fbpx

Sedad Dedić u Evropskom parlamentu

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu.

Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici i generalni sekretar Asocijacije mladih SDA BiH, u obraćanju Evropskom parlamentu 5. marta u Bruxellesu pozvao je zvaničnike EU da mladim ljudima u BiH osiguraju nadu kandidatskim statusom za BiH u 2019. godini. Dedić je govorio na sesiji kojom je predsjedavao Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH. Obraćanju su prisustvovali ambasadori i parlamentarci EU, predstavnici EPP i drugi EU zvaničnici. Poseban sastanak imao je s Josephom Daulom, predsjednikom EPP-a. Sedad Dedić jedan je od rijetkih mladih političara iz Bosne i Hercegovine koji je imao privilegiju govoriti pred Parlamentom EU i sastati se s najvišim evropskim zvaničnicima.

Dedić se zahvalio na podršci i upozorio da odlaganje kandidatskog statusa za BiH samo pomaže lošim ljudima u svim političkim strankama, te da im odlaganje samo daje alibi da nastave s populističkom retorikom koja ih održava na vlasti i da odlaganje takvim ljudima ne čini štetu.

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu. Istakao je da fokus političkog narativa novih i budućih generacija mora biti na tačkama i procesima u kojima postoji saglasnost ili je lakše postići saglasnost. Nakon što iscrpimo i uspostavimo sve ono što se možemo dogovoriti, a to je mnogo stvari, doći će do relaksacije i dodatne normalizacije odnosa, tako da će biti mnogo bolji ambijent za pregovore o pitanjima o kojima se ne slažemo u BiH.

U obraćanju u Evropskom parlamentu naglasio je punu opredijeljenost SDA BiH za EU integracije i NATO put. “Ključ budućih procesa za Bosnu i Hercegovinu jeste osigurati fokus na pozitivnu perspektivu u kojoj se svi slažu u BiH, a kandidatski status za BiH jeste pozitivna perspektiva s multiplicarano pozitivnim efektima koju EU može osigurati za BiH. Rad na poglavljima i potvrđena evropska perspektiva BiH kroz kandidatski status za BiH je način kako udaljiti sve neželjene utjecaje izvan zemlje, te način da se umanji važnost populističkih negativnih priča domaće političke scene, a u isto vrijeme u fokus političkog i javnog bh. prostora stave životne teme važne za svakodnevni život građana, a posebno mladih ljudi”, rekao je Dedić, naznačivši da bi navedeno doprinijelo povećanju političke, pravne i ekonomske stabilnosti, što bi ohrabrilo i domaće i strane investitore da više investiraju u BiH, otvaraju nova radna mjesta, a mladi ljudi da manje idu iz BiH.

Dedić je ukazao na potpunu opredijeljenost SDA i Bošnjaka za pomirenje i naglasio da je u procesu pomirenja za uspjeh neophodno osigurati i očuvati minimum evropskih demokratskih vrijednosti: poštovanje vladavine prava, ljudskog dostojanstva, deklaracija o ljudskim pravima, zaštite privatnog i državnog vlasništva u skladu s domaćim i stranim propisima, da prvi korak da se izgubi vlastita sloboda jeste oduzimanje slobode od nekog drugog i da Evropa mora ostati dosljedna poštivanju različitosti među narodima i kulturama u Evropi.

PROČITAJTE I...

Ako se austrijski Zeleni, kako sami kažu, zalažu prvenstveno za ljudska prava, kako onda shvatiti pokušaj da se ljudima iz Bosne i Hercegovine, a naročito Bošnjacima, dovodi u pitanje pravo na nacionalnost i porijeklo te da se etiketiraju kao pripadnici tvorevine koje već nema već decenijama?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!