fbpx

Silvia Romano

U Parlamentu im je konačno zabranjeno da je vrijeđaju. Vođa Lige Matteo Salvini tvrdi da nije problem Silvia Romano nego „fanatični islam“. Salvini je islam 2018. godine definirao kao religiju "nespojivu" s talijanskim Ustavom.

 

Prvi put nakon nekoliko mjeseci pandemija nije udarna vijest u italijanskim medijima. Udarna je vijest jedna djevojka. Silvia Romano vratila se u Italiju nakon što ju je prije 18 mjeseci otela džihadistička skupina Al-Šabab. Dva dana nakon povratka, saborski zastupnik desničarske Lige Alessandro Pagano definirao ju je kao “neoteroristu” u Donjem domu kako bi kritizirao Italijansku vladu zbog navodnog plaćanja njene otkupnine.

Napad krajnje desnog zastupnika samo je vrh ledenog brijega od hiljada poruka mržnje koje je mlada žena dobila ovih dana jer je u zatočeništvu prešla na islam. Romano je istražiteljima rekao da je prešla na islam po vlastitom izboru i da nije trpjela nasilje tokom zatočeništva i zatražila je da se od sada zove Aiša. Njeno puštanje proslavljeno je kao veliki diplomatski uspjeh premijera Giuseppea Contea, koji ju je došao upoznati na aerodromu. No umjesto da uživa u sreći što se napokon ponovno spojila sa svojom porodicom nakon pakla u kojem je živjela u Somaliji posljednjih godinu i po, Silvia Romano (24) ponovo je postala talac.

Mediji se posljednjih dana bave svakim detaljem iz Aišinog života i njenog zatočeništva. “Prvih nekoliko dana nisam ništa drugo radila osim plakala, ali tada sam skupila hrabrost i pronašla unutarnju ravnotežu. Postepeno je u meni rasla zrelost koja me uvjerila da pređem na islam. Dogodilo se to usred zatočeništva, kada sam zamolila da čitam Kur’an. Zahvaljujući ljudima koji su bili zatočeni sa mnom, naučila sam pomalo i arapski jezik. Objasnili su mi svoje razloge i njihovu kulturu. Moj proces pretvorbe je bio spor”, odgovorila je na brojne optužbe tokom ispitivanja koje je u Rimu trajalo četiri sata. Njezino preobraćenje, koje je sama javno objavila, i činjenica da je žena neki su od razloga negativne kampanje koja traje ovih dana.

Italijani dovode u pitanje njenu konverziju, analiziraju razloge zašto je kući došla pokrivena, pričaju o navodnim milionima koje je Vlada isplatila Al-Šababu (mediji u zemlji govore o najmanje milion i po eura), a čak se kritizira njena odluka da volontira u sirotištu u kenijskom selu, gdje je oteta 2018. godine. Poruke mržnje ispisuju se na društvenim mrežama, gdje su je nazvali izdajicom, optužili vladu da dovodi Islamsku državu u Italiju i traže za nju smrtnu kaznu. Uvrede su otišle toliko daleko da je Corriere della Sera odlučila zabraniti komentare na sve vijesti koje imaju veze s mladom ženom.

Krajnje desničarska novina Il Giornale objavila je naslovnicu Islamska i sretna. Silvia, nezahvalna. Hajka ide tako daleko da je čak i jedna poznata feministica iz Milana način na koji se Silvia odijeva nazvala “vrećom smeća”. Milansko tužiteljstvo zbog brojnih je prijetnji smrću moralo otvoriti istragu. Hajku predvode komentarima desničari iz Lige i tako izazivaju bijes u većem dijelu Italije. U Parlamentu im je konačno zabranjeno da je vrijeđaju. Vođa Lige Matteo Salvini tvrdi da nije problem Silvia Romano nego “fanatični islam”. Salvini je islam 2018. godine definirao kao religiju “nespojivu” s Ustavom Italije.

U javnu se raspravu uključio i itaijanski premijer Conte, koji je kazao da se svako ko želi može zamisliti u njenoj situaciji, da je otet u dobi od 23 godine u Keniji, odveden u šume Somalije zavezanih očiju i četiri puta premještan u zatvore koje su čuvali naoružani čuvari. Katolička crkva također je stala na stranu djevojke, glasovima poput onog predsjednika Italijanske biskupske konferencije ili župnika crkve koji je Romano posjećivala prije otmice. Osservatore Romano, službeni vatikanski list, objavio je da su napadi na Romano “najjasnije i najnevjerovatnije negiranje kršćanske poruke”.

 

PROČITAJTE I...

“Salkin doprinos, kada je u pitanju formiranje 'Patriotske lige' u tuzlanskoj regiji, sigurno pripada među onih prvih pet ljudi. Rahmetli Mehdin-Senad Hodžić, kapetan Crni Labud, po kojem je jedinica dobila ime, bio je komandant i meni i Salki, a kasnije je jedinicama 'Patriotske lige' rukovodio general Vahid Karavelić. Ta priprema odbrane od agresija zauvijek je udarila pečat čitavom našem prijateljstvu. Kada znate nekoga kao studenta, dočekate da se oženi, dobije djecu, napravi karijeru, onda znate koliko ste vezani jedan za drugog”, kaže Hase Tirić, komandant jedinice “Crni labudovi”

Iako se prvenstveno percipira kao političar i državnik, Izetbegović se u svojoj pisanoj ostavštini otkriva kao vrsni intelektualac, filozof koji je imao izniman osjećaj za esejistička promišljanja i memoarsko-literarna ostvarenja velike vrijednosti. Njegova sklonost da tumači književne pojave i pravce otkriva i njegov talent naspram razumijevanja književnokritičkih i književnohistorijskih tema.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!