fbpx

Sebija Izetbegović: Molim vas, ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari, ostanite u kućama!

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović poručila je kako se nadala mjerama potpune blokade kretanja u aprilu, u cilju zaustavljanja lanca infekcije, da bi to bila teška, ali efikasna odluka, a kako se ovako boji razbuktavanja pandemije.

Izetbegović se oglasila putem profila na društvenoj mreži Facebook, a tom prilikom se osvrnula na aktuelno stanje u vezi s pandemijom koronavirusa.

“Molim vas da ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari. Ostanite u kućama, bez socijalnih kontakata osim kad su neophodni. Tada obavezno nosite maske i rukavice. Nadala sam se mjerama potpune blokade kretanja u aprilu, u cilju zaustavljanja lanca infekcije. Svjesna sam da bi to bila teška i ozbiljna odluka, možda i teško provediva ali bi, sasvim sigurno, bila efikasna. Ovako se bojim razbuktavanja pandemije”, naglasila je Izetbegović.

Navela je kako je preostaje da pojedinačno apeluje. Istina je, dodaje Izetbegović, da samo izolacija prekida lanac infekcije. Istina je da maska itekako pomaže, kao i zaštitne rukavice.

“Ne obazirite se na priče o tome da su maske i rukavice nepotrebne. To naprosto nije tačno. Za one koji ne rade sa bolesnicima mogu i platnene, višeslojne maske, koje redovno operete. Dezinficijensi su dobri, a pranje ruku vodom i sapunom je neprikosnoveno. Perite ruke 100 puta češće nego prije”, poručila je Izetbegović.

Podvukla je kako “nema razloga za paniku ali znajte da je izuzetno ozbiljno stanje”.

“Teško je ostati zatvoren po ovako lijepom vremenu. Teže je biti bolestan ili izgubiti voljene osobe zbog nestrpljivosti. Hrabrite jedni druge putem velikog broja dostupnih sredstava komunikacije. Budite podrška svima do kojih možete doprijeti. Prozračite stanove i kuće, radite jednostavne vježbe u kućnim uslovima. Pomozite onima koji ne mogu sami nabaviti osnovne potrepštine. Junaci su svi koji budu sačuvali barem jedan život svojom disciplinom”, kazala je Izetbegović.

Ovo će biti teška borba, ali će i to proći, dodala je.

“Mi u KCUS-u se pripremamo kao da će biti najgori scenarij, a nadamo se najboljem i činimo sve da tako bude. Zato vas sve molim da, umjesto aplauza u 20 sati (koji jeste dirljiv), budete strpljivi, maksimalno reducirate kretanje, nosite zaštitnu opremu, poštujete ekstremne higijenske propise. Malo vašeg strpljenja za puno sačuvanih života onih koje poznajete i volite, ali i onih za koje nikada niste čuli. Svi su jednako važni. Volimo svoju zemlju i učinimo sve da sačuvamo svaki život”, piše u poruci direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

“Kad sam pogledao prema Komandantu, on je pucao iz stojećeg stava, blago raširenih nogu i raskopčanog gornjeg dijela uniforme, a svuda oko njega zabadali su se meci. U tim trenucima jedini je on ostao u stojećem položaju. Svi ostali bili su zalegli, i Alija, i Makić, i ja, i drugi. Mislim da su ih naši izviđači tukli nitroglicerinkama. Ogradila se strašna pucnjava. Mnogi nisu ni znali u šta pucaju ispred sebe, ali su pucali. Kad sam otkočio pušku, vidio sam Komandanta na desnoj strani puta kako u čučećem položaju mijenja okvir. Tad sam ga posljednji put vidio”

“Salkin doprinos, kada je u pitanju formiranje 'Patriotske lige' u tuzlanskoj regiji, sigurno pripada među onih prvih pet ljudi. Rahmetli Mehdin-Senad Hodžić, kapetan Crni Labud, po kojem je jedinica dobila ime, bio je komandant i meni i Salki, a kasnije je jedinicama 'Patriotske lige' rukovodio general Vahid Karavelić. Ta priprema odbrane od agresija zauvijek je udarila pečat čitavom našem prijateljstvu. Kada znate nekoga kao studenta, dočekate da se oženi, dobije djecu, napravi karijeru, onda znate koliko ste vezani jedan za drugog”, kaže Hase Tirić, komandant jedinice “Crni labudovi”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!