fbpx

Slike u džamiji Aja Sofija nisu prepreka za obavljanje namaza

Iz Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) poručili su kako bi se slike u namaskim vremenima trebale odgovarajućim metodama prekriti ili zatamniti. Naglašeno je, također, kako sa vjerske strane ne postoje bilo kakve prepreke da džamija Aja Sofija, izvan namaskih vremena, odnosno obavljanja molitve, bude otvorena za posjete

Iz Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) poručeno je kako slike koje se nalaze u džamiji Aja Sofiji u Istanbulu nisu prepreka za obavljanje namaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovni sud Turske poništio je prošle sedmice odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej. Potom je u Službenom listu Turske objavljena i Predsjednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet).

Diyanet se danas oglasio nakon što su u javnosti pokrenule određene rasprave oko ispravnosti namaza u Aja Sofiji, s obzirom na sami ambijent Aja Sofije.

“Slike koje se nalaze u džamiji Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje namaza”, naveli su iz Diyaneta, te poručili kako bi se one u namaskim vremenima trebale odgovarajućim metodama prekriti ili zatamniti.

Naglašeno je, također, kako sa vjerske strane ne postoje bilo kakve prepreke da džamija Aja Sofija, izvan namaskih vremena, odnosno obavljanja molitve, bude otvorena za posjete.
Aja Sofija sagrađena je u 6. vijeku. Ova nekada vizantijska crkva, potom džamija, a onda i muzej nezaobilazna je stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine, tada su izvana izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

PROČITAJTE I...

Nakon saobraćajnih nesreća popraćenih velikim brojem poginulih i povrijeđenih, obično se preko medija konstatira da je glavni uzročnik bahata i brza vožnja ili alkohol, a mještani na takve vijesti s medija vrte sumnjičavo glavom, čuvajući tajnu i uvjerenje o pravom uzročniku ovih tragičnih događanja. Ljudi iz okolnih sela čuli su od starih da su se tu nekad nalazila “turska groblja”, pa sad uzimaju danak Srbima što su im poremetili vječni spokoj

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!