Skadar na Mustafićima

Šuti dobro ušuškani budžetlija, to za njega nije mržnja, nije ni šovinizam jer ipak, zaboga, riječ je o pripadniku istog “građanskog” kruga koji je umislio da postavlja standarde ponašanja i kreira mišljenja i stavove. Nije šovinizam ni zlo kada vidoviti Fadil Mandal napiše da je “politički gubavac” predsjednik stranke koja je dobila najviše glasova na netom okončanim izborima.

“Kancerogeno političko tkivo zvano Naša stranka treba eliminisati iz vlasti gdje god je to moguće bez suvišnog zašto. Takvu želju su iskazale i tri stranke sa proklamovanom nacionalnom opcijom. Za početak, dobra je i kantonalna vlast, naročito u Sarajevu.”

Sat vremena nakon što je Stav objavio članak s ovakvim uvodom, Dino Mustafić, iz sobe skadarskog hotela, objavio je petnaest twittova o fašizmu i Sarajevu kakvog više nema, N1 je ugostio Damira Nikšića i Predraga Kojovića, koji su s gađenjem pričali o nacionalističkom pamfletu, Enver Kazaz je ispalio rafal svojih copy-paste fraza, a Borka Rudić je istog trena naredila svojoj jaranici Ljiljani Zurovac da Vijeće za štampu kazni Stav.

Naravno, ništa od ovoga se nije desilo jer Stav nije napisao takav tekst, ali jeste perjanica nezavisnog novinarstva u BiH, portal Žurnal, prošle sedmice.

“Kancerogeno političko tkivo zvano SDA treba eliminisati iz vlasti gdje god je to moguće bez suvišnog zašto. Takvu želju su iskazale i tri stranke sa proklamovanom građanskom opcijom, SDP, Naša stranka i Demokratska fronta”, stoji u uvodu članka u mediju čiji rad obilato finansira Trumpova administracija.

Da je Stav napisao rečenicu o nekoj stranci kao kancerogenom tkivu kojeg treba eliminirati, gorjela bi kvaziljevičarska društvena scena. Ovako, nikom ništa.

Ne nađe se među svim tim mustafićima niko da podsjeti da je zvijezda nekoliko tekstova nezavisnog Žurnala bila upravo ona vaspitačica koja je nedavno dospjela u središte pažnje ovdašnje javnosti, kada je objavljen snimak na kojem se vidi kako maltretira trogodišnjeg maksuma u jednom od sarajevskih vrtića. Nakon što je s tadašnjom šeficom najurena s posla, obratila se slobodnom Žurnalu, koji je u pet navrata pisao o tom vrtiću, niti jednom ne spomenuvši zašto je, zapravo, njihova sugovornica dobila otkaz.

Kada Stav podsjeti na izjave visokih dužnosnika stranke Dine Mustafića kako se u BiH nije desila agresija ili da se iz Sarajeva treba maknuti “ratna” zastava s ljiljanima, onda je Stav za režisera “promotor nacionalističke mitologije, šovinističke mržnje i bjesomučne propagande o ugroženosti nacije. Radikalno zlo!”

No, kada “ugledni” ovdašnji novinar, inače najuren iz svake redakcije u kojoj je radio, u jednoj od svakodnevnih bljuvotina u najtiražnijem dnevnom listu napiše: “Jedan dobar poznanik (lucidan, otrovno sarkastičan) nedavno je naglas primijetio da se, nebudiprimijenjeno, Izetbegoviću u zadnje vrijeme znatno povećala kvadratura nosa!? Moguće, nisam ga baš pažljivo zagledao, kažem”, Mustafić ne reagira.

Šuti dobro ušuškani budžetlija, to za njega nije mržnja, nije ni šovinizam jer ipak, zaboga, riječ je o pripadniku istog “građanskog” kruga koji je umislio da postavlja standarde ponašanja i kreira mišljenja i stavove. Nije šovinizam ni zlo kada vidoviti Fadil Mandal napiše da je “politički gubavac” predsjednik stranke koja je dobila najviše glasova na netom okončanim izborima.

Halka je halka, grant je grant, al’ za svaki slučaj, na Twitteru će se naći i post hvale novom direktoru Narodnog pozorišta, kojeg je na tu dužnost postavio SBB i njihov ministar kulture. Nek se nađe.

Brzo će decembar i nacrti budžeta, valja se mustafićima ugraditi za nove projekte i predstave koje jedva da iko zapamti nakon premijere.

PROČITAJTE I...

“Merhamet” je, dijeleći tokom svoje historije sudbinu bošnjačkog naroda, djelujući kroz četiri različite države, odnosno državna ustrojstva, preživio brojne političke, ekonomske, društvene turbulencije i ratove, pa će preživjeti i napade zlonamjernih pojedinaca. Naš nijet i naša misija isuviše su značajni da nas takva podmetanja i prepreke mogu skrenuti s puta dobročinstva koji je započet daleke 1913. godine, a koji su trasirali naši preci, tada najznamenitiji Bošnjaci, među kojima su bili i prvi predsjednik “Merhameta” dr. Mehmed Spaho i veliki reis Džemaludin ef. Čaušević, a kasnije i naš rehmetli predsjednik Alija Izetbegović

Naučnici danas, bar u Njemačkoj, mogu objavljivati članke i knjige i imaju potpunu slobodu da brane svaku moguću poziciju. U pravilu im ne prijeti nikakva opasnost zbog toga. S druge strane, u Njemačkoj uočavam fenomene koji se meni lično ne sviđaju. U Njemačkoj postoji desničarska radikalna partija (AfD) i mnogi se boje da bi ona mogla jačati. To, recimo, za posljedicu ima to da se na fakultetima, čak na fakultetima politologije, sprečavaju predavanja mislilaca koji su desničarski orijentirani. I sām sam protiv AFD-a, ali to ne znači da trebamo zabranjivati diskusiju s nekim ko je simpatizer ove stranke. Zabraniti bilo kakvu diskusiju na jednom fakultetu smatram oblikom kukavičluka

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!