fbpx

SDP odustao od antifašizma: Tvrde da RS nije nastala genocidom

Iako je depatriotizacija SDP-a, kao posljedica novog političkog kursa “dekontaminacije od ratnih i patriotskih narativa”, već stara vijest, ipak je neobična brzina kojom se ova stranka urušava u moralnom smislu.

Vječna dilema, koja je od početka mučila lijevu politiku – kako pridobiti sprske i hrvatske glasače, a zadržati patriotski i antifašistički javni narativ u vezi s Agresijom na Bosnu i Hercegovinu – riješena je na najgori mogući način: odustalo se od patriotizma i antifašizma.

Nikako drugačije osim odricanjem od antifašizma ne može se nazvati saopćenje GO SDP Banja Luka kojim su pokušali odbraniti SDP-ovog potpredsjednika Vojina Mijatovića od sasvim zasluženih medijskih kritika. Samo saopćenje, u kojem se tvrdi da nekome smetaju Srbi u SDP-u, nevjerovatno podsjeća na slična saopćenja iz Dodikovog SNSD-a, ne samo po tonu nego i sadržajem. Pored silnog kukanja o “ugroženoj nejači”, u saopćenje su se ušuljali i sljedeći biseri: “Odbacujemo sve negativne konotacije i indicije koje zakonski neutemeljeno plasiraju koalicioni partneri desnog sektora u cilju razaranja države, a u smislu Bosne i Hercegovine kao nepostojeće i nemoguće države, Republike Srpske kao genocidne tvorevine, Republike Srpske kao države.” Nevjerovatno! Kakve podvale! Ovakvim zamjenama teza žele se izjednačiti oni koji bi i dalje rasturali Bosnu i Hercegovinu i oni koji bi da nestanu posljedice agresije i genocida! Ovim se u suštini želi poručiti da su isti oni koji tvrde da je Bosna i Hercegovina nepostojeća i oni koji su stava da je podjela Bosne i Hercegovine na entitete te nastanak Republike Srpske rezultat zločina genocida nad Bošnjacima!

Ovakvo sramno pristajanje na velikosrpski narativ novo je političko dno za neku stranku koja ima sjedište u Sarajevu. Nije ovdje u pitanju real-politika, odnosno djelovanje u skladu s realnostima na terenu, već žongliranje s historijskim činjenicama potvrđenim haškim presudama, te ideološko, kulturološko, vrijednosno i mentalitetsko približavanje ili bolje rečeno povratak SDP-a u okrilje srpske političke kulture. I ne samo to, iz SDP-a bi željeli da pomjere onaj “Overtonov prozor”, te uspostave nove okvire prihvatljivog i pristojnog javnog i političkog diskursa, gdje bi bilo “fašisitički i nacionalistički” tvrditi da je RS nastala na genocidu! No, prava je istina to da je negiranje historijske činjenice da RS JESTE nastala genocidom jednako negiranju činjenice da, recimo, NDH JESTE bila genocidna tvorevina, što dovodi do zaključka da se SDP potpuno i do kraja odrekao bilo kakvih antifašističkih tekovina, ne samo u praksi već i u teoriji.

Sve ovo i nije toliko iznenađujuće. Ovakav politički sunovrat SDP-a očekivani je rezultat stare ljevičarske prakse traženja krivca za agresiju na “sve tri strane”, te je bilo neizbježno i jedino logično da će takvo poigravanje s istinom na kraju završiti moralnim i ideološkim bankrotom. Nema drugoga odredišta osim velikosprskog brloga za one političke snage u Bosni i Hercegovini koje pokušavaju ignorirati pitanje Agresije i Genocida i praviti se kao da se ništa nije dogodilo, da nije bilo branitelja i agresora, dobrih i loših, žrtve i zločinca.

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Hasko 16.01.2020.

  Jos u martu 1992 rekao sam “Lahko cemo mi sa cetnicima,ali ne znam rjesenje za komunisticke jugobalije.” I doslo je i to vrijeme – nema veceg zla za Bosnu od komunizma.

  Odgovori
  • Mahir 28.01.2020.

   Nismo mi Haško yugobalije nego ponosni gradjani BiH koji upravo zbog nepismenih idiota poput tebe, ideološki uskogrudnih tapkamo u mjestu još od 95. Nisu komunisti/ socijalisti BiH opljačkali sve sto je mukom urađeno i izgrađeno od 1945 pa do 1992, nego prodane duše, sto petkom lete na dzumu, a poslije kradu sve do čega stignu.

   Odgovori
 • Patriot 28.01.2020.

  Kakva ste vi novina i grupa otrcanih kritičara socijalističke ideje!!! Otpusite oblake oko sebe da progledate, jer vam slijedi bolni pad u realnost.

  Odgovori

Podržite nas na Facebooku!