ni Jorge Louis Borges, nesumnjivo jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih pisaca 20. stoljeća, ni u jednom tekstu nije ni veličao ni spominjao diktatora Pinočea ili Franka, pa mu ipak nije dodijeljena Nobelova nagrada zbog toga što je povezivan s njima. Sam Borges uopće nije smatrao da je to mogući razlog, jer su te veze bile na nivou jednog susreta, te je u šali izjavio da Nobela nije dobio jer gospoda u Štokholmu vjerovatno misle da su mu nagradu već dodijelili. S druge strane, Handke je eksplicitno negirao srpske zločine i podržavao režim Slobodana Miloševića. To, ipak, nije spriječilo Jergovića da objasni kako je Handke zaslužio Nobela.

Ali šta je spriječilo Društvo pisaca Bosne i Hercegovine da se oglasi o ovom pitanju? U toku su Sarajevski dani poezije koji su dobra prilika da se u javnost izađe s određenim saopćenjem, posebno jer je riječ o nečemu što je vezano za književnost, a o čemu bruje svjetski i domaći mediji posljednja dva dana. Nije se oglasio ni PEN centar BiH, inače vrlo ažuran kad su u pitanju raznorazna saopćenja, iako su u vezi s nagradom Handkeu veoma oštro reagirala slična udruženja koja okupljaju pisce, naprimjer, PEN u Sjedinjenim Američkim Državama.

PROČITAJTE I...

“Kada je u pitanju ostavština Alije Izetbegovića, veoma je teško izdvojiti nešto i narušiti cjelinu koju je on ostavio iza sebe. Ono što je zasigurno kao trajna kategorija ostalo iza Alije Izetbegovića jesu njegova djela, koja su prevedena na više od 10 jezika. Svakom ko je čitao knjige Alije Izetbegovića jasno je koliko su one još uvijek savremene i aktuelne, a samim tim i primjenjive. Iz tog razloga, Fondacija kao jedan od ključnih prioriteta u svom radu stavlja promoviranje i približavanje djela Alije Izetbegovića djeci i mladima. Načini čitanja i prikupljanja informacija kod mladih ljudi su se drastično promijenili, tako da se Fondacija okreće novim metodama da kroz društvene platforme, interaktivne radionice i digitalne medije animira mlade ljude i potakne ih da čitaju i istražuju o Aliji Izetbegoviću

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Vlahomlat 11.10.2019.

    Da li bi ikada knjizevnik dobio Nobelovu nagradu ako bi se uspostavilo da je dovodio u pitanje holokaust? Pametnom dosta! Ali, mali jugobalija ce sada da sve to opravdava kao sto jugobalija opravdava i stavove prokletoga Andrica, jednog od duhovnih autora genecida nad Bosnjacima, zato sto je on “jedan nobelovac” i obicni smrtnici i zrtve genocida nemaju pravo niti da diskutuju o jednom ‘nobelovcu.’

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!