fbpx

SDP i DF kao taoci Naše stranke

Jedina članica Bh. bloka koja u potpunosti isključuje koaliciju sa SDA jeste Naša stranka Predraga Kojovića. Iako su njeni ideolozi svojedobno izjavljivali kako Naša stranka uopće ne pripada socijaldemokratskoj ideji i kako se od nje u mnogo čemu razlikuje, danas se pokušavaju nametnuti kao najznačajniji faktor građanske, dominantno socijaldemokratske političke alternative

Piše: Elvir RESIĆ

 

Političke snage koje su se nakon općih izbora udružile i tako udružene same sebe proglasile Bosanskohercegovačkim blokom na dobrom su putu da izigraju, da ne kažemo prevare, svoje birače i sve one građane kojima je stalo do naprednog društva i stabilne države. I to sve zbog krajnje neprincipijelnosti i nedosljednosti koju demonstriraju na svakom koraku, a ponajviše zbog nedostatka hrabrosti da se zajedno s drugim patriotskim snagama odlučno uhvate u koštac s izazovima koji se nalaze pred bosanskohercegovačkim društvom i Bosnom i Hercegovinom kao državom.

ILI SU NESPREMNI ILI RADE ZA TUĐE INTERESE

Za one koji vjeruju da je u ovom trenutku ili u skorijoj budućnosti moguće uspostaviti društveno-politički sistem bez nacionalnih predznaka, čisto građanski i bosanskohercegovački “savez bez nacionalista” izgleda privlačno i obećavajuće. Rekli bi neki – Bh. blok je budućnost Bosne i Hercegovine. Da je takva ideja realna, a politika njenih protagonista dosljedna i poštena, njome bi se ponosili i politički sljedbenici Alije Izetbegovića, koji je u politici iskreno i nedvosmisleno zagovarao državotvorni pristup, pozivajući sve građane da, i kada njeguju svoje etničke posebnosti, uvijek malo više budu Bosanci i Hercegovci, odnosno da čuvaju i njeguju zajedničke vrijednosti.

Nažalost, iskustvo nam pokazuje da su nacionalističke snage Srba i Hrvata ojačane i institucionalizirane i da svoje djelovanje usmjeravaju ka slabljenju, a nikako jačanju demokratskih i građanskih svojstava Bosne i Hercegovine. I dok se procesi štetni po državu dirigiraju izvana, prije svega iz Beograda, jedan dio bosanskohercegovačke ljevice, ili samoproglašene građanske opcije, po ko zna koji put, pada na ispitu koji pred njih postavlja historijski trenutak.

A upravo je taj dio najglasniji i najagresivniji, pozivajući, u duhu komunističke mantre, na “rat nacionalistima”, ne praveći nikakvu razliku između onih koji decenijama državu čuvaju i onih koji je svim sredstvima urušavaju. Vrijeme će pokazati da li su na ispit došli nespremni ili to rade ciljano, za tuđe interese. U isto vrijeme, zreli političari građanske orijentacije, i to oni koji su odigrali značajnu ulogu u našoj savremenoj povijesti, na razum i patriotsko djelovanje pozivaju mudro, ali ipak stidljivo i tiho jer je u proteklih nekoliko mjeseci u javnosti vještački stvorena percepcija da probosanske socijaldemokratske snage “ne smiju” zajednički nastupati s probosanskom nacionalnom politikom, odnosno sa Strankom demokratske akcije.

Pritisak se počeo stvarati odmah nakon izbora. Čim su ostvarile dobar, iako ne pobjednički izborni rezultat u bošnjačkim sredinama, SDP, DF i Naša stranka okupile su se oko jednog, naizgled ispravnog principa – nećemo u koaliciju s nacionalnim strankama. Pritom, naravno, nisu javno mogli izgovoriti da to zapravo znači samo da neće u koaliciju sa SDA, jer su za srpske i hrvatske nacionalne politike potpuno beznačajan faktor. Blok je otvorio pregovore sa svima u Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Zenici, pokušavajući sakupiti dovoljno ruku za uspostavljanje vlasti bez SDA. U isto vrijeme, ondje gdje kolo vode SNSD i HDZ niti koga pozivaju niti ih ko poziva na pregovore jer nemaju nikakvog koalicionog kapaciteta. Doduše, na to smo već naviknuti, nije ništa novo i drugačije se nije ni očekivalo. Ali, zbog neodgovornosti i neprincipijelnosti njihovih nedoraslih galamdžija, stvari im ne idu onako kako su zamislili ni u glavnim bošnjačkim centrima.

