fbpx

SKANDALOZNA “POLITIKA”: Migrante vide kao osvajače i najavljuju bitku

Do koje mjere je srpska politika, ali i mentalitet općenito, opterećen mitskim pokazuje današnja naslovnica srbijanskog dnevnog lista "Politika", koja retrogradno i huškački najavljuje nadolazeću migrantsku krizu kao da je riječ o nekoj vrsti muslimanske (osmanlijske) invazije, od koje će Srbija zaštititi Evropu. Naprosto je nevjerovatno da srpski dnevni list, blizak vladajućoj srpskoj politici, problem migracijske krize tretira kao vojnu prijetnju, koju pritom smješta u mitski prostor “vekovne borbe protiv Turaka”. Ovaj je skandal na svojem Facebooku komentirao historičar dr. Admir Mulaosmanović.

“Ovo je naslovnica beogradske ‘Politike’, nekada cijenjenog dnevnog lista. Pozivanje na historijski događaj (bitku na Marici, 1371) kada su visoko organizirane vojska i administracija Osmanske države ovladale dijelom Balkanskog poluotoka u kontekstu recentne migracijske krize govori dvije stvari o piscima i urednicima. U prvom redu uopće ne razumiju historijski tok, a u drugom potvrđuju prisustvo nažalost nikada ugašene islamofobije u beogradskom društvenom mainstreamu. Poređenjem tada izrastajuće regionalne sile sa jadnicima koji ovih godina/dana nastoje naći sigurnost na Zapadu potvrđuje da se ljudima mnogo toga može pokazati suprotno onome šta jeste. ‘I dok je sunce jako sijalo, oko nas je bio mrkli mrak.’ I da, ko je od ovih migranata pandan rumelijskom moćnom beglerbegu Lala Šahinu?”, komentirao je Mulaosmanović.

PROČITAJTE I...

Posmatrajući čitav taj neukusni, ali vrlo razotkrivajući performans, to pozorište sjenki i lutaka, to licemjerno pretvaranja i glumatanje, čini se da bi, umjesto rupa po zidovima, članovi frankenštajn koalicije prije trebali začepljivati zjapeće rupetine u vlastitom znanju, srcu i glavama

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!