fbpx

Sandžak: TIKA i BNV obezbijedili besplatne udžbenike za prvake u nastavi na bosanskom jeziku

Besplatni kompleti udžbenika biće podeljeni prvacima u Sandžaku na početku školske godine

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) saopšteno je da su obezbjeđeni besplatni udžbenici za učenike prvog razreda koji će nastavu pohađati na maternjem, bosanskom jeziku, javlja Anadolu Agency (AA).

Udžbenici će, kako je saopšteno, đacima biti uručeni na početku školske godine a obezbjeđeni su zahvaljujući pomoći Republike Turske tom važnom projektu BNV.

“Izdavačka kuća “Klett“ iz Beograda obavestila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće da su kompleti udžbenika za prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku odštampani i da su u procesu pripreme za dostavu Vijeću koje će ih podeliti školama. Bošnjačko nacionalno vijeće je za decu koja ove školske godine upisuju prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku obezbedilo besplatan komplet udžbenika. Udžbenici za prvake su donacija Republike Turske koji su odobreni na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a realizaciju ove donacije će sprovoditi Vijeće u saradnji sa kancelarijom Turske razvojne agencije (TIKA) sa sedištem u Beogradu”, navedeno je u saopštenju BNV-a.

Projekat koji podrazumijeva obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike u Sandžaku dio je dugogodišnjeg programa BNV-a usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka.

Podsjetimo, prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 2004. godine u Osnovnoj školi “Ibrahim Bakić” u tutinskom selu Ljeskova. Kompletna nastava na bosanskom jeziku u školama u tom regionu uvedena je 21. februara 2013. godine.

Prema podacima BNV-a kompletna nastava na bosanskom jeziku odvija se u 39 obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

PROČITAJTE I...

Površinski kop Turija nalazi se nekoliko kilometara od centra Banovića. Tu će, blizu mjesta gdje je upravna zgrada PK Turija, na jednom brežuljku, u budućnosti biti izgrađena TE Banovići. Na ulazu u PK Turija dočekao nas je tehnički rukovodilac površinske eksploatacije Ekrem Demirović. Već nakon nekoliko rečenica jasno vam je da je to čovjek koji poznaje svaki pedalj površinskog kopa od nekoliko kvadratnih kilometara. Čovjek koji zna svaku mašinu, iako ih na kopu rade deseci, od kamiona dampera, preko buldožera, gredera, rovokopača, utovarivača, bušilica do dizalica. Čovjek koji poznaje svakog radnika bez obzira na to što ih radi tu nekoliko stotina u tri smjene. Ekrem o rudniku zna sve

Historičari kažu da je Müllerova (Milerova) vila izgrađena 1912. godine, i to kao bolnica za radnike u fabrici sode pa su je zvali fabrikšpital. Prvi upravitelj bio je čuveni doktor Adolf Hempt, a u vilu je pretvori Fritz Müller, treći direktor sodare

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!