Saša i Admir ruše stereotipe o osobama s posebnim potrebama

Za razliku od Saše Šunjke, kojem se do sada nije ukazala prilika, Tuzlak Admir Aščerić Bosnu i Hercegovinu uspješno je predstavljao na Ljetnim olimpijskim igrama Specijalne olimpijade 2015. godine

Piše: Alma ARNAUTOVIĆ

 

Za vrijeme intoniranja himne Bosne i Hercegovine na otvaranju nedavno održanog Prvenstva specijalne olimpijade u košarci za osobe s posebnim potrebama u Tuzli, Saša Šunjka, jedan od učesnika, ponosno je držao ruku na srcu, da bi po završetku intoniranja aplaudirao što je jače mogao.

Saša je osoba s Downovim sindromom, a prisutan je i aktivan u različitim segmentima društva.

Kaže nam da je njegova najveća do sada neostvarena sportska želja da domovinu u svojoj kategoriji predstavlja na nekom međunarodnom takmičenju.

“Bosna i Hercegovina mi je u srcu. Vjerujem u nju i u sport, a sportisti mogu promovirati BiH na lijep način samo ako vjeruju u sebe, ako imaju sportski duh i ako su korektni. Ja bih isto volio igrati za reprezentaciju BiH. Meni bi to puno značilo. Velika mi je želja da obučem dres Bosne i Hercegovine”, rekao nam je Saša.

Ispričao je i to da voli nogomet i košarku, te da su mu najdraži igrači Edin Džeko i Miralem Pjanić, a omiljeni mu je klub tuzlanska “Sloboda”: “Džeko i Pjanić moji su najdraži nogometaši i drago mi je što odlični igrači poput njih igraju za našu reprezentaciju. I mi idemo na različita takmičenja po cijeloj BiH. Bili smo u Derventi. U košarci nam je najvažnije da okrenemo igru u svoju korist. Svaka lopta i dodavanje su nam važni, a onda neko ide u napad dok neko puca na koš, i nadamo se dobrim rezultatima.”

Saša je u svom rodnom gradu poznat kao osoba koja se uključuje u različite humanitarne akcije. Trenutno s prijateljima iz Udruženja “Korak po korak” izrađuje platnene cekere i prodaje ih, a novac je usmjeren za liječenje sugrađanke, desetogodišnje Zare Sivčević, koja boluje od cerebralne paralize.

Kada smo ga podsjetili na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nasmijao se i svima je čestitao ovaj praznik.

Za razliku od Saše Šunjke, kojem se do sada nije ukazala prilika, Tuzlak Admir Aščerić Bosnu i Hercegovinu uspješno je predstavljao na Ljetnim olimpijskim igrama Specijalne olimpijade, koja je održana u Los Angelesu 2015. godine.

“Bio je lijep osjećaj nastupiti za svoju državu i vidjeti svoju zastavu. Na stadionu je bilo divno. Takmičio sam se u atletici i osvojio sam dvije medalje: srebrnu na 400 i bronzanu u utrci na 200 metara”, ističe Admir ponosno.

Iste je godine Admir s plivačicom Irmelom Peranović i karatistom Borisom Kasumovićem proglašen sportistom godine Tuzlanskog kantona u specijalnoj kategoriji.

Saša i Admir dokaz su da se na osobe s posebnim potrebama u našoj državi treba gledati kao na bogatstvo. Osim što nam na takmičenjima osvjetlaju obraz, istovremeno su i neiscrpan izvor iskrene ljubavi prema ljudima, sportu i domovini, tako da mnogima mogu biti za primjer.

PROČITAJTE I...

U jednoj poruci navodi se da su “škole u Bosni prebačene opet ‘Hizmetu’, ali da je učiteljima rečeno da njihove plaće nisu ‘prebačene’”, te da su na taj način oduzete mnoge plaće učiteljima. “Učitelje su stavili na mjesto budala, ja im haramim”, stoji u istoj poruci. U jednoj drugoj piše da je pokušaj državnog udara najviše koristio školama na Balkanu. “Na Balkanu su govorili da će poslije uplatiti pa su ljudi strpljivo čekali, poslije se desio državni udar i onda su rekli da ne mogu isplatiti”, objavljeno je u jednoj od poruka

U junu 1944. godine, na sastanku s Churchillom u Napulju, Tito je bio je prinuđen na izvjesno priznanje legitimiteta izbjegličke vlade u Londonu, što je indirektno otvorilo vrata infiltraciji velikosrpskog interesa u narodnooslobodilački pokret. Uslijedili su ustupci velikosrpski orijentiranoj izbjegličkoj vladi, među kojima je bila jedna od najvrednijih i najvećih žrtava ukidanje ZAVNOS-a i podjela Sandžaka između Srbije i Crne Gore

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!