fbpx

Skadar na Mustafićima

Šuti dobro ušuškani budžetlija, to za njega nije mržnja, nije ni šovinizam jer ipak, zaboga, riječ je o pripadniku istog “građanskog” kruga koji je umislio da postavlja standarde ponašanja i kreira mišljenja i stavove. Nije šovinizam ni zlo kada vidoviti Fadil Mandal napiše da je “politički gubavac” predsjednik stranke koja je dobila najviše glasova na netom okončanim izborima.

“Kancerogeno političko tkivo zvano Naša stranka treba eliminisati iz vlasti gdje god je to moguće bez suvišnog zašto. Takvu želju su iskazale i tri stranke sa proklamovanom nacionalnom opcijom. Za početak, dobra je i kantonalna vlast, naročito u Sarajevu.”

Sat vremena nakon što je Stav objavio članak s ovakvim uvodom, Dino Mustafić, iz sobe skadarskog hotela, objavio je petnaest twittova o fašizmu i Sarajevu kakvog više nema, N1 je ugostio Damira Nikšića i Predraga Kojovića, koji su s gađenjem pričali o nacionalističkom pamfletu, Enver Kazaz je ispalio rafal svojih copy-paste fraza, a Borka Rudić je istog trena naredila svojoj jaranici Ljiljani Zurovac da Vijeće za štampu kazni Stav.

Naravno, ništa od ovoga se nije desilo jer Stav nije napisao takav tekst, ali jeste perjanica nezavisnog novinarstva u BiH, portal Žurnal, prošle sedmice.

“Kancerogeno političko tkivo zvano SDA treba eliminisati iz vlasti gdje god je to moguće bez suvišnog zašto. Takvu želju su iskazale i tri stranke sa proklamovanom građanskom opcijom, SDP, Naša stranka i Demokratska fronta”, stoji u uvodu članka u mediju čiji rad obilato finansira Trumpova administracija.

Da je Stav napisao rečenicu o nekoj stranci kao kancerogenom tkivu kojeg treba eliminirati, gorjela bi kvaziljevičarska društvena scena. Ovako, nikom ništa.

Ne nađe se među svim tim mustafićima niko da podsjeti da je zvijezda nekoliko tekstova nezavisnog Žurnala bila upravo ona vaspitačica koja je nedavno dospjela u središte pažnje ovdašnje javnosti, kada je objavljen snimak na kojem se vidi kako maltretira trogodišnjeg maksuma u jednom od sarajevskih vrtića. Nakon što je s tadašnjom šeficom najurena s posla, obratila se slobodnom Žurnalu, koji je u pet navrata pisao o tom vrtiću, niti jednom ne spomenuvši zašto je, zapravo, njihova sugovornica dobila otkaz.

Kada Stav podsjeti na izjave visokih dužnosnika stranke Dine Mustafića kako se u BiH nije desila agresija ili da se iz Sarajeva treba maknuti “ratna” zastava s ljiljanima, onda je Stav za režisera “promotor nacionalističke mitologije, šovinističke mržnje i bjesomučne propagande o ugroženosti nacije. Radikalno zlo!”

No, kada “ugledni” ovdašnji novinar, inače najuren iz svake redakcije u kojoj je radio, u jednoj od svakodnevnih bljuvotina u najtiražnijem dnevnom listu napiše: “Jedan dobar poznanik (lucidan, otrovno sarkastičan) nedavno je naglas primijetio da se, nebudiprimijenjeno, Izetbegoviću u zadnje vrijeme znatno povećala kvadratura nosa!? Moguće, nisam ga baš pažljivo zagledao, kažem”, Mustafić ne reagira.

Šuti dobro ušuškani budžetlija, to za njega nije mržnja, nije ni šovinizam jer ipak, zaboga, riječ je o pripadniku istog “građanskog” kruga koji je umislio da postavlja standarde ponašanja i kreira mišljenja i stavove. Nije šovinizam ni zlo kada vidoviti Fadil Mandal napiše da je “politički gubavac” predsjednik stranke koja je dobila najviše glasova na netom okončanim izborima.

Halka je halka, grant je grant, al’ za svaki slučaj, na Twitteru će se naći i post hvale novom direktoru Narodnog pozorišta, kojeg je na tu dužnost postavio SBB i njihov ministar kulture. Nek se nađe.

Brzo će decembar i nacrti budžeta, valja se mustafićima ugraditi za nove projekte i predstave koje jedva da iko zapamti nakon premijere.

PROČITAJTE I...

“Nismo mnogo vremena potrošili spremajući ga zato što je bio poprilično spreman jer je hifz naučio još kao malo dijete. Kada sam mu predložio da zajedno ponovimo hifz i da ga pripremimo za komisiju, povjerio mi se da je odmah nakon toga razgovarao sa svojom majkom, koja je ostala u Maroku, i da mu je rekla da je usnila san u kojem je on obukao odjeću imama, onako kako se oblače u Maroku. U to je došao njegov otac koji je već ranije preselio na ahiret i dao joj Mushaf, kazavši joj da taj Mushaf da Abdelaliju”, kaže hafiz Hašim ef. Zahirović, imam Centralne džamije u Hadžićima

Osoblje koje je tokom pandemije boravilo u inostranstvu, u zemljama s visokom stopom zaraženih, među njima i doktori, vraćalo se na posao bez da je ijedan dan provelo u izolaciji. No, sve je kulminiralo slučajem žene zaražene virusom korona koja je preminula u Sarajevu prošle sedmice.  

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!