fbpx

Slučaj Musić: Formirana Rijasetova komisija

Dok traje formiranje komisije koja će ispitati navode Kenana Musića, na prijedlog sarajevskog muftije Enesa ef. Ljevakovića, reisul-ulema Husein ef. Kavazović dao je 16. juna saglasnost na imenovanje Abdulgafara ef. Velića za glavnog imam Medžlisa IZ Sarajevo.

 

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na vanrednoj sjednici 12. juna donio je Odluku o formiranju komisije Rijaseta za analizu stanja u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo (MIZ Sarajevo). Komisija ima zadatak ispitati sve navode koje je u svojoj ostavci u javnost iznio glavni imam MIZ Sarajevo Kenan ef. Musić. Komisija će tražiti od glavnog imama u ostavci, predsjednika MIZ-a, kao i svih članova Izvršnog odbora MIZ Sarajevo da predoče svoja saznanja o svim okolnostima koje su dovele do Musićeve ostavke.

Podsjetimo, Kenan Musić objavio je na društvenim mrežama da je predao ostavku na tu poziciju reisul-ulemi Husein-efendiji Kavazoviću zbog, kako je naveo, stalnih opstrukcija u vršenju dužnosti i organiziranog progona i “stravičnog mobinga svih neistomišljenika”.

Kako je napisao na društvenoj mreži Facebook, prethodne dvije godine njegovog mandata obilježile su “kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem”.

Dodao je da se navedenim manipulacijama želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za našu zajednicu. “Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu”, napisao je Musić.

Pojedini mediji su povodom ovog kontaktirali Jusufa Zahiragića, predsjednika Medžlisa IZ Sarajevo, koji je rekao da “ostavka glavnog imama ne utječe na rad MIZ-a, njegovih službi i uputstava viših organa IZ-a. Sve ćemo probleme rješavati, ako ih ima u okviru IZ-a, ne putem medija. To je paušalno objašnjenje bez ikakvih dokaza”, kazao je Zahiragić, poručivši da je ostavka ustavno pravo, predviđeno Ustavom IZ-a, ali da se ne bi trebala na ovakav način povlačiti po medijima.

Formirana komisija ispitat će ove teške optužbe koje je javno iznio Musić, ali i neke od tvrdnji “suprotne” strane, koja je iznijela isto tako veoma ozbiljne optužbe na račun Musića i njegovog rukovođenja Medžlisom, posebice kada su finansije u pitanju.

Dok traje formiranje komisije koja će ispitati navode Kenana Musića, na prijedlog sarajevskog muftije Enesa ef. Ljevakovića, reisul-ulema Husein ef. Kavazović dao je 16. juna saglasnost na imenovanje Abdulgafara ef. Velića za glavnog imam Medžlisa IZ Sarajevo. /H. R./

PROČITAJTE I...

Težina ratne krize i rizik koji je ta kriza u sebi nosila za opstojnost države Bosne i Hercegovine, za njene građane i narode, okolnost je koja objašnjava ali ne opravdava nedostatke i anomalije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve dok se njegovi nedostaci i anomalije ne prevaziđu, održavat će se i komplicirati kriza na Balkanu, a politički sukobi u toj krizi nosit će velike rizike za mir i sigurnost

Mi danas ni svoju državnost ni svoju nezavisnost ne slavimo samo kao puke datume, ta dva događaja obuhvataju, prihvataju i grle sve ono što ova država jeste i što je čini Bosnom i Hercegovinom. Dan državnosti je, prema tome, prilika da se prisjetimo godišnjica značajnih događaja iz povijesti Bosne, godišnjica koje su nerijetko i same u prošlosti označavale neke nove početke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!