PARTIJSKI IZNAD DRŽAVNIH INTERESA

Izjednačavanje nacionalne politike koja svojim programskim djelovanjem radi na jačanju države s onima koji ne kriju da im je glavni cilj njeno rastakanje, ne služi im na čast, a svakako ne koristi Bosni i Hercegovini. Da uopće ne rade u interesu Bosne i Hercegovine i da se ne bore za temeljne vrijednosti na kojima počiva građansko demokratsko društvo, govori i njihov odnos prema Inicijativi koju je SDA podnijela Ustavnom sudu za preispitivanje imena manjeg bh. entiteta, koji u sebi sadrži diskriminatorsku jednonacionalnu odrednicu. Umjesto da upravo Bh. blok iskoristi svoju snagu i građanski kredibilitet, njihovi glasni pojedinci šute, a neki čak i kritiziraju što je takva inicijativa podnesena.

Pokazalo se da u Bh. bloku ima razuma i političke zrelosti, osobito kod onih iskusnijih. Zapravo, jedina članica Bh. bloka koja u potpunosti isključuje koaliciju sa SDA jeste Naša stranka Predraga Kojovića. Iako su njeni ideolozi svojedobno izjavljivali kako Naša stranka uopće ne pripada socijaldemokratskoj ideji i kako se od nje u mnogo čemu razlikuje, danas se pokušavaju nametnuti kao najznačajniji faktor građanske, dominantno socijaldemokratske političke alternative.

A zapravo, ovom je političkom subjektu i u Bh. bloku i u široj javnosti dat preveliki prostor bez ikakvog stvarnog opravdanja jer Naša stranka, osim u Kantonu Sarajevo, nema nikakav politički utjecaj. Koliko su vinovnici ovog projekta nedobronamjerni prema Bosni i Hercegovini ili zbog neznanja ili zbog toga što rade za tuđe interese, najbolje govore njihovi skandalozni medijski nastupi u kojima zagovaraju da se uspori, ili čak zaustavi put Bosne i Hercegovine u NATO, a sve pod izgovorom da je za to potrebno ponovo postići već davno postignuti dogovor.

Pored Naše stranke, vještačku krizu među probosanskim snagama stvaraju i nedozreli egocentrici koji, nakon ničim izazvanih i neduhovitih izjava da sa SDA ne bi ni u Disneyland, sada ne žele priznati vlastite diletantske promašaje i poraze.

A Bosna i Hercegovina zaista jeste na prekretnici, u godini kada se približila kandidatskom statusu za članstvo u Evropsku uniju i kada se preko nje pokušavaju prelomiti geopolitički interesi NATO pakta i Rusije. Upravo sada bosanskohercegovački demokrati, i to oni najodgovorniji i najozbiljniji među njima, moraju pokazati da razumiju trenutak u kojem se država nalazi i bez kalkuliranja ući u stvaranje pluralnog i snažnog patriotskog bloka koji će Bosnu i Hercegovinu odvesti ondje gdje joj je mjesto, u društvo stabilnih i demokratskih zapadnih društava.

 

PROČITAJTE I...

Proces registracije za lokalne izbore 2020. je završen, ali ostao je veliki broj otvorenih pitanja. Iz dijaspore su danima upozoravali da se sve veći broj osoba iz Srbije nelegalno prijavljuje, koristeći pri tome identitet Bošnjaka iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih gradova. S druge strane, bilježi se veliki broj neopravdano odbijenih bošnjačkih prijava. Veliki broj aktivista u dijaspori učestvovao je u agitiranju, prije svega Bošnjaka koji su protjerani s teritorije manjeg entiteta, pokušavajući ukazati na značaj registracije. Sagovornici na temu procesa registracije, značaja dijaspore i budućih projekata s kojima se želi sačuvati bošnjački identitet dokazani su borci i patriote koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu

Malezija je uplovila u nestabilnu političku klimu u martu 2020. godine nakon što je došlo do preslagivanja na političkoj sceni zbog iznenadne i neočekivane ostavke tadašnjeg premijera Mahathira Mohamada. Iako egzistira bez čvrstog izbornog mandata, Jasinova Vlada u početku je bila popularna, ali je proteklih mjeseci izgubila podršku građana, između ostalog i zbog pogoršanja situacije s pandemijom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • puka 59 – GREŠKA 15.02.2019.

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA SU MIŠLJENJA DA JE DOŠLO VRIJEME ZA dr BEČIREVIĆA TE DA POVEDE LJEVICU U PRAVOM SMJERU BEZ KILAVLJENJA I STRAHA . POZDRAV DOMOVINI DO OTREŽNJENJA .

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!