fbpx

SLUČAJ AŠĆERIĆ: Novi heroj srbijanske opozicije je funkcioner SDA Sandžaka

Sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću.

Piše: Almir MEHONIĆ

Da je Facebook opasna stvar zbog koje se može ostati i bez posla vidjeli smo na primjeru mlađahnog Emira Ašćerića, funkcionera SDA Sandžaka i doskorašnjeg pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Razlog Ašćerićeve smjene s pozicije pomoćnika gradonačelnika bio je njegov Facebook status u kojem je kritikovao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog „brutalne političke kampanje“ prilikom posjete Novom Pazaru i dodijele medicinske opreme povodom situacije nastale pandemijom korona virusa.

„Ne osjećam apsolutno nikakvu potrebu za zahvalnost povodom današnje ’donacije’ bolnici u Novom Pazaru. Zar bolnice nisu trebale biti opremljene adekvatno i ranije? Zar bolnica kojoj gravitira 300.000 stanovnika u regionu ne mora biti svakako spremna i sa više respiratora? Zašto se ovo naziva ’pomoć’?!? Nisam čuo da se dodatno opremanje bolnica u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu… naziva ’pomoć’? Je li to, opet, znači da nisu svi građani isti? Kada plaćamo poreze i doprinose, prati li se ko je kakve nacionalnosti, ili političkog opredjeljenja, ili smo svi jednaki“, napisao je Ašćerić.

Nadalje je Ašćerić napisao da u svakoj normalnoj zemlji, opremu dostavljaju i raspoređuju ljudi nadležni za to i to direktno u bolnice, pravo u upotrebu.

„Ne drže se po magacinama i na ulici da se snimaju radi promocije. Ne nasjedamo na ovakve politikantske fazone. Odlično prepoznajemo ovu brutalnu političku kampanju, koja je zvanično prekinuta, ali koja je u punom jeku od strane režima. “

Čini se da Vučić još nije bio stigao do Beograda, a odluka o „katil fermanu“ Ašćeriću je bila donijeta. Gradonačelnik Biševac odluku o smjeni svog pomoćnika obznanio je sutradan.

Ipak, ovaj sandžački bunt koji je progovorio kroz Ašćerića izlio se van prostora Sandžaka i postao svojevrsni lajtmotiv mnogim opozicionim liderima u Srbiji i generalno opozicionoj sceni u dokazivanju teze da Srbija polako tone u diktaturu u kojoj se samo zbog Facebook statusa, koji kritikuje srbijanskog predsjednika, gubi posao. Tako je Emir Ašćerić, mladi arhitekta i funkcioner SDA Sandžaka, preko noći postao zvijezda srbijanske opozicione scene. Mnoge ugledne opozicione ličnosti, novinari i uticajni tviteraši dali su podršku Ašćeriću. List Danas na svojoj naslovnici donio je temu koja je inspirisana Vučićevom posjetom Novom Pazaru. „Vučić u brutalnoj korona kampanji“, naslov je teme ovog uglednog beogradskog dnevnog lista.

Pored opozicionih medija i portala i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić na svom Twitter nalogu komentarisao je ovaj slučaj.

„Emir Ašćerić je smenjen samo jer je izneo svoj stav i istinu da je Vučić u N. Pazaru bio u funkcionerskoj kampanji pod velom borbe protiv pandemije. Na delu je brutalna zloupotreba osećanja zdravstvene ugroženosti građana u svrhu izgradnje kulta Vučićeve ličnosti. Sramota“, napisao je Tadić

Pored implikacija na srbijanskom državnom nivou ovog novopazarskog slučaja, u sjeni su ostale i moguće  turbulencije na prostoru Sandžaka, posebice ako se uzme u obzir kolicioni sporazum između Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića i SDA Sandžaka. Pored koalicija u sandžačkim općinama to bi se moglo odraziti i na većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Takvi glasovi su se već juče pojavili. Izgleda da će poslije prestanka vanrednog stanja u Srbiji tek nastupiti vanredno političko stanje. Zasigurno Sandžak u tome neće biti izuzetak, već pravilo.

PROČITAJTE I...

I zato, sve nas hrabri što se, uslijed masovnog širenja virusa korone među Bošnjacima u Sandžaku, na sarajevskoj Vijećnici emitira slika podrške, sandžačke zastave s ljiljanima i polumjesecom na kojoj piše “Jedno srce – jedan narod”. Dušmani laju i negoduju. Uzalud im je jer – sve dok je jednog srca, bit će i jednog naroda.

Normalnog čovjeka ovakav suludi politički avanturizam, odsustvo zdravog razuma i nebriga spram sugrađana ostavlja bez riječi. Kako je moguće da je ovdašnja, uglavnom sarajevska, opozicija spremna raditi protiv interesa države i Bošnjaka, importirati političku nestabilnost te se još i kockati sa životima hiljada sugrađana i vlastitih glasača? Ko su ti ljudi, da li su normalni, imaju li barem mrvu pameti ili morala?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!