fbpx

SLUČAJ AŠĆERIĆ: Novi heroj srbijanske opozicije je funkcioner SDA Sandžaka

Sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću.

Piše: Almir MEHONIĆ

Da je Facebook opasna stvar zbog koje se može ostati i bez posla vidjeli smo na primjeru mlađahnog Emira Ašćerića, funkcionera SDA Sandžaka i doskorašnjeg pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Razlog Ašćerićeve smjene s pozicije pomoćnika gradonačelnika bio je njegov Facebook status u kojem je kritikovao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog „brutalne političke kampanje“ prilikom posjete Novom Pazaru i dodijele medicinske opreme povodom situacije nastale pandemijom korona virusa.

„Ne osjećam apsolutno nikakvu potrebu za zahvalnost povodom današnje ’donacije’ bolnici u Novom Pazaru. Zar bolnice nisu trebale biti opremljene adekvatno i ranije? Zar bolnica kojoj gravitira 300.000 stanovnika u regionu ne mora biti svakako spremna i sa više respiratora? Zašto se ovo naziva ’pomoć’?!? Nisam čuo da se dodatno opremanje bolnica u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu… naziva ’pomoć’? Je li to, opet, znači da nisu svi građani isti? Kada plaćamo poreze i doprinose, prati li se ko je kakve nacionalnosti, ili političkog opredjeljenja, ili smo svi jednaki“, napisao je Ašćerić.

Nadalje je Ašćerić napisao da u svakoj normalnoj zemlji, opremu dostavljaju i raspoređuju ljudi nadležni za to i to direktno u bolnice, pravo u upotrebu.

„Ne drže se po magacinama i na ulici da se snimaju radi promocije. Ne nasjedamo na ovakve politikantske fazone. Odlično prepoznajemo ovu brutalnu političku kampanju, koja je zvanično prekinuta, ali koja je u punom jeku od strane režima. “

Čini se da Vučić još nije bio stigao do Beograda, a odluka o „katil fermanu“ Ašćeriću je bila donijeta. Gradonačelnik Biševac odluku o smjeni svog pomoćnika obznanio je sutradan.

Ipak, ovaj sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću. List Danas na svojoj naslovnici donio je temu koja je inspirisana Vučićevom posjetom Novom Pazaru. „Vučić u brutalnoj korona kampanji“, naslov je teme ovog uglednog beogradskog dnevnog lista.

Pored opozicionih medija i portala i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić na svom Twitter nalogu komentarisao je ovaj slučaj.

„Emir Ašćerić je smenjen samo jer je izneo svoj stav i istinu da je Vučić u N. Pazaru bio u funkcionerskoj kampanji pod velom borbe protiv pandemije. Na delu je brutalna zloupotreba osećanja zdravstvene ugroženosti građana u svrhu izgradnje kulta Vučićeve ličnosti. Sramota“, napisao je Tadić

Pored implikacija na srbijanskom državnom nivou ovog novopazarskog slučaja, u sjeni su ostale i moguće  turbulencije na prostoru Sandžaka, posebice ako se uzme u obzir kolicioni sporazum između Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića i SDA Sandžaka. Pored koalicija u sandžačkim općinama to bi se moglo odraziti i na većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Takvi glasovi su se već juče pojavili. Izgleda da će poslije prestanka vanrednog stanja u Srbiji tek nastupiti vanredno političko stanje. Zasigurno Sandžak u tome neće biti izuzetak, već pravilo.

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!