Spora islamizacija

Odredba koja kažnjava vanbračni seks zatvorom do jedne godine de facto bi kriminalizirala odnose homoseksualaca i lezbijki, a planirano je i da se mjera primijeni i na strance, što bi moglo obeshrabriti zapadne turiste da posjete zemlju. Posebno je riječ o posjetama Baliju u vrijeme kada vlasti pokušavaju privući što više turista.

 

Nacrt novog indonezijskog kaznenog zakona izazvao je ogromne kontroverze u toj zemlji. Među nekim od odredbi jesu i zabrana seksa izvan braka, zajednički život s vanbračnim parom ili javno vrijeđanje vlasti. Ogromno protivljenje zakonu natjeralo je predsjednika Jokoa Widodoa da postupak usvajanja odgodi do daljnjeg.

Parlament te zemlje radi na reviziji trenutnog Kaznenog zakona koji datira još iz kolonijalne ere pod holandskom vlašću. Nacrt novog zakona sastavljen je od 628 članaka koji su “više u skladu s načinom života današnjih Indonezijaca”, pojasnila je resorna ministrica Yasonna Laoly.

Prošle srijede povjerenstvo zaduženo za njegovu izradu dalo je odobrenje, a sljedeće sedmice trebao je biti izglasan u Parlamentu. Da bi se to izbjeglo, više od 300.000 ljudi potpisalo je peticiju moleći Widodoa da zaustavi izglasavanje. Indonezija je zemlja s najvećim muslimanskim stanovništvom na svijetu i ponosi se time što je tolerantna nacija u kojoj različiti etniciteti i religije koegzistiraju.

Međutim, posljednjih godina dolazi do porasta islamističkog vjerskog konzervativizma, praćenog porastom netolerancije prema vjerskim i seksualnim manjinama. Nacrt zakona pojavio se nekoliko mjeseci nakon izbora na kojima su naprednjaci na čelu s Widodoom ostvarili tijesnu pobjedu nad najkonzervativnijim skupinama.

Za potonje je odobravanje nacrta bila velika pobjeda jer su mnoge nove odredbe odražavale elemente šerijata. Tekst je ograničio pristup kontracepcijskim sredstvima za maloljetnike, zabranio vanbračne zajednice, utvrdio da samo liječnici imaju pravo odlučivati ​​o pobačaju, ograničio slobodu izražavanja, umanjio prava vjerskih manjina i odredio stroge kazne za vrijeđanje predsjednika ili državnih institucija.

Odredba koja kažnjava vanbračni seks zatvorom do jedne godine de facto bi kriminalizirala odnose homoseksualaca i lezbijki, a planirano je i da se mjera primijeni i na strance, što bi moglo obeshrabriti zapadne turiste da posjete zemlju. Posebno je riječ o posjetama Baliju u vrijeme kada vlasti pokušavaju privući što više turista.

Iako je predsjednik zasad zaustavio izglasavanje zakona, slične će mjere vjerovatno biti uvedene nakon formiranja novog parlamenta sljedećeg oktobra. Jer, kako je istaknuo Andreas Harsono iz Human Rights Watcha, “ovaj zakon reagira na sporu islamizaciju Indonezije. Za islamiste je ovo zakonodavno pravo krunski dragulj”.

PROČITAJTE I...

Uzalud je resornoj ministrici RS-a Srebrenki Golić slati urgencije u Zagreb, kao što je uzalud načelniku Bosanskog Novog Miroslavu Drljači prijetiti tužbom protiv Hrvatske, koja će izgradnjom nuklearne deponije ugroziti zdravlje i živote na stotina hiljada stanovnika Bosanske krajine, sve dok “njihov čovjek” u državnom predsjedništvu ne shvati da se interesi Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih drugih građana mogu zaštititi samo kroz institucije Bosne i Hercegovine, koja jedina ima međunarodnopravni subjektivitet

Trumpova odluka da pozove islamiste da posjete Camp David bila je veoma neobična, i to samo tri dana prije osamnaeste godišnjice napada 11. septembra, ali Trump je u tome vidio dobru priliku za neke glasove na narednim izborima, unatoč činjenici da sukob s Afganistanom nikada nije bio na njegovom dnevnom redu niti je ikad posjetio svoje trupe u toj zemlji.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!