fbpx

Sport u karantinu

Virus je uništio sva natjecanja u Kini. Svjetsko atletsko prvenstvo u Pekingu je otkazano, velika nagrada Kine u Šangaju, otkazani su golf-turniri u Kini, Indoneziji i Singapuru. Otkazana je trka Formule E, svjetska serija skokova na trampolini, prvenstvo u badmintonu...

 

Širenje virusa korona poprima nijanse katastrofe kada je riječ o sportu. Do danas su zabilježene brojne odgode takmičenja, novi termini ili otkazivanje događaja. Epidemija je ta koja je ugrozila događaje koji gotovo nikada nisu otkazivani. Samo su dva svjetska rata do ovog proljeća otkazala “Milano – San Remo”, legendarnu trku od sedam sati koja se trebala održati u nultoj zoni izbijanja virusa u Italiji.

Od 1907. godine “Classicissima”, trka koja prolazi kroz regije Lombardija, Pijemont i Ligurija, nije otkazivana, ali organizatori ne mogu garantirati da se to neće desiti ove godine.

U opasnosti je i “Giro di Italia”, a u Japanu je otkazano nekoliko velikih događaja. Niko se danas ne usuđuje prognozirati da će Olimpijske igre u Tokiju 24. jula zaista i biti održane..

Korona drži svjetski sport u neizvjesnosti, od Wuhana do sjeverne Italije, u kojoj su otkazana najmanje 42 fudbalska susreta različitih kategorija. Federacija je zatražila da se “Inter” – “Ludogorets”, utakmica Lige Evrope, odigra iza zatvorenih vrata. Ugroženi su i razni drugi sportski događaji poput ragbi ili teniskih mečeva.

Virus je uništio sva natjecanja u Kini. Svjetsko atletsko prvenstvo u Pekingu je otkazano, velika nagrada Kine u Šangaju, otkazani su golf-turniri u Kini, Indoneziji i Singapuru. Otkazana je trka Formule E, svjetska serija skokova na trampolini, prvenstvo u badmintonu…

Ženski kvalifikacijski turnir za OI premješten je u Beograd, skijaški Svjetski kup u Austriju, a predolimpijski turnir u boksu u jordanski Amman.

Kineske fudbalske momčadi lutaju svijetom čekajući početak prvenstva. Neki treniraju u Dubaiju, drugi su otputovali u Španiju, većina ih je na odmoru ili u karantinu. Početak K-lige u Južnoj Koreji odgođen je jer je ta zemlja nakon Kine najviše pogođena na svijetu: otkriveno je 570 slučajeva, a šest je mrtvih.

Još uvijek nema alarma u vezi s Olimpijskim igrama u Tokiju, kaže izvršni direktor Toshiro Muto. “Ne razmatramo obustavu Igara”, rekao je u svom posljednjem nastupu, najavivši brojne preventivne mjere.

Prethodni članak

NOVI STAV: I danas smo ZA

Sljedeći članak

Al-Sisijeva utopija

PROČITAJTE I...

Zambija je dugo čekala na veliki rezultat, ali napokon su uspjeli, 18 godina nakon tragedije u kojoj je poginulo 18 nogometaša. Chipolopolo (Bakreni meci) također nisu bili favoriti za osvajanje Afričkog kupa 2012, ali su napredovali u kvalifikacijama. Bwalya, sada u penziji, tada je bio predsjednik Saveza. Do polufinala Zambija je sve svoje utakmice igrala u Ekvatorijalnoj Gvineji, ali finale se igralo u Gabonu, u Librevilleu, na mjestu nesreće.

Baskijski tim ne korača sam u svom cilju razvoja modela digitalnog kluba u 21. stoljeću. U novembru 2019. Real Sociedad predvodio je takozvani Sport Innovation Alliance, savez 22 ekipe iz 21 različite zemlje, uključujući talijanski Cagliari, nizozemski Feyenoord i Brazilski Vasco da Gama, kako bi se zajedno suočili s razvojem inovacija za poboljšanje ekonomske sportske strukture.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!