fbpx

Šef turskog parlamenta Sentop: Privođenje djece u Francuskoj je razbojništvo koje čini država

Troje učenika turskog i jedan alžirskog porijekla u četvrtak su na brutalan način privedeni zbog odgovora koje su učitelju u školi dali na upit za mišljenje o objavljivanju karikatura poslanika Muhameda

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop oštro je osudio brutalno privođenje djece zbog optužbi za navodno opravdavanje terorizma u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Takav čin predstavlja razbojništvo koje provodi država. To se mora sankcionirati u skladu sa zakonom“, kazao je Sentop i dodao da je tim djelom Francuska prekršila sve pravne sisteme i sporazume koji se odnose na slobodu i zaštitu djeteta.

Šef turskog parlamenta Sentop je u Istanbulu također kazao da muslimane i islamski svijet brine retorika mržnje i antimuslimanske aktivnosti koje su intenzivirane u Francuskoj.

Tri učenika turskog i jedan alžirskog porijekla u četvrtak su na brutalan način privedeni zbog odgovora koje su učitelju u školi dali na upit za mišljenje o objavljivanju karikatura Poslanika Muhameda.

Policija je u ranim jutarnjim satima izvršila racije u njihovim poriodičnim kućama i odvela ih u stanicu na 11-satno ispitivanje.

Raciji u četiri kuće prethodila je prijava učitelja koji je kazao da se tim učenicima osnovne škole “Lous Pasteur“ ne sviđa objavljivanje karikatura Poslanika Muhameda, a policija je tu prijavu zabilježila kao moguću podršku terorizmu.

U razgovoru s novinarom AA, roditelji privođene djece su kazali da je policija ispitivala djecu za njihovu religiju, zašto su im majke pokrivene, kao i njihovo mišljenje o politikama francuskih i turskih predsjednika Emmanuela Macrona i Recepa Tayyipa Erdogana.

PROČITAJTE I...

Knezović je upao u sevdah i ekstazu proslavljajući izborne rezultate u Novom Travniku, gdje je Konakovićev NiP guranjem svoga kandidata za načelnika općine podijelio bošnjačko glasačko tijelo i donio pobjedu kandidatu HDZ-a. “Sjajno je gledati kako Hrvati vraćaju Središnju Bosnu, kolijevku hrvatstva... Dite vraćamo materi i uskoro mu dajemo ime”, klikće Knezović i u vjersko-nacionalnom zanosu poentira: “Zvat će se Republika Herceg-Bosna i svi ćete biti pozvani na krštenje!”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!