fbpx

SDP pod krinkom krize masovno zapošljava u “Toplanama Sarajevo”

: Posljednjih dana u “Toplanama” užurbano se zapošljavaju kadrovi SDP-a, više se nemaju gdje smjestiti, nego ljude drže po salama za sastanke. I oni koji su do posla u “Toplanama” došli preko Biroa za zapošljavanje isključivo su članovi SDP-a

 

 

Piše: Jakub SALKIĆ

Kadrovi koje je na rukovodeće pozicije u javnim preduzećima postavila prošla Vlada Kantona Sarajevo ovih dana užurbano zapošljavaju svoje stranačke drugove u javna preduzeća, koristeći pri tome činjenicu da je fokus javnosti na borbi protiv pandemije bolesti COVID-19. Takve stvari dešavaju se u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “Toplane Sarajevo”, gdje je direktor SDP-ov Berin Alagić.

Prema informacijama koje smo dobili iz ovog preduzeća, u toku je zapošljavanje na rukovodeće pozicije putem internih oglasa kadrova koji su odani Alagiću. Prije nego što bude smijenjena Uprava preduzeća, Alagić pokušava odane SDP-ove kadrove smjestiti na pozicije rukovodilaca sektora, gdje će imati zagarantiran ugovor na neodređeno vrijeme. Tako je nedavno objavljen interni oglas za prijem uposlenika na poziciju rukovodioca Sektora razvoja. Traži se VSS, tačnije mašinski inžinjer, s tri godine radnog iskustva u struci. Upućeni tvrde da Alagić planira na ovu poziciju zaposliti Mirzu Musića, sina bivšeg SDP-ovog kantonalnog premijera Fikreta Musića, koji je trenutno na poziciji izvršnog direktora u “Toplanama”, a i mašinski je inžinjer.

Dok je još na poziciji, Alagić koristi vrijeme i vanrednu situaciju da nagradi sebi odane kadrove, odnosno odane rukovodioce u KJKP “Toplane Sarajevo”, kao što je slučaj s izvršnim direktorom Sejfom Ušanovićem, koji je dobio stimulaciju i veći koeficijent za plaću iako je u “Toplanama” bio zaposlen, u trenutku kada ga je Alagić nagradio, tek 15 dana.

Naši izvori tvrde da se posljednjih dana u “Toplanama” užurbano zapošljavaju kadrovi SDP-a, više se nemaju gdje smjestiti, nego ljude drže po salama za sastanke. I oni koji su do posla u “Toplanama” došli preko Biroa za zapošljavanje isključivo su članovi SDP-a.

Tako je od prije mjesec-dva u “Toplanama” počeo raditi član Glavnog odbora SDP-a Adem Zolota, blizak Nerminu Nikšiću, zatim Adnan Sobo, koji je također član Glavnog odbora SDP-a. Uglavnom, oni koji su bili zaposleni u SDP-u prešli su u “Toplane”.

Inspekcija rada nedavno je bila u “Toplanama” te utvrdila određene nepravilnosti, između ostalog, pojedinci su u “Toplane” primani sa srednjom stručnom spremom, a naknadno bi donijeli diplomu s privatnog fakulteta i prelazili na pozicije za koje je potrebna visoka stručna sprema. Inspekcija kaže da se može prijeći na poslove VSS samo putem konkursa, a da se interno može raspoređivati samo u okviru stručne spreme po kojoj je neko zaposlen.

Berin Alagić kadar je blizak Nerminu Nikšiću i bio je kandidat za direktora “Toplana” prije Envera Zornića, ali pošto je Alagić radio u privatnoj firmi gdje je bio bolje plaćen, nije prihvatio poziciju, međutim, kada je Zornić smijenjen, a istovremeno i Alagić ostao bez posla, SDP je Berina Alagića kandidirao za poziciju direktora “Toplana”.

 

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!