fbpx

Skaka: Grad Sarajevo će pomoći Zemaljskom muzeju

Jasno je da ovdje moramo imati sistemsko rješenje koje će trajno osigurati ne samo opstanak nego i razvoj ove institucije. Mi ćemo svakako biti dio rješenja, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka boravio je u radnoj posjeti Zemaljskog muzeju gdje je razgovarao s direktorom Mirsadom Sijarićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Grad Sarajevo ima kontinuiranu i institucionalnu saradnju sa Zemaljskim muzejom, a posebno i kroz realizaciju zajedničkih projekata.

Kako je istaknuo Skaka tokom razgovora, svima je poznato da je potrebno trajno riješiti pitanje ove najznajačajnije muzejske ustanove u Bosni i Hercegovini. Dogovorena je i realizacija konkretne pomoći, o čemu će biti više riječi u narednim danima.

“Grad Sarajevo će uvijek biti na strani Zemaljskog muzeja, u to nema nikakve sumnje. Pronalazimo modalitete na koji način će Grad i ove godine pomoći rad Muzeja. Sramotno je da smo došli u ovu situaciju. Međutim, jasno je da ovdje moramo imati sistemsko rješenje koje će trajno osigurati ne samo opstanak nego i razvoj ove institucije. Mi ćemo svakako biti dio rješenja”, rekao je Skaka.

Direktor Mirsad Sijarić je tokom sastanka naglasio važnost nesmetanog funkcioniranja Zemaljskog muzeja, ističući da je on ovih dana ponovo otvorio svoja vrata, nakon što je obustavljen rad zbog pandemije.

“Ohrabreni smo voljom Grada Sarajeva i gradonačelnika da intenziviramo i evo konkretiziramo saradnju. Uvjeren sam da će ono što smo danas dogovorili biti u interesu ne samo Muzeja i Grada nego i svih građana. Naši timovi će u narednih nekoliko dana precizirati detalje i krenuti u realizaciju”, dodao je Sijarić.

PROČITAJTE I...

Na kineskom jeziku, u Šangaju, izašao je roman “Što pepeo priča”, savremenog bosanskohercegovačkog književnika, akademika Dževada Karahasana. Roman “Što pepeo priča” uskoro će biti predstavljen na najvećem kineskom sajmu knjiga koji se održava u Šangaju. Izdavač je na naslovnici zadržao originalan naslov na bosanskom jeziku. Da podsjetimo, prvo izdanje romana (trilogije) “Što pepeo priča” izdat je 2015. godine kao prvo izdanje književne edicije sedmičnika “Stav”. Također, Dževad Karahasan prvi je dobitnik književne nagrade za životno djelo “25. novembar”, koja mu je uručena u Sarajevu 2016. godine. Nagradu "25. novembar" utemeljio je sedmičnik "Stav".

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!